14 °C Budapest

Miből adják ezt a rengeteg kgfb-kedvezményt a biztosítók?

Pénzcentrum
2009. november 10. 08:17

A kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) piacon továbbra is rekordalacsony a biztosítók kárhányada. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint szeptember végéig a társaságok 47,155 milliárd forintot fizettek ki személyi sérüléses és dologi károkra, ez az összeg 43,55 %-kal múlja alul a tavaly szeptemberi 70,96 milliárdos adatot - írja a Napi.

Tavaly már júniusban több volt a kára a szektornak, mint most szeptemberben. A kgfb-üzletágból származó díjbevétel ezalatt közel 5 %-kal csökkent, ezért aztán az üzletági kárhányad 48,03 %-os (öt éve az üzletági kárhányad még 82,11 % volt).

Az iparági szakértők szerint a kedvező kép jelentősen közrejátszott abban, hogy a biztosítók az idei kgfb-kampányban minden eddiginél komolyabb - akár 70 %-os -díjkedvezménnyel is hajlandóak szerződni az ügyfelekkel 2010-re.

Így áll egy hét után a kgfb-csata: itt a teljes LISTA!

Az adatokat jól mutatják, hogy a nyári hónapok már-már a megszokott károkat hozták. A 19,856 milliárdos kifizetésnél többet pont egy éve, 2008 harmadik negyedévében voltak kénytelenek kifizetni a biztosítók - tavaly ugyanakkor 2,78 milliárddal több volt a három hónapra jutó kár.

Az idei évet egyértelműen a második negyedév továbbra is megmagyarázhatatlan, 9,4 milliárd forintos adata szépíti. Míg a díjbevételben - a kgfb-díjverseny díjcsökkentő hatása mellett - utolérhető a nem Mabisz-tag Wabard Biztosító elszívó ereje, a zuhanó károkkal kapcsolatban aligha lehet azt állítani, hogy azokat az új - most éppen felfüggesztett - versenytárs kénytelen elszenvedni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdekes ugyanakkor látni, hogy a kgfb-üzletág a zsugorodó díjbevétel miatt egyre veszít jelentőségéből a biztosítók nem életági bevételei tekintetében. Szeptember végén minden 100 forintnyi díjból már csak 30,32 forint érkezett a kötelező biztosításból - ennél kisebb részaránya az üzletágnak utoljára 2004 júniusában volt.

Minden KGFB-hír egy csokorban!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 25. 11:30
Milyen súlya van a támogatott hiteleknek? Hol állnak a hitelkamatok, érdemes jobb kamatkörnyezetre v...
Holdblog  |  2024. február 25. 07:09
Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a mágikus hetes amerikai tech(hez kötött) papír Y...
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm