21 °C Budapest

Miből adják ezt a rengeteg kgfb-kedvezményt a biztosítók?

Pénzcentrum
2009. november 10. 08:17

A kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) piacon továbbra is rekordalacsony a biztosítók kárhányada. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint szeptember végéig a társaságok 47,155 milliárd forintot fizettek ki személyi sérüléses és dologi károkra, ez az összeg 43,55 %-kal múlja alul a tavaly szeptemberi 70,96 milliárdos adatot - írja a Napi.

Tavaly már júniusban több volt a kára a szektornak, mint most szeptemberben. A kgfb-üzletágból származó díjbevétel ezalatt közel 5 %-kal csökkent, ezért aztán az üzletági kárhányad 48,03 %-os (öt éve az üzletági kárhányad még 82,11 % volt).

Az iparági szakértők szerint a kedvező kép jelentősen közrejátszott abban, hogy a biztosítók az idei kgfb-kampányban minden eddiginél komolyabb - akár 70 %-os -díjkedvezménnyel is hajlandóak szerződni az ügyfelekkel 2010-re.

Így áll egy hét után a kgfb-csata: itt a teljes LISTA!

Az adatokat jól mutatják, hogy a nyári hónapok már-már a megszokott károkat hozták. A 19,856 milliárdos kifizetésnél többet pont egy éve, 2008 harmadik negyedévében voltak kénytelenek kifizetni a biztosítók - tavaly ugyanakkor 2,78 milliárddal több volt a három hónapra jutó kár.

Az idei évet egyértelműen a második negyedév továbbra is megmagyarázhatatlan, 9,4 milliárd forintos adata szépíti. Míg a díjbevételben - a kgfb-díjverseny díjcsökkentő hatása mellett - utolérhető a nem Mabisz-tag Wabard Biztosító elszívó ereje, a zuhanó károkkal kapcsolatban aligha lehet azt állítani, hogy azokat az új - most éppen felfüggesztett - versenytárs kénytelen elszenvedni.

Érdekes ugyanakkor látni, hogy a kgfb-üzletág a zsugorodó díjbevétel miatt egyre veszít jelentőségéből a biztosítók nem életági bevételei tekintetében. Szeptember végén minden 100 forintnyi díjból már csak 30,32 forint érkezett a kötelező biztosításból - ennél kisebb részaránya az üzletágnak utoljára 2004 júniusában volt.

Minden KGFB-hír egy csokorban!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05