Rekordszámú kötelező-váltó: tényleg nem csak az ár számít...

Pénzcentrum
2008. november 20. 10:55

Az idei évben már nagyon sok autós dönt úgy, hogy nem csak az ár számít a biztosítóválasztásban. Emellett azonban egyre nagyobb az újrakötések száma, viszont a döntést nehezíti, hogy túlságosan bonyolult a kedvezmények rendszere - derült ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) sajtótájékoztatóján.

Az idei kötelező kampány jellemzői

Papp Lajos, az FBAMSZ elnöke elmondta, úgy gondolják a tapasztalatok és az előzetes adatok alapján, idén új rekord születhet, s a váltók száma elérheti a 800 ezret is. Becsléseik szerint az alkuszokon keresztül a váltók 60 százaléka köt új szerződést. Fontos kiemelni, hogy az ügyfelek egyre jobban informálódnak a szerződések újrakötésekor.

Szintén jelentős - bár nem újdonság -, hogy a gazdasági körülmények hatására a lakosság már akár 5000 forintért is váltásra szánja el magát, az ügyfelek érzékenysége jelentősebbé vált. Évekkel ezelőtt 10 ezer forint volt az összeg, s még tavaly is 6-7000 forint volt az az összeg, amiért váltottak az ügyfelek.

Szakmai szempontból fontosnak értékelte Papp, hogy a kedvezmények rendszere koncepciótlan, nem tervszerű az építkezés, a biztosítók inkább egymást másolják. Emellett jelentősen megemelkedett az újrakötések száma is. Mára ez a lehetőség már teljesen nyilvánossá vált, évekkel ezelőtt még "titkolták" inkább a biztosítók.

Papp Lajos szerint az ügyfelek az elmúlt évek tapasztalatai alapján rájöttek már arra, hogy nem csak az ár számít. Az idei adatok szerint a váltók 40 százaléka már nem automatikusan a legolcsóbb biztosítást választja. Ennek oka a negatív tapasztalatok mellett, hogy az ügyfelek megnézik azt, milyen szolgáltatást kapnak az egyes biztosítóktól. A nagy szereplők is rájöttek arra, hogy az eddigi politikájukat nem tudják folytatni, s be kell szállni az árversenybe.

Ami a legfurcsább az FBAMSZ számára, az a kedvezmények rendszere. Rendkívül sokfélét alkalmaznak a piaci szereplők, azonban ennek megvan az a veszélye, hogy komolytalanná válik a rendszer. A kedvezmények inkább az ügyfélszerzést célozzák, nem pedig a kockázatnak megfelelő árazást. Több szereplő úgy alkotta meg a rendszert, hogy az ügyfél gyakorlatilag nem tud abból "kiesni", azaz Papp Lajos szerint ez már értelmét vesztette, a dolog teljesen automatikus. A kedvezmények lényegében beépültek a díjakba, az hogy ezt külön hirdették meg, inkább marketingfogás, s nem az ügyfelek tájékoztatását szolgálja.

Probléma, hogy a biztosítóknak nincs középtávón koncepciója, évről évre változik a kedvezmények rendszere. Szakmai szempontból a veszélyközösség díjtartalmát (adott módozat fedezetét megteremtő díjhátteret) nagyon fontos volna megtartani. A kedvezmények csak akkor szolgáltathatják ezt, ha megvan a hátterük - a gyakorlatban a kedvezményt gyakran csupán bemondás alapján ítélik meg. Erre is figyelnie kell a Felügyeletnek Papp szerint.

Az újrakötések és az új szereplők

A biztosítók a piacszerzés miatt "hálátlanok" a meglévő ügyfelekkel szemben. Az FBAMSZ szerint 30 százalék az újrakötők aránya, így a ténylegesen biztosítót váltók száma 550-600 ezer autósra tehető. Az újrakötési láz addig tarthat, amíg nem válik a jelenség tömegessé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A két új piaci szereplő Papp szerint gyökeresen eltérő megközelítéssel rendelkezik. A Wabard agresszívebb, míg az MKB megfontolt piacépítésre törekszik, ami megmutatkozik az árazásban, s a várható eredményekben is.

Az idei kampány problémái

Az első fő probléma a kártörténeti igazolással kapcsolatos, hiszen az új BOMA rendszerben a tavalyi tapasztalatok szerint 10-ből 3-szor tudták sikeresen lekérdezni az ügyfél bonus-malus besorolását. A fő probléma Cselovszki Zsolt, az FBAMSZ Gépjárműszekciójának elnöke szerint az, hogy hiányzik az egyedi azonosítás lehetősége, melyre az adószám alkalmazása lenne a megoldás. Ennek a problémának pedig komoly következményei lehetnek, hiszen a hibásan átadott adatok miatt az ügyfél el is veszítheti a bonus-malus fokozatát.

A díjverseny maga hasznos, azonban az árcsökkenés már elért egy olyan kritikus szintet, mikor a veszélyközösség biztonsága gyengül. Emellett romolhat a szolgáltatás minősége is - hívja fel a figyelmet Cselovszki. A mostani rendszerben a károsultak védelme háttérbe szorult, ezt orvosolni vagy a kormányrendelet szigorításával, vagy a direkt kárrendezés elterjedésével lehetne.

Ez utóbbi lényege, hogy a károsult eldöntheti, hogy a saját, vagy a károkozó biztosítójához forduljon. A szolgáltatás a piacon egy újabb versenyt generálna, amely hasznos lenne az ügyfelek számára is.

Cselovszki szerint továbbra is megmarad a kampány, mert még az évközi váltás bevezetésével is ugyanúgy megéri kampányt szervezni, hiszen az ügyfelek állományának nagy részének az évfordulója továbbra is december 31-re esne. Az FBAMSZ szerint a verseny is megmarad a következő évek során.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem