12 °C Budapest

Eddig 171 milliót lehetett volna spórolni

Pénzcentrum
2008. november 3. 12:11

A kampány kezdeti eredményei alapján úgy tűnik, az Allianz vezeti a kgfb-átkötések számának versenyét. Persze mindenkinek érdemes körbenéznie, mielőtt dönt, ugyanis változó, hol éri meg a legjobban biztosítást kötnünk. A választásban bizonyosan magas a szubjektív elem is, így nézzük, hogyan értékelik az ügyfelek a biztosítókat.

A PBA Pravenetio Biztosítási Alkusz által kezdeményezett reprezentatív biztosításpiaci felmérésben általánosságban jól szerepeltek a hazai biztosító társaságok. A kgfb, a casco, a lakás- és utasbiztosítási területet vizsgálva az ügyfelek véleménye alapján az élen szerepelt a Signal, az Allianz, az AXA és az EUB.

Az 1 hónapos online felmérésben összesen 12500 válaszadó az ügynökök udvariasságát és segítőkészségét értékelte a legtöbbre, azonban a telefonos ügyfélszolgálat által nyújtott információk mennyiségével elégedetlenek. A díjak tekintetében a casco-biztosítást sokan (13 százalék) találják drágának, s csupán 47 százalék elfogadhatónak. A kgfb-területén viszont csupán 5 százalék találja drágának a biztosítást, s 63 százalék nyilatkozott úgy, hogy a díjak elfogadható szinten vannak.

Radics Zoltán, a PBA Praeventio Biztosítási Alkusz Kft (PBA) ügyvezető igazgatója ismertette, idén elindították életbiztosítási üzletágukat. A gépjármű-üzletágban a kereskedőkön keresztüli értékesítési csatornában vannak jelen, s jelenleg 300-400 partnerrel rendelkeznek. Jelenleg 8,4 milliárdos élő állományt kezelnek, ügyfeleik száma pedig 149 ezer fő. Az alkuszok piacán ezzel az eredménnyel ötödik-hatodik helyen állnak, a nettó árbevétel alapján várhatóan átlépik az 1 milliárd forintot, s 1,1 milliárd forintra teszik az év végi jutalékbevétel-szintet.

Szabó Csaba, a TNS Hungary senior kutatója kiemelte, a kutatás részleteit és főbb eredményeit a PBA honlapján el lehet majd érni egy interaktív adatbázisban. A prezentált adatok frissek, mivel szeptember-október során történt az adatfelvétel. A mint teljes mértékben reprezentatívnak tekinthető a minta, a válaszadók internet-hozzáféréssel, s a 4 megadott kategóriába illő biztosítással rendelkezők.

A kárrendezéssel kapcsolatosan (melyből kitűnik, hogy nem csupán az egyes biztosítók ügyfelei értékelték a társaságokat, hanem a károsultak is a károkozó biztosítóját) érdemes kiemelni, hogy az ügyintézés gyorsasága mindössze 52 pontot kapott a maximális 100-ból. Az egyes módozatok között viszont markáns eltérések tapasztalhatóak, tette hozzá Szabó, hiszen a leggördülékenyebbnek ez a lakásbiztosítás területén bizonyult, ahol a válaszadók 80 százaléka 1 hónapon belül megkapta a kifizetést. A kgfb szerepelt ezen a területen a leggyengébben.

A biztosítók értékelése végül nem várt eredményt hozott, a kgfb-szolgáltatás területén a legtöbb válaszadó az Allianznak, a Signal Biztosítónak adta a legjobb minősítést az általános megítélés tekintetében, míg a legkevésbé kedvező képet a TIR és KÖBE biztosítókról alkották. A kárrendezésben az Aegon volt a legjobb, a casco biztosításban pedig a K&H és az Allianz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egyes részterületeken túl felállítottak egy globális rangsort is, melyben figyelembe vették az általános és a kárrendezéssel kapcsolatos valamennyi kategóriát. Az ügyfelek a hazai piacon a legjobbnak a Signal, az Allianz, az AXA és az EUB Biztosítókat értékelték.

Lantos Lóránt, a PBA On-line üzletágának igazgatója a kötelező kampánnyal kapcsolatosan elmondta, a tegnapi napon az első 12 óra 171 milliós spórolást hozott volna, ha a 10 ezer tarifáló át is köti a biztosítását. Az igazgató szerint most az látszik az eredményekből, hogy a piac kettészakad, mivel az autósok alapvetően 6 társaságot tüntetnek ki figyelmükkel.

Jelenleg az Allianz vezet a versenyben, melynek a kötések 31 százalékát sikerült megszereznie, átlagdíja 36 ezer forint. A MÁV csődje után elmaradt a várt negatív hatás, a KÖBE élenjár az egyesületek között az átkötésekben, 17 százalékos a részesedése. A Wabard biztos befutónak számít, 14 százalékos részesedésével harmadik, átlagdíja 22 ezer forintos.

Biztos lemaradónak jelen pillanatban a K&H, az MKB, a Signal és az Uniqa tűnik. Lantos szerint az idei évben az átszerződők száma a tavalyi 650-700 ezres szintet közelítheti meg, s az online kötések számának emelkedésére számítanak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?