14 °C Budapest

Kötelező biztosítás: a fiatal vezetők járhatnak a legrosszabbul

Pénzcentrum
2008. október 30. 11:27

"Az előző évek tendenciáitól eltérően az idei évben enyhén emelkedő átlagdíjakkal találkozhatnak az autósok, akik belelapoznak a biztosítók ma megjelent kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáit tartalmazó kiadványba." - ad értékelést Bravik Attila, a CLB Független Biztosítási Alkusz ügyvezető igazgatója. "A várakozásoktól eltérően tovább bővült az adható kedvezmények köre, miközben számos társaság a korábbinál is több szempont alapján határolja körül a célcsoportjait. Jellemző tendencia, hogy a fiatal vezetők díja területtől függetlenül, nem egy biztosító esetében drasztikusan megemelkedett."

2009-re minden eddiginél több, 15 társaság hirdette meg tarifáit. Az adatok első áttekintése alapján az alábbi tendenciák körvonalazhatók:

Alapdíjak

Megállapítható, hogy az elmúlt hetek pénzügyi válsága érezhető befolyást nem gyakorolt a kgfb-tarifákra, vagyis a biztosítók nem számítanak a forintárfolyam tartós és jelentős gyengüléséből fakadó kockázatnövekedésre (külföldi károkozás, alkatrészek beszerzése, stb.)

A várakozásoknak megfelelően összességében az idén megállt az előző évekre jellemző díjcsökkenés. Mindez nem jelenti azt, hogy az autósok nem találhatnak a saját szegmensükben a tavalyinál kedvezőbb díjat, de az átlagdíjak az első számítások alapján körülbelül követik az infláció mértékét. A tarifát struktúrája alapvetően nem változott a tavalyihoz képest, az idei kampányban újonc MKB tér el némileg a megszokottól: a gyártmány mellett a hengerűrtartalom helyett a gépjármű teljesítménye a mérvadó.

A másik új piaci szereplő, a Wabard elsősorban a 25 év feletti autósokat célozza igen kedvezményes tarifával, ugyanakkor általános tendencia, hogy a legkockázatosabbnak számító fiatal vezetők díja területtől függetlenül drasztikusan megemelkedett (pl. Aegon, Uniqa, Wabard).

A piacvezető Allianz esetében szintén megfigyelhető, hogy az ügyfelek előző években tapasztalható lemorzsolódásának tendenciáját az idén igyekszik kedvező díjakkal megfordítani.

Flották

A legtöbb társaság a flották esetében infláció alatt indexálja a díjait. Ebben a szegmensben azonban nehéz teljes képet alkotni, mivel jellemző, hogy az adott biztosító egyedileg is alkalmaz különféle kedvezményeket és pótdíjakat.

Tovább nőtt a kedvezmények köre és szerepe

Az előzetes várakozásoktól némileg eltér, hogy a legtöbb biztosító - elsősorban magánszemélyeket célzó - kedvezményei az előző éveknél is jelentősebben befolyásolják a végső díjak nagyságát. Az Allianz és a KÖBE esetében nem is maximalizálják az adható kedvezmények mértékét.

Tovább nyílik az olló az évfordulós díjak és az évközi díjak között, mivel a kampánykedvezmények általában növekedtek, egyes biztosítók esetében elérve a 30 százalékot is.

Tovább tágult a bónusz fokozatok után nyújtható kedvezmény, az UNION B10+++ a már három éve B10 kategóriában szereplő autósok számára virtuálisan B13-as fokozatot is alkalmaz - ennek előnye a +9%-os kedvezmény, hátránya, hogy ez a fokozat nem vihető tovább más társasághoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A társaságok többsége (leginkább: AEGON, Generali, MKB, Garancia, Signal) alkalmazza az együttkötési kedvezményt: erre az autós akkor jogosult, ha az adott biztosítónál már rendelkezik, vagy adott határidőn belül rendelkezni fog más biztosítással is.

Jelentősen bővült a gyerekkedvezmények szerepe is: az AEGON már egy gyerek után is 40(!) százalékos kedvezményt biztosít, de több gyermek után a Wabardnál is 25, míg a TIR-nél (gyerekszámtól függően) 10-16 százalékkal csökkenthetőek az alapdíjak.

A Genertel ugyanakkor módosította a tavaly bevezetett megelőlegezett kedvezményt: baleset esetén immár nem azonnal, csupán a következő évben korrigálják a díj nagyságát - ám ekkor az autós, ha ez számára nem kedvező, más biztosítóra válthat.

Néhány további érdekesség

Az új kedvezmények között szerepel a Generali BKV-bérlet kedvezménye (abból kiindulva, hogy aki kevesebbszer ül volán mögé, kisebb eséllyel okoz kárt), a Wabard pályakezdő fiataloknak nyújtott kedvezménye (némileg ellentmondva az alapdíjstruktúrának), de a K&H a tavaly többször vért adókat is preferálja véradói kedvezménnyel.

A Generali és a KÖBE lojalitás kedvezménye azokat célozza, akik a korábbi években nem váltottak, és több éven keresztül voltak más biztosító ügyfelei.

A biztositastipp.hu oldalon már a hétvégén tarifálhatunk

A fentiekből is látható, hogy a díjak összehasonlítása során számtalan szempontot kell figyelembe venni, ezért a választásban - a korábbi évekhez hasonlóan - kulcsszerepet játszanak az alkuszok. Az internetes szolgáltatások szerepe a gépjármű-biztosítások területén számottevően felértékelődött. Ezt felismerve a CLB a www.biztositastipp.hu oldalon már a hétvégén lehetővé válik mindenki számára a tarifaszámítás. A kalkulátor segítségével az autós - ha úgy dönt -, akár azonnal meg is kötheti új biztosítását. "A CLB emellett szükség esetén segít az ügyfél kártörténeti igazolásának beszerzésében, illetve káresemény esetén ingyenes kárügyintézési szolgáltatást is biztosít."- mondta el Bravik Attila.

Az autósoknak a tavalyi évhez hasonlóan egy hónapjuk lesz a döntésre, az érvényes szerződés felbontásáról 2007. december 1-jéig kell értesíteniük meglévő biztosítójukat (mivel ez szombati nap, gyakorlatilag november 30. a határidő). Az új biztosítás megkötésére az év végéig lesz lehetőségük.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
MEDIA1  |  2024. május 7. 19:58
Szijjártó Péter a közmédiához tartozó MTI-n keresztül buktatta le a hirado.hu-t, hogy az fake newst...
Bankmonitor  |  2024. május 7. 14:41
Lezárult a társadalmi egyeztetés az otthonfelújítási pályázati kiírásával kapcsolatban. A program ho...
Holdblog  |  2024. május 7. 09:06
Új világ van ahhoz képest, mint amit megszoktunk, nem fogunk visszatérni az alacsony kamatok korába...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem