16 °C Budapest

Néhány aranyszabály egy biztosításhoz

Pénzcentrum
2007. április 16. 08:30

A dübörgő biztosítási piacnak köszönhetően, egyre több ember rendelkezik unit-linked biztosítással. Ezen konstrukciók részleteiről kérdeztük Lengyel Márkot, a Generali-Providencia Biztosító fejlesztési csoportvezetőjét.

Pénzcentrum: Milyen költségekre lehet számítani egy szerződés megkötése esetén?

Lengyel Márk: Egy unit linked életbiztosítás költségszerkezete nagyjából hasonló az egész piacon. Valamilyen módon terheli a megtakarításokat a kezdeti költség, amely tulajdonképpen a biztosító szerzési költségeit takarja a tanácsadó jövedelmétől, a kötvénnyel kapcsolatos adminisztratív költségekig. Ezt a biztosító társaságok vagy a tartam elején egyszerre, vagy a tartam alatt meghatározott ideig, porlasztva terhelik a biztosítási szerződésre. Innentől javarészt három csoportba lehet sorolni a költségeket.

Elsőként kockázati díjak, amelyek a biztosított életével, egészségével kapcsolatban merülnek fel. Másrészt megtakarítások, befektetések költségei: alapkezelési díj, a unit-ok eladási és vételi ára közötti különbség, mint rendszeresen felmerülő terhek egy szerződésben, illetve valamely tranzakcióhoz kapcsolódó egyszeri költség: eszközalapok közötti átváltás, átirányítás költsége, részleges visszavásárlás, rendszeres pénzkivonás. Harmadrészt adminisztrációs költségek: kezelési költség, vagy az évenkénti egy ingyenes számlakivonaton felüli további kivonat igénylésének költsége.

A rendszeres díjas biztosításokhoz képest az egyszeri díjas termékek, bár hasonló költség-összetételűek, költségszintjük igencsak elmarad rendszeres díjas társaikétól. Ezek a termékek akár a befektetési alapokkal is felveszik a versenyt és természetesen biztosítási védelmet is nyújthatnak.

Pénzcentrum: Milyen szempontok lapján válasszunk a felkínált eszközalapok közül?


Lengyel Márk:
A felkínált eszközalapok közül mindig a kockázatvállalási hajlandóságunk és az időtáv függvényében válasszunk. Fontos figyelemmel lenni arra is, hogy milyen céllal indítottam a biztosítást, szeretném-e, vagy sem kockázatnak kitenni! Rövid távon például az eseti díjakkal már lehet sokkal jobban figyelni az aktuális piaci trendeket.

Persze vannak aranyszabályok, olyanok mint például az, hogy hosszú távon nem szabad pénzpiaci jellegű befektetésekben tartani a megtakarításokat, mert az a vagyon "elinflálódásához" vezethet. Vagy a részvénybefektetések hosszú távon kisebb kockázattal a legmagasabb hozamot jelenthetik az ügyfél számára.

Érdemes figyelemmel kísérni a különböző garanciákat nyújtó lehetőségeket is, hiszen ma a befektetési piacon sorra jelennek meg a hosszú távú garanciát a magas hozamígérettel ötvöző lehetőségek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénzcentrum: Milyen adókedvezményekre számíthatunk?

Lengyel Márk: A személyi jövedelemadóból továbbra is visszaigényelhető a legalább 10 év tartamra kötött élet- és nyugdíjbiztosítások adóévben megfizetett biztosítási díjának 20%-a, illetve adóévben megfizetett díjból az előző adóévben megfizetett díjat meghaladó rész további 10%-a, maximum 100 000 Ft-ig. Viszont az adókedvezmények összevonásával és a jövedelemkorlát drasztikus csökkentésével jelentősen csökkenhet az igénybevevők köre.

Ez a korlát a tavalyi évben 6 000 000 Ft, illetve 6 500 000 Ft volt, ami szinte lefeleződött. Ráadásul a 100 000 Ft-ot, függetlenül a többi kedvezménytől, meg lehetett kapni önállóan csak az életbiztosításokra fizetett díj után. Idéntől nem, ugyanis az alábbi módon összevonásra került egyéb más igénybe vehető kedvezményekkel, így a látszólagos változatlanság, igazából komoly érvágás lehet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem