12 °C Budapest

Megdöbbentő esetek a biztosítók múltjából, megéri megfontolni!

Pénzcentrum
2006. október 5. 14:00

A lakásbiztosítások esetében, az ingatlanban és az ingóságokban egyszerre keletkezett legnagyobb károkat a természeti csapások és a tűzkárok szokták okozni. Nemrégiben egy cikk keretei között megvizsgáltuk, hogy mely dolgokra érdemes odafigyelni egy-egy lakásbiztosítási szerződés esetében. Most álljon itt néhány tanulságos eset, három hazai társaság múltjából.


Az Aegon történetei

Harkányban egy tűzeset nyomán nem rég több mint 26 millió forintot fizetett ki a társaság. Egy verőcei biztosítottuk egy földcsuszamlás következtében lakhatatlanná vált házáért a szerződésben foglalt maximális, 20millió forintos kártérítést kapott.

Lakásbiztosításhoz kapcsolódó kiegészítő felelősségbiztosítás keretében fizettek már 1,2 millió forintot kárelőlegként egy kutyatámadás áldozatául esett hölgynek, akinek karja törött, keresőképessége visszaesett.

Társasház pincéjében elázott könyvekért is fizettek már felelősségbiztosítás alapján 1,6 millió forintot egy ott raktárt fenntartó kiadó vállalatnak.

Esetek az Allianznál

A legnagyobb összegű kifizetésük 64 millió forint (épületkár 46 millió forint, ingósági kár 18 millió forint) volt. A 275 m2 alapterületű, fából(!) készült családi házat közvetlen villámcsapás érte, melynek következtében keletkező tűz miatt az ingatlan teljesen megsemmisült. Megfelelő villámvédelem kiépítése esetén a kár elkerülhető lett volna.

Egy társasházban az egyik lakás tulajdonosa leszerelte a gázkonvektort és a vezetéket kikötötte. A kiáramló gáz berobbant, majd ezt követően tűz keletkezett. Összesen mintegy 23 millió forint kártérítést fizetett a társaság, a súlyos gondatlanság miatt bekövetkezett kárra.

A társasház közös épületrészeire közel 6 millió forint, az öt magántulajdonú lakásra összesen 12 millió forint kártérítést nyújtottak. A károkozó egyéni felelősségbiztosítása alapján négy károsult részére további 5 millió forint kártérítést fizettek, mely az épület előtt parkoló gépjárművekre, és egy tulajdonostárs kiégett ingóságaira vonatkozott. A kárt okozó személy súlyosan gondatlan, felelőtlen magatartása komoly károkat okozott nemcsak a társasházon belül, hanem azon kívül is. További fontos tanulság, hogy gázszerelést kizárólag szakemberrel végeztessünk!

Földcsuszamlás következtében komoly szerkezeti károsodást szenvedett egy domboldalon épített családi ház. A kárügyben külső igazságügyi talajmechanikai és statikai szakértő is állást foglalt és megerősítette a társaság kárszakértője által megállapított földcsuszamlás tényét. A teljes helyreállítás - építőipari költségvetés szerint - ÁFA-val 23.829.226 forint lett volna, azonban a biztosítási szerződésben az ügyfél ingatlanát az újraépítési költségnél kisebb(!) értékre biztosította, így kártérítésként csak a káridőpontjában érvényes biztosítási összeget, 17.016.000 forintot tudtak kifizetni.

Egy régi, még csehszlovák gyártmányú téliesített faház porig égett. A tűzvizsgálati jegyzőkönyv szerint a tűz okát egyértelműen nem lehetett megállapítani, vélhetően elektromos zárlat okozhatta. Az oltáskor az alagsori vasbeton szint egésze elázott. Az épületre és az ingóságokra összesen több mint 12 millió forint kártérítést fizetett ki a társaság.

Az ügyfél megállapodott egy kft.-vel a tetőfedés átalakításáról. A kivitelező a régi palafedést egy színes-mintás felületű bitumenes lemezzel fedte le. A munkálatok 2/3-ad részét már elvégezték, amikor az alkalmazott melegítési techológia (gázperzselő) miatt az épület fedélszéke lángra kapott. A tűz gyorsan továbbterjedt és a lakóépület teljesen kiégett, sőt a szomszéd épületére is átterjedt. A keletkezett kárral kapcsolatban közel 10 millió Ft kártérítési összeget fizettek ki. A kiadott hatósági bizonyítvány szerint a tűz keletkezési oka a technológiai előírások megszegése volt, így a kivitelező kft. felé felelősségi alapon benyújtotta a biztosító visszatérítési igényét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy kétszintes épület tetőtere leégett, az alsó szint megmaradt. A tűzesetet megelőzően ismeretlen elkövetők betörtek az ingatlanba, majd ezt követően felgyújtották az épületet. Az ingatlan hitelfedezetül szolgált, így a 9 millió forint kártérítési összeget a banknak fizette ki a társaság. Az épületet nem állították helyre.

Az egyik ügyfél 72 m2 alapterületű lakásának tetőterében tűz ütött ki, valószínűleg az elektromos vezetékek csatlakozásánál kialakult zárlat miatt. Az elektromos hálózat felülvizsgálatának és a kötések kijavításának költsége elenyésző lett volna a több mint 8 millió forintos kárhoz képest.

Egy betöréses lopás esemény során az elkövető/k/ távozáskor az ingatlant felgyújtották. Az ingatlan 90 m2 területéből a nappali és egy szoba teljesen kiégett. A rendőrségi eljárás során megalapozott gyanú merült fel az elkövető személyére vonatkozóan. A nyomozás lezárása után az ügyet vádemelési javaslattal az ügyészségnek megküldték. Az ügyészség tájékoztatása szerint az ügyben vádiratot nyújtottak be a bírósághoz. A károkra mintegy 8 millió forint kártérítést nyújtottak.

Egy 110 m2-es régi építésű családi ház vízvezetéke a ház alatt elrepedt és a hosszú időn keresztül áztatta az altalajt, amely kiüregelődött és az épület több helyen megsüllyedt. Komoly szerkezeti károk keletkeztek, melyek helyreállítása az üreg megszüntetésével együtt 7 millió forint volt. A jelentős mennyiségű víz elfolyását észlelnie kellett volna a tulajdonosnak, mivel a kiszámlázott víz- és csatornadíj is megnövekedett.

A Groupama kárkifizetései

Lakásbiztosítási területen 2005-ben a 10 legnagyobb kár kárértéke 1,5 millió és 4,9 millió Ft között volt. A károk többsége betöréses lopás (6 db), tűzkár 2 db, felhőszakadás 1 db, csőtörés 1 db.

A legnagyobb kár 4,9 millió Ft kárértékben felhőszakadás kockázati elemre került kifizetésre.

A biztosított épület domboldalon állt, ezért a hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadék a talajt magával sodorva iszapos vízzel öntöttel el a teljes lakóépületet a hozzátartozó telket és a lakóépület pincéjét. Az egész telken 15 cm magasságban állt az iszapos víz. Károsodott a kert végén kialakított, öntözőrendszerrel ellátott rézsű, a telken lévő tavacska, a kert közepén lévő borospince a benne tárolt borritkaságokkal és egyéb ingóságokkal. A víz által sodort iszap eltömítette az épület körül található szivárgó rendszert, majd a lakóépületbe is befolyt, károsítva az ott található perzsa szőnyegeket, parkettát, bútorokat,stb. A garázs szekcionált kapuja alatt a garázsba is bejutott a víz károsítva az ott karton dobozokba található könyveket, illetve a földön lévő szerszámokat.

A káreseménnyel kapcsolatban szakértői vélemény készült a borritkaságok értékének megállapítására, valamint árajánlatok készültek a helyreállítási munkákra (épületek, telek, szivárgó rendszer, károsodott bútorok, stb.).

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06