28 °C Budapest

Megdöbbentő esetek a biztosítók múltjából, megéri megfontolni!

Pénzcentrum
2006. október 5. 14:00

A lakásbiztosítások esetében, az ingatlanban és az ingóságokban egyszerre keletkezett legnagyobb károkat a természeti csapások és a tűzkárok szokták okozni. Nemrégiben egy cikk keretei között megvizsgáltuk, hogy mely dolgokra érdemes odafigyelni egy-egy lakásbiztosítási szerződés esetében. Most álljon itt néhány tanulságos eset, három hazai társaság múltjából.


Az Aegon történetei

Harkányban egy tűzeset nyomán nem rég több mint 26 millió forintot fizetett ki a társaság. Egy verőcei biztosítottuk egy földcsuszamlás következtében lakhatatlanná vált házáért a szerződésben foglalt maximális, 20millió forintos kártérítést kapott.

Lakásbiztosításhoz kapcsolódó kiegészítő felelősségbiztosítás keretében fizettek már 1,2 millió forintot kárelőlegként egy kutyatámadás áldozatául esett hölgynek, akinek karja törött, keresőképessége visszaesett.

Társasház pincéjében elázott könyvekért is fizettek már felelősségbiztosítás alapján 1,6 millió forintot egy ott raktárt fenntartó kiadó vállalatnak.

Esetek az Allianznál

A legnagyobb összegű kifizetésük 64 millió forint (épületkár 46 millió forint, ingósági kár 18 millió forint) volt. A 275 m2 alapterületű, fából(!) készült családi házat közvetlen villámcsapás érte, melynek következtében keletkező tűz miatt az ingatlan teljesen megsemmisült. Megfelelő villámvédelem kiépítése esetén a kár elkerülhető lett volna.

Egy társasházban az egyik lakás tulajdonosa leszerelte a gázkonvektort és a vezetéket kikötötte. A kiáramló gáz berobbant, majd ezt követően tűz keletkezett. Összesen mintegy 23 millió forint kártérítést fizetett a társaság, a súlyos gondatlanság miatt bekövetkezett kárra.

A társasház közös épületrészeire közel 6 millió forint, az öt magántulajdonú lakásra összesen 12 millió forint kártérítést nyújtottak. A károkozó egyéni felelősségbiztosítása alapján négy károsult részére további 5 millió forint kártérítést fizettek, mely az épület előtt parkoló gépjárművekre, és egy tulajdonostárs kiégett ingóságaira vonatkozott. A kárt okozó személy súlyosan gondatlan, felelőtlen magatartása komoly károkat okozott nemcsak a társasházon belül, hanem azon kívül is. További fontos tanulság, hogy gázszerelést kizárólag szakemberrel végeztessünk!

Földcsuszamlás következtében komoly szerkezeti károsodást szenvedett egy domboldalon épített családi ház. A kárügyben külső igazságügyi talajmechanikai és statikai szakértő is állást foglalt és megerősítette a társaság kárszakértője által megállapított földcsuszamlás tényét. A teljes helyreállítás - építőipari költségvetés szerint - ÁFA-val 23.829.226 forint lett volna, azonban a biztosítási szerződésben az ügyfél ingatlanát az újraépítési költségnél kisebb(!) értékre biztosította, így kártérítésként csak a káridőpontjában érvényes biztosítási összeget, 17.016.000 forintot tudtak kifizetni.

Egy régi, még csehszlovák gyártmányú téliesített faház porig égett. A tűzvizsgálati jegyzőkönyv szerint a tűz okát egyértelműen nem lehetett megállapítani, vélhetően elektromos zárlat okozhatta. Az oltáskor az alagsori vasbeton szint egésze elázott. Az épületre és az ingóságokra összesen több mint 12 millió forint kártérítést fizetett ki a társaság.

Az ügyfél megállapodott egy kft.-vel a tetőfedés átalakításáról. A kivitelező a régi palafedést egy színes-mintás felületű bitumenes lemezzel fedte le. A munkálatok 2/3-ad részét már elvégezték, amikor az alkalmazott melegítési techológia (gázperzselő) miatt az épület fedélszéke lángra kapott. A tűz gyorsan továbbterjedt és a lakóépület teljesen kiégett, sőt a szomszéd épületére is átterjedt. A keletkezett kárral kapcsolatban közel 10 millió Ft kártérítési összeget fizettek ki. A kiadott hatósági bizonyítvány szerint a tűz keletkezési oka a technológiai előírások megszegése volt, így a kivitelező kft. felé felelősségi alapon benyújtotta a biztosító visszatérítési igényét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy kétszintes épület tetőtere leégett, az alsó szint megmaradt. A tűzesetet megelőzően ismeretlen elkövetők betörtek az ingatlanba, majd ezt követően felgyújtották az épületet. Az ingatlan hitelfedezetül szolgált, így a 9 millió forint kártérítési összeget a banknak fizette ki a társaság. Az épületet nem állították helyre.

Az egyik ügyfél 72 m2 alapterületű lakásának tetőterében tűz ütött ki, valószínűleg az elektromos vezetékek csatlakozásánál kialakult zárlat miatt. Az elektromos hálózat felülvizsgálatának és a kötések kijavításának költsége elenyésző lett volna a több mint 8 millió forintos kárhoz képest.

Egy betöréses lopás esemény során az elkövető/k/ távozáskor az ingatlant felgyújtották. Az ingatlan 90 m2 területéből a nappali és egy szoba teljesen kiégett. A rendőrségi eljárás során megalapozott gyanú merült fel az elkövető személyére vonatkozóan. A nyomozás lezárása után az ügyet vádemelési javaslattal az ügyészségnek megküldték. Az ügyészség tájékoztatása szerint az ügyben vádiratot nyújtottak be a bírósághoz. A károkra mintegy 8 millió forint kártérítést nyújtottak.

Egy 110 m2-es régi építésű családi ház vízvezetéke a ház alatt elrepedt és a hosszú időn keresztül áztatta az altalajt, amely kiüregelődött és az épület több helyen megsüllyedt. Komoly szerkezeti károk keletkeztek, melyek helyreállítása az üreg megszüntetésével együtt 7 millió forint volt. A jelentős mennyiségű víz elfolyását észlelnie kellett volna a tulajdonosnak, mivel a kiszámlázott víz- és csatornadíj is megnövekedett.

A Groupama kárkifizetései

Lakásbiztosítási területen 2005-ben a 10 legnagyobb kár kárértéke 1,5 millió és 4,9 millió Ft között volt. A károk többsége betöréses lopás (6 db), tűzkár 2 db, felhőszakadás 1 db, csőtörés 1 db.

A legnagyobb kár 4,9 millió Ft kárértékben felhőszakadás kockázati elemre került kifizetésre.

A biztosított épület domboldalon állt, ezért a hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadék a talajt magával sodorva iszapos vízzel öntöttel el a teljes lakóépületet a hozzátartozó telket és a lakóépület pincéjét. Az egész telken 15 cm magasságban állt az iszapos víz. Károsodott a kert végén kialakított, öntözőrendszerrel ellátott rézsű, a telken lévő tavacska, a kert közepén lévő borospince a benne tárolt borritkaságokkal és egyéb ingóságokkal. A víz által sodort iszap eltömítette az épület körül található szivárgó rendszert, majd a lakóépületbe is befolyt, károsítva az ott található perzsa szőnyegeket, parkettát, bútorokat,stb. A garázs szekcionált kapuja alatt a garázsba is bejutott a víz károsítva az ott karton dobozokba található könyveket, illetve a földön lévő szerszámokat.

A káreseménnyel kapcsolatban szakértői vélemény készült a borritkaságok értékének megállapítására, valamint árajánlatok készültek a helyreállítási munkákra (épületek, telek, szivárgó rendszer, károsodott bútorok, stb.).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?