7 °C Budapest

Építési biztosítás - nemcsak nagyoknak

Pénzcentrum
2006. június 16. 12:05

Mikor valaki egy építkezésbe vágja a fejszéjét és mindezt hitelből kívánja megvalósítani akkor a bankban szembesül azzal a ténnyel, hogy a pénz folyósításának egyik feltétele: az építés időtartamára biztosítást kössön a kivitelezés helyszínén található vagyontárgyakra, építőanyagokra és magára a kivitelezési munkára is. A hazai piacon található összes társaság kínál efféle terméket, bár jellemzően kivitelezők és vállalkozók részére. Amennyiben magánszemélyként szeretnénk ilyen biztosítást kötni a társaságok nagy része akkor sem zárkózik el a dologtól. Megkérdeztünk néhány piaci szereplő képviselőjét, hogy mire számíthatunk, ha ilyen biztosítást szeretnénk kötni.

Mikor valaki egy építkezésbe vágja a fejszéjét és mindezt hitelből kívánja megvalósítani akkor a bankban szembesül azzal a ténnyel, hogy a pénz folyósításának egyik feltétele: az építés időtartamára biztosítást kössön a kivitelezés helyszínén található vagyontárgyakra, építőanyagokra és magára a kivitelezési munkára is. A hazai piacon található összes társaság kínál efféle terméket, bár jellemzően kivitelezők és vállalkozók részére. Amennyiben magánszemélyként szeretnénk ilyen biztosítást kötni a társaságok nagy része akkor sem zárkózik el a dologtól. Megkérdeztünk néhány piaci szereplő képviselőjét, hogy mire számíthatunk, ha ilyen biztosítást szeretnénk kötni.

 

Az építkezések teljes kockázatú biztosítása (Contractors All Risks - CAR), valamint a szerelések teljes kockázatú biztosítása (Erection All Risks - EAR) régóta ismert a biztosítási piacon. Ezen módozatok vagyon- és felelősségbiztosítási termékek, melyek esetében a biztosítók nem nevesítik a vállalt kockázatokat, a gondosságra az önrésszel igyekeznek rászorítani a biztosítottakat.

A hazai társaságok által kínált építésbiztosítási konstrukciók, nevesített kockázatokra szóló biztosítási termékek, melyek az építési munkák biztosítási védelméről gondoskodnak - mondta Soós Gábor, a Generali Providencia Biztosító műszaki biztosítási csoportjának munkatársa. A biztosított vagyontárgyak körébe tartozik építési-kivitelezési munka kellékei, beleértve az összes szükséges szerkezeti elemet, építőanyagokat, segédanyagokat. Külön megállapodás alapján biztosíthatók még a segédszerkezetek, felvonulási épületek és a meglévő épületek.


Az Allianz szakemberének elmondása szerint a biztosítást megkötheti a tulajdonos, a beruházó, az építtető, a kivitelező fővállalkozó, amennyiben érdeke fűződik a biztosított vagyontárgyak megóvásához, vagy ha a szerződést az érdekelt javára köti. A biztosító kockázatviselése az építési munkák megkezdésével, illetve a biztosított vagyontárgyaknak az építkezési helyszínen történő lerakodásával kezdődik, és a kész beruházás használatba vételével végződik. Bár előfordulhat, hogy a biztosított vagyontárgyakat már korábban a munka helyszínére szállítják. Ilyenkor a konkrét kivitelezési munkálatok megkezdése előtt - nem több mint 90 nappal korábban - is biztosítható, az ezen vagyontárgyakra vonatkozó fedezet -tette hozzá Lázár István, az OTP Garancia Biztosító vagyon- és felelősségbiztosítási főosztályvezetője. A biztosítás sajátosságainak és a szerződő igényeinek figyelembe-vételével az ügyféllel közösen kerül megállapításra a díjfizetés gyakorisága. Általában a szerződés megkötésekor egy összegben történik a díjfizetés, de hosszabb időtartam esetén lehetőség van a részletekben történő díjfizetésre is.


Oláhné Lengyel Judit, a Groupama nagyvállalati és bróker igazgatójának elmondása szerint, az építési-szerelési biztosítás fedezetet nyújt egyrészt a kivitelezés helyszínén lévő vagyontárgyakra, másrészt a kivitelezésben résztvevők idegen harmadik személynek okozott vagyoni és személyi sérüléses káraira. Mind a vagyonbiztosítási fedezet, mind a felelősségbiztosítási fedezet kiterjeszthető további speciális igényeknek megfelelően igazodva az adott kivitelezés sajátságaihoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gazdasági növekedéssel együtt érzékelhető az építési piac bővülése is. Várhatóan növekedni fog a közepes és nagyobb beruházások biztosítása iránti kereslet. A társaságok lakossági biztosítási termékeket úgy alakítják ki, hogy mindenben megfeleljenek a hitel megkötéséhez szükséges elvárásoknak is.

A hitelintézetek elvárják, hogy a biztosítás tartson ki a használatbavételi engedélyig. Az ügyfelek többsége azonban sérelmezi, hogy a kötelezővé tett építési biztosításra túl hosszú a 2-3 év. Éppen ezért a legtöbb biztosító már rövidebb lejárati idővel is kínál konstrukciót, sőt olyan is akad, amely csak fél évre szól, illetve a kivitelezés befejeztével lejár. A gyakorlatban kialakult az a megoldás, hogy ha a ház már zárható, és akkor kér hitelt a tulajdonos, a bankok egy része behunyja szemét, és elfogadja az egyszerű lakásbiztosítást is. A biztosítók pedig a használatbavételi engedélytől tekintenek el, hiszen mégiscsak szereztek egy újabb ügyfelet.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm