24 °C Budapest

Építési biztosítás - nemcsak nagyoknak

Pénzcentrum
2006. június 16. 12:05

Mikor valaki egy építkezésbe vágja a fejszéjét és mindezt hitelből kívánja megvalósítani akkor a bankban szembesül azzal a ténnyel, hogy a pénz folyósításának egyik feltétele: az építés időtartamára biztosítást kössön a kivitelezés helyszínén található vagyontárgyakra, építőanyagokra és magára a kivitelezési munkára is. A hazai piacon található összes társaság kínál efféle terméket, bár jellemzően kivitelezők és vállalkozók részére. Amennyiben magánszemélyként szeretnénk ilyen biztosítást kötni a társaságok nagy része akkor sem zárkózik el a dologtól. Megkérdeztünk néhány piaci szereplő képviselőjét, hogy mire számíthatunk, ha ilyen biztosítást szeretnénk kötni.

Mikor valaki egy építkezésbe vágja a fejszéjét és mindezt hitelből kívánja megvalósítani akkor a bankban szembesül azzal a ténnyel, hogy a pénz folyósításának egyik feltétele: az építés időtartamára biztosítást kössön a kivitelezés helyszínén található vagyontárgyakra, építőanyagokra és magára a kivitelezési munkára is. A hazai piacon található összes társaság kínál efféle terméket, bár jellemzően kivitelezők és vállalkozók részére. Amennyiben magánszemélyként szeretnénk ilyen biztosítást kötni a társaságok nagy része akkor sem zárkózik el a dologtól. Megkérdeztünk néhány piaci szereplő képviselőjét, hogy mire számíthatunk, ha ilyen biztosítást szeretnénk kötni.

 

Az építkezések teljes kockázatú biztosítása (Contractors All Risks - CAR), valamint a szerelések teljes kockázatú biztosítása (Erection All Risks - EAR) régóta ismert a biztosítási piacon. Ezen módozatok vagyon- és felelősségbiztosítási termékek, melyek esetében a biztosítók nem nevesítik a vállalt kockázatokat, a gondosságra az önrésszel igyekeznek rászorítani a biztosítottakat.

A hazai társaságok által kínált építésbiztosítási konstrukciók, nevesített kockázatokra szóló biztosítási termékek, melyek az építési munkák biztosítási védelméről gondoskodnak - mondta Soós Gábor, a Generali Providencia Biztosító műszaki biztosítási csoportjának munkatársa. A biztosított vagyontárgyak körébe tartozik építési-kivitelezési munka kellékei, beleértve az összes szükséges szerkezeti elemet, építőanyagokat, segédanyagokat. Külön megállapodás alapján biztosíthatók még a segédszerkezetek, felvonulási épületek és a meglévő épületek.


Az Allianz szakemberének elmondása szerint a biztosítást megkötheti a tulajdonos, a beruházó, az építtető, a kivitelező fővállalkozó, amennyiben érdeke fűződik a biztosított vagyontárgyak megóvásához, vagy ha a szerződést az érdekelt javára köti. A biztosító kockázatviselése az építési munkák megkezdésével, illetve a biztosított vagyontárgyaknak az építkezési helyszínen történő lerakodásával kezdődik, és a kész beruházás használatba vételével végződik. Bár előfordulhat, hogy a biztosított vagyontárgyakat már korábban a munka helyszínére szállítják. Ilyenkor a konkrét kivitelezési munkálatok megkezdése előtt - nem több mint 90 nappal korábban - is biztosítható, az ezen vagyontárgyakra vonatkozó fedezet -tette hozzá Lázár István, az OTP Garancia Biztosító vagyon- és felelősségbiztosítási főosztályvezetője. A biztosítás sajátosságainak és a szerződő igényeinek figyelembe-vételével az ügyféllel közösen kerül megállapításra a díjfizetés gyakorisága. Általában a szerződés megkötésekor egy összegben történik a díjfizetés, de hosszabb időtartam esetén lehetőség van a részletekben történő díjfizetésre is.


Oláhné Lengyel Judit, a Groupama nagyvállalati és bróker igazgatójának elmondása szerint, az építési-szerelési biztosítás fedezetet nyújt egyrészt a kivitelezés helyszínén lévő vagyontárgyakra, másrészt a kivitelezésben résztvevők idegen harmadik személynek okozott vagyoni és személyi sérüléses káraira. Mind a vagyonbiztosítási fedezet, mind a felelősségbiztosítási fedezet kiterjeszthető további speciális igényeknek megfelelően igazodva az adott kivitelezés sajátságaihoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gazdasági növekedéssel együtt érzékelhető az építési piac bővülése is. Várhatóan növekedni fog a közepes és nagyobb beruházások biztosítása iránti kereslet. A társaságok lakossági biztosítási termékeket úgy alakítják ki, hogy mindenben megfeleljenek a hitel megkötéséhez szükséges elvárásoknak is.

A hitelintézetek elvárják, hogy a biztosítás tartson ki a használatbavételi engedélyig. Az ügyfelek többsége azonban sérelmezi, hogy a kötelezővé tett építési biztosításra túl hosszú a 2-3 év. Éppen ezért a legtöbb biztosító már rövidebb lejárati idővel is kínál konstrukciót, sőt olyan is akad, amely csak fél évre szól, illetve a kivitelezés befejeztével lejár. A gyakorlatban kialakult az a megoldás, hogy ha a ház már zárható, és akkor kér hitelt a tulajdonos, a bankok egy része behunyja szemét, és elfogadja az egyszerű lakásbiztosítást is. A biztosítók pedig a használatbavételi engedélytől tekintenek el, hiszen mégiscsak szereztek egy újabb ügyfelet.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. május 27. 11:47
Többszörös paradoxon nehezíti az öngondoskodás előretörését: az infláció épp felemészti a megtakarít...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Kasza Elliott-tal  |  2023. május 26. 19:46
Tegnap a részvény-visszavásárlási aukción eladtam az összes Telekom részvényemet. 2017-ben vettem az...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17