20 °C Budapest

Minden harmadik magyar aggódik

Pénzcentrum
2006. május 24. 10:30

A magyarok harmada aggályosnak tartja a hazai hatóságok árvízvédelmi felkészültségét. Többségük szerint az illetékesek csak akkor intézkednek, ha már megtörtént a baj. A GfK Hungária biztosításpiaci adataiból kiderül, hogy 2000 óta a ház- és lakásbiztosítással rendelkezők aránya folyamatosan nőtt.

A GfK Hungária biztosításpiaci adatai szerint 2000 óta az ingatlanbiztosítással - (azaz ház- és lakás-biztosítással) rendelkező háztartások aránya folyamatosan nőtt. Míg 2000-ben a hazai háztartások 56 százaléka biztosította lakhelyét, addig 2005-ben ez a hányad már elérte a 64 százalékot. A vagyonbiztosítással rendelkezők körében még ennél is magasabb a lakásukat, illetve házukat biztosítók hányada. Az ezredforduló évében mért 83 százalékos arány 2001-ben 1 százalékponttal emelkedett. 2001-ben egy enyhe csökkenési tendencia indult el és 2004-ben a vagyonbiztosítottaknak már csak négyötöde biztosította ingatlanját. 2005-ben azonban 4 százalékpontos növekedés következett, ami a 2001-es szinthez volt elegendő.

A vagyonbiztosítással rendelkező lakosság területi megoszlását vizsgálva kiderül, hogy a nyugat-magyarországi régióban a legmagasabb - 90 százalék - a házukat, illetve lakásukat biztosító háztartások aránya. A regionális rangsorban második helyen Közép-Magyarország áll 88 százalékkal. Őt követik a észak-magyarországi megyék, ahol a vagyonbiztosítással rendelkező háztartások 81 százaléka kötött biztosítást lakóingatlanára. Ettől alig marad el Dél-Magyarország, ahol 80 százalékot ért el az ingatlanbiztosítással rendelkezők aránya.

korosztályokat tekintve elmondható, hogy az 50 évesek és idősebbek körében a legmagasabb (88%) az ingatlanbiztosítással rendelkező háztartások aránya. A megyeszékhelyen élők 89 százaléka biztosítja házát, lakását, a községben élőknek pedig csak 78 százaléka.

Környezet-, és természetvédelmi ügyekben a GfK Hungária Piackutató Intézet egy felmérése szerint a magyarok közel fele az ivóvíz minőségét említi legaggályosabbnak. A legnagyobb problémák között a veszélyes hulladékok, a szemét- és hulladékszállítás után, negyedik helyen áll az árvízvédelem. A hazai lakosság mintegy harmada - 30 százaléka - véli úgy, hogy a hazai árvízvédelmi készültség és annak hatékonysága még természetes vizeink állapotánál is rosszabb. A "nagyon rossz" és "nagyon jó" végpontú ötös értékelési skálán az utóbbi évtizedben károkat okozó áradások prevenciós tevékenységének megítélése 2,79-es átlagot eredményezett - a készültséget a lakosság közel fele közepesnek, 22 százaléka az átlagnál rosszabbnak, 17 százalék pedig az átlagnál valamivel jobbnak tartja. A megkérdezettek 12 százaléka, illetve 4 százaléka van nagyon rossz, illetve nagyon jó véleménnyel a hatóságok megelőző tevékenységéről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kutatók rákérdeztek a vélemények mögött meghúzódó okokra is. A válaszadók spontán módon válaszoltak, amiből kiderült, hogy a többség szerint az illetékesek kizárólag a baj bekövetkezte után próbálnak meg valamit tenni.

A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet, Magyarország vezető piackutató vállalata biztosította.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem