6 °C Budapest

Társasházi "bakik" - Amiről tudnak, de nem beszélnek!

Pénzcentrum
2006. június 15. 12:00

Aki már élt át társasházi közgyűlést az tudja, hogy a legtöbb esetben (persze azért vannak kivételek) elég nehéz döntéseket hozni, fontos vagy legalábbis annak tűnő, kérdésekben. Azonban mindig nagy az egyetértés akkor, ha azt kell megszavazni, hogy a lakók mennyivel járuljanak hozzá a közös kiadásokhoz (itt mindenki költségminimalizálásra törekszik). Különösen a biztosítási díj esetében van ez így, a "minket úgyse érhet semmi baj, ha meg igen, akkor a biztosító úgyse fizet" gondolatmenet abba az irányba mozdítja a lakóközösségeket, hogy egyáltalán ne vagy a legolcsóbb biztosítást válasszák. De valójában milyen hibákat lehet és szoktunk elkövetni, és mit tehetnek az ügyfelek, ha beüt a "ménkű"? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Aki már élt át társasházi közgyűlést az tudja, hogy a legtöbb esetben (persze azért vannak kivételek) elég nehéz döntéseket hozni, fontos vagy legalábbis annak tűnő, kérdésekben. Azonban mindig nagy az egyetértés akkor, ha azt kell megszavazni, hogy a lakók mennyivel járuljanak hozzá a közös kiadásokhoz (itt mindenki költségminimalizálásra törekszik). Különösen a biztosítási díj esetében van ez így, a "minket úgyse érhet semmi baj, ha meg igen, akkor a biztosító úgyse fizet" gondolatmenet abba az irányba mozdítja a lakóközösségeket, hogy egyáltalán ne vagy a legolcsóbb biztosítást válasszák. De valójában milyen hibákat lehet és szoktunk elkövetni, és mit tehetnek az ügyfelek, ha beüt a "ménkű"? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

A lakásbiztosítás feltételeivel szinte mindenki, úgy ahogy, tisztában van. Nem mondható el azonban ez a társasházak biztosításáról. Sokan most nyugodtan dőlnek hátra, hogy a közös képviselő tud mindent és majd Ő elintézi. Azonban ez sajnos nincs így, persze itt is vannak kivételek, de mint tudjuk, Ők erősítik a szabályt. Éppen ezért rengeteg olyan hibát lehet (és szoktak is elkövetni) amelynek a levét később a lakók közösen iszák. És ezek között szinte a legkisebb gond az, ha nem fizeti a biztosító, ugyanis szélsőséges esetben akár a rendőrséggel is meggyűlhet a bajunk.

Első és legfontosabb lépés

A legnagyobb hibát az ajánlatkérés alakalmával lehet elkövetni. Ez most sokaknak meglepetést okozhat, mivel egy ajánlatkérésnek nem sok tétje van, hiszen nem kötelező elfogadni. Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük nézzünk rá egy példát!

Tegyük fel, hogy a közös képviselő több biztosítótól kér be árajánlatot, ehhez megadja a közös és az osztatlan területek nagyságát. Azonban nem tér ki arra, hogy a teljes területre kívánnak- e biztosítást kötni vagy csak a közös területekre (itt már lehet egy lényeges eltérés), milyen kiegészítő módozatokat szeretne az ajánlatban látni, mekkora újraépítési értékre szeretné kötni a biztosítást (ha ezt túl alacsonyra veszik akkor egy esetleges káresemény után jelentősen kevesebb kártérítést kapnak), díjütemezésre és elkötelezettségi időre (ez utóbbival jelentős kedvezményeket tudunk elérni).

Ebből adódóan a kapott táblázatok nem összehasonlíthatóak, ugyanis nem ugyanarra a szolgáltatásra vonatkoznak. A lakógyűlés persze kapásból a legolcsóbbat fogja választani és aztán jöhet a feketeleves.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Duplán fizethetsz a semmiért

2005 évi állománydíj (millió Ft)
Aegon 1538
Allianz 1268
OTP Garancia 447
Generali 2693
Groupama 228
Signal 79
Uniqa 104
KöBE 118
K&H 21
Forrás: Groupama

A gyakorlatban, számtalan esetben előfordul az a szituáció, hogy a lakástulajdonos kétszer fizeti meg a lakásbiztosítás díját. Hogyan fordulhat ez elő? Tegyük fel, hogy valaki hitelből finanszírozza a lakásvásárlást (ez könnyen elképzelhető), ilyenkor a folyósítás feltételeként gyakran kötik ki a pénzintézetek a vagyonbiztosítást is. Ezt a leendő ügyfél boldogan megköti (mert különben nem kap pénzt és nincs lakás), majd fizeti is a díjat rendszeresen. Majd később a közös képviselő is megköti a társasház-biztosítást aminek a díját beépítik a közös költségbe.

És általában szinte mindenki ezen a ponton hibázik, ugyanis ilyenkor a hitelfelvételkor (vagy csak úgy) megkötött lakásbiztosításból ki kell vetetni az építményre vonatkozó részt és csak az ingóságok, maradhatnak benne. Ugyanis a PTK. értelmében, a biztosítás, vagyonosodást nem eredményezhet. Ez azt jelent, hogy egy esetlegesen bekövetkezett káresemény után nem fordulhatunk kárigénnyel két (vagy több) társasághoz. Tehát feleslegesen fizettünk két kasszába, csak az egyikből kaphatunk pénzt. Több biztosítás csak egyetlen esetben megengedett, ez pedig szintén az újraépítési értékre vezethető vissza. Ugyanis abban az estben, ha az ingatlanunk újraépítési költsége mondjuk 200 ezer forint nm-ént, és a társasházi biztosításban csak 150 ezer forint szerepel, akkor a fennmaradó 50 ezer forintot lefedezhetem egy másik biztosítással, így teljes mértékben védve vagyok egy totálkár esetén.

Összefoglalva a dolgok lényegét azt mondhatnánk, hogy a társasházi ajánlat elfogadás előtt ne csak a fizetendő költségek lebegjenek a szemünk előtt, hanem próbáljuk meg "közös nevezőre" hozni a felkínált szolgáltatásokat. A másik nagyon fontos dolog, hogy amennyiben rendelkezünk egyéni lakásbiztosítással és a társasház-biztosítás kiterjed a házban található lakásokra is, akkor egy formalevelet eljuttatva a saját biztosítónkhoz, vettessük ki az építményre vonatkozó részt a szerződésből. Ezáltal kevesebb díjat kell fizetnünk és még a duplán biztosítást is elkerülhetjük.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem