2 °C Budapest

Miért nem fizet a biztosító? Kiderül az igazság

Pénzcentrum
2006. augusztus 18. 14:00

Vajon lakásbiztosításunk fedezetet nyújt minden lehetséges kockázatra? Szükséges-e ezzel a kérdéssel foglalkoznunk, vagy évekkel ezelőtt megkötött szerződésünkkel ma is elégedettek lennénk-e, ha történne valami baj?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Vajon lakásbiztosításunk fedezetet nyújt minden lehetséges kockázatra? Szükséges-e ezzel a kérdéssel foglalkoznunk, vagy évekkel ezelőtt megkötött szerződésünkkel ma is elégedettek lennénk-e, ha történne valami baj?

A legtöbb új lakástulajdonos számára a biztosítás megkötése csak a vásárlási folyamat egyik lépése. Sokszor előfordul, hogy ez az utolsó alkalom, amikor ezzel a kérdéssel tüzetesen foglalkoznak. Azonban, az ingatlanunkban, illetve ingóságunkban időközben bekövetkezett változásokat nem követi automatikusan a biztosytásunkban szereplő értékek, ezért egy esetleges káresemény alkalmával, bizony kellemetlen dolgokkal szembesülhetünk. Nézzük meg tehát, mik a legáltalánosabb problémák, amik felmerülhetnek:

Az ingatlanok és építési anyagok árai évről évre növekednek, fontos lépést tartanunk ezzel a tendenciával, különben könnyen előfordulhat, hogy a biztosításunk nem fedezi az újjáépítés költségeit. Érdemes lehet felkeresni egy helyi vállalkozót, aki tud körülbelüli "építési költség per négyzetméter árat" mondani. De ha lakásunk kialakítása és berendezése átlagon felüli, érdemesebb megfizetni egy értékbecslő szolgáltatásait.

Napjainkban dinamikusan változhat lakásunk és benne lévő ingóságunk értéke, erre azonban a biztosításunk nem nyújt automatikusan fedezetet. Hasznos lehet, ha leltárt készítünk értékeinkről, ami alapján jobban tudjuk követni a változásokat, és szükség esetén egyszerűbb a káresetet jelenteni.

A legtöbb biztosító egy megadott értékhatárig nyújt csak fedezetet lopás és sérülés ellen, és rejtélyes eltűnések esetén nem kártalanítanak..

Egy átlagos lakásbiztosítás általában nem foglal magában felelőségbiztosítást is, ezért nem fedezi az olyan pereskedés és kártérítés költségeit, ha valaki esetleg a lakásunkban vagy a vagyontárgyaink által sérül meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legnagyobb kellemetlen meglepetés akkor érhet minket, ha természeti katasztrófa sújt le ránk, ugyanis ezekre az eseményekre egy átlagos lakásbiztosítás nem nyújt fedezetet. Hazánkban az árvízkárt taralmazza egy lakásbiztosítási kötvény, azonban a belvíz kockázatát nem vállalják fel a hazai társaságok.

Hazánkban is köthetünk már olyan teljes körű (all risk) biztosítást is, amelyet megvásárolva, egy komplett biztosításcsomagot kapunk, az egyetlen dolog, amire oda kell figyelnünk az, hogy a biztosító társaságok néhány kockázati faktort kizárnak a felelősségvállalás alól.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57