31 °C Budapest
Budapest, 2015. november 7.Fekete színû környezetvédelmi matrica egy autón Budapesten 2015. november 7-én. A kisméretû szálló por (PM10) egy napra számított átlagértéke két napon át meghaladta a riasztási küszöbértéket, ezért Tarlós István fõpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. November 8-án reggel 6 órától tiltják a legszennyezõbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését.MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

41 ezer autós rendszámát vonná vissza a kormány: sokaknak fog fájni az új szigorítás

2024. június 12. 11:41

A jelenleg kiadott zöld rendszámok több mint 40 százalékát vissza kellene vonni, ha elfogadják a kormány legújabb tervezetét, amely megvonná a különleges rendszámot és az azzal járó kedvezményeket a plug-in hibrid, illetve a hatótávnövelt elektromos autóktól. A Belügyminisztérium adatai szerint május végéig több mint 41 ezer ilyen autó kapott zöld rendszámot Magyarországon. A cserét a tervek szerint 2026. novemberéig kellene végrehajtani, vélhetően a műszaki vizsgán kerülne rá sor legkésőbb.

Szerdán jelent meg az a törvényjavaslat, amely elvenné a zöld rendszámot a plug-in hibrid autóktól. A tervezet szerint szeptember elsejétől nem lehet ilyen járművet zöld rendszámmal forgalomba helyezni Magyarországon, 2026. november 30-áig pedig a már kiadott rendszámtáblákat is le kell cserélni - erre minden bizonnyal legkésőbb a műszaki vizsgánál kerülhet sor.

A lépés nem meglepő, tavasszal az Építési és Közlekedési Minisztérium a Pénzcentrumnak megerősítette: nem tettek le a régóta belengetett szigorításról. Lázár János minisztériuma azt közölte akkor, a szabályok felülvizsgálata "társadalmi elvárás".

Sok esetben olyan gépjárművek közlekednek zöld rendszámmal, és részesülnek egy tisztán elektromos, így nulla kibocsátású autóhoz hasonló mértékű kedvezményekben, amelyek nagyobb belsőégésű motorral rendelkeznek, mint egy átlagos benzin-, vagy dízelüzemű autó

- írták akkor.

A zöld rendszámmal együtt a külső töltésű hibrid autók elveszítenék a különleges kedvezményeket is, mint az (egyre kevesebb településen elérhető) ingyenes parkolás, valamint regisztrációs adót, teljesítményarányos gépjárműadót, vállalkozások esetében cégautóadót, és az adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni utánuk a tulajdonosoknak.

Több tízezer rendszámot vonhatnak be

Ha átmegy a javaslat, akkor több tízezer zöld rendszámot kell majd "hagyományos" fehérre cserélni. A tervezet szerint

az 5N vagy 5P környezetvédelmi osztályba sorolt gépkocsikról kell levenni a zöld rendszámot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tehát a szigorításba bevonnák az úgynevezett hatótávnövelővel (azaz range extenderrel, egy kisebb motorral, amely nem hajt, csak áramot fejleszt az akkuba) ellátott villanyautókat is, ezek vannak az 5N kategóriában.

A Belügyminisztértium adatai szerint a fenti két kategóriában május legvégéig összesen 41 218 zöld rendszám lett kiadva. Magyarul legalább ennyi rendszámtáblát kell lecserélni a következő bő 2 évben. Ez a kiadott zöld rendszámok több mint 40 százaléka.

Címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem