22 °C Budapest
traffic jams in the city, road, rush hour

Élesedik a vita az M0-s fizetőssé tételéről: komoly dugókra számít a főváros, megfulladhat az agglomeráció

2023. szeptember 9. 14:00

Az Építési és Közlekedési Minisztérium nemrég jelentette be, hogy a teljes M0-ás autópályát fizetőssé tennék, azonban Karácsony Gergely szerint ezzel csak a budapesti lakosoknak okoznának hatalmas károkat. Vitézy Dávod volt közlekedési államtitkár szerint a budapesti külvárosi és agglomerációból közlekedő autósok jelentős része eddig is megváltotta a megyematricát.

Nemrég derült ki, hogy évi 150 milliárd forintnyi pluszbevétel reményében átírná az Építési és Közlekedési Minisztérium az útdíjak szabályozását. A javaslat egyik legmegosztóbb pontja, hogy az M1-es és az M5-ös, illetve az M4-es és az M3-as autópályák összekötő szakaszai bevonásával a teljes M0-ás autópályát fizetőssé tennék.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint viszont ezzel a lépéssel a budapesti lakosoknak okoznak csak károkat. Sőt, elmondása szerint az M0-ást nemhogy nem kéne fizetőssé tenni, hanem egyenesen ingyenessé kéne tenni. A 24.hu ennek kapcsán megkereste a fővárosi önkormányzatot, hogy konkrétan mik azok az érvek, amik alátámasztják, hogy az M0-ás fizetőssé tétele többletdugókat eredményezne a fővárosban.

Itt kifejtették, hogy a lépés és a benne bevezetni kívánt „hídvám” dugókat, környezetszennyezést okozna a fővárosban, miközben igazságtalan sarcot jelentene a budapestieknek. Ennek oka, hogy az M0-ás elkerülőút teljes szakasza, beleértve a beleértve a Dunán átívelő Megyeri és Deák Ferenc hidat, valamint a Ráckevei (Soroksári) Duna felett átívelő hidat is, fizetőssé válna.

A bevezető utakon és az M3-as autópályán várható a legnagyobb forgalomnövekedés, ezzel tovább növelve az amúgy is forgalmas útszakaszok terheltségét

– magyarázták. A fővárosi önkormányzat számításai szerint az M0-ás díjkötelessé váló szakaszai közül

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • a déli-délnyugati szektorról 4400 jármű/nap csökkenés,
  • a keleti szektorban 400–1500 jármű/nap csökkenés,
  • az M31-es autópályán pedig 300–500 jármű/nap csökkenés várható.

Azaz a főváros arra számít, hogy napi hatezer jármű kerülheti el az M0-st Budapesten keresztül. A belső hidak közül az egyébként is legnagyobb forgalmat szállító Árpád hídon és a Rákóczi hídon növekedne leginkább a forgalom.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint akik rövidebb szakaszokon közlekednek rendszeresen és nem rendelkeznek matricával, vásárolhatnak éves megyei pályamatricát. Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár pedig arról beszélt, az M0-s jelentős része eddig is fizetős volt, a megyei matrica egy hónapra vetítve 500 forint alatti összegbe kerül, és a budapesti külvárosi és agglomerációból közlekedő autósok jelentős része eddig is megváltotta. Véleménye szerint az M0-s fizetőssé tétele érdemben Budapest forgalmára, különösen a Hungária körúton belüli sűrű városszövet forgalmára nem lesz hatással. Vitézy szerint Budapest szempontjából jogos felvetés lehetne, hogy a körgyűrű fizetőssé tételéből befolyó bevételek segítsenek az agglomeráció megoldatlan és régóta hiányzó kötött pályás fejlesztéseinek finanszírozásában - inkább ezzel kéne érvelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm