7 °C Budapest
Mladá Boleslav, 2020. április 25.2017. augusztus 15-i kép dolgozókról a Skoda Mladá Boleslav-i összeszerelõüzemében. A Skoda 2020. április 25-én bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt leállított termelést április 27-én újraindítják.MTI/EPA/Martin Divisek

Ezek most a magyarok kedvenc népautói: ki nem találod, melyik kocsi vezeti a friss toplistát

2023. június 3. 13:04

Lefékezett a magyar autópiac, kevesebb személyautó állt forgalomba idén májusban Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az éves összesítés szerinti márkatoplistát továbbra is a Toyota vezeti, viszont a magyarok kedvenc autója versenyben megtörni látszik a Suzuki egyeduralma. 2023-ban eddig ugyanis Skoda Octaviából érkzett az országba a legtöbb.

Berántotta a kéziféket a magyar autópiac májusban: a Datahouse friss adatai szerint 2023 ötödik hónapjában 8999 személyautó kapott magyar rendszámot, ami 11,2 százalékkal kevesebb a tavaly májusi adatnál, 2021 azonos időszakához képest pedig 15,9 százalékos a visszaesés. 2018 óta vizsgálva ez a 2020-as után a második legrosszabb májusi adat, de ugye, akkor még javában felfutóban volt a koronavírus-járvány.

Idén az első öt hónapban 47 089 személyautó állt forgalomba itthon, ami 1,7 százalékkal kevesebb, mint 2022 hasonló időszakában volt. Ez még nem tűnik olyan vészesnek, viszont a 2021-es január-májushoz képest már elég tetemes a lemaradás, 6361 darab autó mínuszban vagyunk, ami 11,9 százalékos visszaesést jelent.

A márkák között májusban a Volkswagen lett a piacvezető a forgalomba helyezett autók tekintetében 1069 darabbal, de a Skoda sem sokkal maradt le (1055 db). A harmadik helyen már jócskán lemaradva, 896 darabbal a Toyota áll, negyedik pedig 820-as a Suzuki. Ötödik helyen a KIA végzett kereken 500 forgalomba helyezett autóval.

Ugyanakkor ezek az adatok csalókák, legalábbis a piaci folyamatokra közelről rálátó forrásunk szerint a mostani rangsor nem a tényleges helyzetet tükrözi: sok márkánál például 1-1,5 éve leadott rendelések érkeznek be a hosszú gyártási folyamat miatt.

Autót vennél, de szűk a keret? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

Ami az éves összesítést illeti, a márkák között a Suzuki lecsúszott a dobogóról, májust a negyedik helyen zárta 3797 darabbal. Éves szinten a Toyota eléggé elhúzott (6313 db), második a Skoda (4289 db), harmadik pedig a VW 4053 forgalomba helyezéssel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ami a modellek éves toplistáját illeti, a Skoda Octavia továbbra is vezet 2180 forgalomba helyezéssel, második a korábbi közönségkedvenc Suzuki S-Cross 1876 darabbal, a harmadik pedig a KIA Ceed 1577-tel. Az évekig a magyarok kedvenc autójának számító Suzuki Vitara öt hónap elteltével a negyedik helyen áll 1408 forgalomba helyezéssel.

A toplistán ötödik a nagycsaládos autóvásárlási kedvezményben is érintett Ford Tourneo, amiből idén 1296 darab kapott magyar rendszámot. Ott van még a top 20-ban a másik nagycsaládos kedvenc, a Dacia Jogger is, ami 739 darabbal a 12. helyen áll, a Duster pedig hatodik 1210 darab forgalomba helyezéssel.

Címlapkép: Martin Divisek, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem