Two men reporting a car crash for the insurance claim,main focus on red triangle

Térképen az ország halálútjai: megduplázódott az ittas balesetek száma ebben a vármegyében

2023. május 24. 16:02

Emelkedett a személyi sérüléses balesetek száma a múlt évben, azonban még mindig kevesebb szerencsétlenség történik, mint a járványt megelőző időszakban. A 2020-as nagy visszaesés óta folyamatos emelkedés látható az adatokban. Az ittasan okozott balesetek aránya azonban az utóbbi évtizedben csökkenő tendenciát mutat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint míg az ország egyik felében még jelentősen csökkent is a közlekedési balesetek száma, máshol kiugró emelkedés látható. 

A 2022-es év folyamán összesen 14 748 baleset történt a magyar utakon. Ez 3,4 százalékkal több, mint 2021-ben, viszont a 2019-es és az azt megelőző évekhez képest azonban még mindig jóval kevesebb. Az elmúlt, 2010-es évtized átlaga 16 187 baleset volt évente, melyhez képest a friss 2022-es adat csaknem 9 százalékos csökkenést jelent. A KSH statisztikáiból az is kiderül, hogy a közlekedési balesetek közül 475, azaz 3,2 százalék halálos kimenetelű volt, valamint 4 309 súlyos és 9 964 könnyű sérüléses baleset történt. A balesetet szenvedett személyek száma 20 081 volt, melyből 537-en haltak meg. 5 040 fő súlyosan és 14504 könnyen sérült.

Ha egy évtized távlatából megvizsgáljuk a baleseti statisztikákat, akkor az látható, hogy 2019-ig évente ingadozott a balesetek száma, hol csökkent, hol nőtt. Általánosságban viszont lassú, emelkedő tendenciát lehet megfigyelni, amelyet 2020-ban megtörthetett a koronavírus világjárvány. A pandémia miatt bevezetett korlátozások és annak egyéb, közvetett hatásai az élet minden területére a sérüléssel járó közúti balesetekben óriási visszaesést okozott. Az ilyen balesetek száma azóta is alacsonyabb, mint a járványt megelőzően volt, azonban lassú növekedés látható:

A közlekedési balesetben megsérültek és elhunytak száma hasonlóképpen alakult, akár a baleseteké. A 2019-ig növekedő tendenciát a pandémia megtörte, azóta azonban elindult újra az emelkedés, nagyjából 5-5 százalékkal nőtt az elmúlt években a sérülést szenvedett személyek száma. Pozitívum viszont, hogy még nem értük el a járványt megelőző szintet. 

Ezért történik a legtöbb baleset

A személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek hátterében 93,4 százalékban a járművezetők hibázása állt 2022-ben, a gyalogosok hibájából ehhez képest csak 4,6 százalékban történt baleset. Az utasok 0,3 százalékban tehettek a balesetekről, műszaki hiba pedig 0,4 százalékban fordult elő. Pályahiba vagy egyéb okok miatt 1,3 százalékban történt baleset.

A járművek közül a személygépkocsik okozzák a legtöbb balesetet (68,1%), második leggyakrabban kerékpárosok (9,1%), harmadik leggyakrabban pedig teherszállító járművek (8,4%) okozzák a bajt. Gyalogosok 4,7 százalékban felelőssek csak a balesetekért. 

A leggyakoribb balesettípus, amikor haladő járművek ütköznek egymással, 2,1 százalékban álló járműnek ütközés és 4 százalékban szilárd tárgynak ütközés okozza a bajt. Ide tartoznak például a vadállatok elütéséből adódó balesetek is. Gyalogosok elütése 13,8 százalékban fordul elő - ebből látszik, hogy az ilyen esetekben legtöbbször nem a gyalogos a hibás, hiszen az már kiderült, hogy gyalogosok 4,,7 százalékban felelőssek a balesetekért.

A KSH azt is közzétette, hogy hol történnek leggyakrabban a balesetek. A személysérüléses közúti közlekedési balesetek helyszíneit vizsgálva látható, hogy az összes eset (14 748) közül 9 849 történt lakott területen belül és 4 899 azon kívül. Autópályákon 568 baleset történt 2022-ben, ebből 25,7 százalék az M1-en, 23,1 százalék az M3-on, 21,1 százalék az M5-ön, 4,9 az M6-on és 11,8 százalék az M7-en.

Csökken az ittasan okozott balesetek száma

A KSH adatsorából az is kiderül, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent az ittasan okozott közlekedési balesetek száma és aránya is az összes balesethez viszonyítva. Érdekesség, hogy 2020-ban magában az alkoholos befolyásoltság alatt okozott balesetek számában nem volt látványos visszaesés, mint az összes baleset tekintetében - az ittas vezetők tehát nem tüntek el a pandémia hatására az utakról. 

Eközben, amiben viszont volt kiugrás a járvány első évében: az ittasan okozott balesetek aránya kimagaslóan nőtt az összes személyi sérüléses balesethez viszonyítva. 2022-re viszont az arány sosem látott alacsony szintre csökkent, 8,1 százalékra. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vármegye lordjai

A területi statisztikákat megvizsgálva nem meglepő, hogy Budapesten és Pest megyében történik számszerűen a legtöbb baleset. Mivel itt élnek és közlekednek a legtöbben, logikus, hogy itt is történik gyakrabban valamilyen szerencsétlenség. A harmadik legtöbb baleset 2022-ben Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében történt, 854 esetet közöltek. Ez azért is kiugró adat, hiszen 2021-ben még csak 505 baleset történt a megyében, így a növekedés egyik évről a másikra csaknem 70 százalékos volt!

Ugyancsak nagyot nőtt a balesetek száma Zalában (15,3%), Vasban és Győr-Moson-Sopronban (12,6-12,6%), valamint Bács-Kiskunban (8,6%), de sehol sem volt olyan kiugró a növekedés, mint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében egyenesen 37,5 százalékkal csökkent a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma. 

Így nem is csoda, ha az 1000 főre jutó balesetek rátája Jász-Nagykun-Szolnokban a legnagyobb, 2,4. Vas megyében 2, Budapesten 1,8 ez az arányszám, Szabolcs-Szatmár-Beregben a legkisebb, 0,9. 

Az ittasan okozott baleset számában szintén Budapest és Pest megye emelkedik ki, valamint Bács-Kiskun és ugyancsak Jász-Nagykun-Szolnok jár az élen. Amíg a legtöbb vármegyében csökkenés mutatkozott az ittas állapotban előidézett személysérüléses közúti közlekedési balesetek számában

2021-hez viszonyítva, Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint duplájára nőtt az esetek száma! 

Tolnában 50, Hajdú-Biharban 44,4, Nógrádban 30,4 százalékkal több ilyen baleset fordult elő. Eközben Komárom- Esztergomban 39, Fejérben 45,3, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pedig 65,3 százalékkal csökkent az ittasan okozott közüti balesetek száma egy év alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem