35 °C Budapest
Székesfehérvár, 2022. szeptember 18.Elektromos meghajtású autót töltenek az Elektromos jármûvek napján Székesfehérváron 2022. szeptember 18-án. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ negyedik alkalommal, Menõ jövõ címmel megrendezett eseményén az érdeklõdõk a technika legújabb vívmányaival találkozhattak, az érvényes jogosítvánnyal rendelkezõk ki is próbálhatták az elektromos jármûveket.MTI/Bodnár Boglárka

Így még ma is fillérekből kijön a tankolás? Egyre több magyarnak van elege a horror benzinárakból

2023. április 24. 10:05

Repülőrajtot vettek a zöld rendszámok 2023-ban: az első negyedévben 13,5 százalékkal többet adtak ki belőlük, mint 2022 ugyanezen időszakában. Március végén több mint 69 ezer gépjárművön volt már zöld rendszám, így mára minden bizonnyal átléphettük a 70 ezer darabot. A tendencia mögött vélhetően a benzinárstop eltörlése áll: a kutak forgalma brutálisan bezuhant az év első három hónapjában.

Összesen 4279 darab zöld rendszámot adtak ki 2023 első három hónapjában Magyarországon, ami 13,5 százalékkal több, mint 2022 azonos időszakában volt. Azaz idén havonta átlagosan 1426 járműre került zöld rendszám, tavaly ez még 1256 darab volt a Belügyminisztérium adatai szerint  - itt még együtt számolják az autókat, motorokat és a többi járműtípust. Ha ez így megy tovább, márpedig fordulat nem látszik, sőt, akkor mára már szinte biztos, hogy átléptük a 70 ezer kiadott zöld rendszámot, mivel március végén 69 466 darabon állt a számláló.

A Budapest-vidék összesítés az eddigi három hónapban úgy néz ki, hogy a fővárosban 1477 darabot jegyeztek be, azon kívül pedig 2802-t. Március végén Budapesten 28 154 gépjárműnek volt zöld rendszáma, az ország többi részében pedig összesen 41 312 darabnak.

Ezek közül 2495 darab volt az 5E-kategóriába tartozó, azaz tisztán elektromos üzemű személyautó. Zöld rendszámot kapott még 2 darab elektromos autóbusz, illetve 160 darab zéró emissziós tehergépkocsi is. Emellett 56 darab "környezetkímélő motorkerékpár" is szerepel a BM összesítésében.

Így március végén már összességében majdnem 36 ezer darab tisztán elektromos meghajtású személyautó rótta Magyarország útjait, több mint 12 ezerrel több, mint 2022 márciusának legvégén.

Emellett 2023-ban eddig 1564 plug-in hibrid személygépkocsira helyezték fel a hazai rendszámot, tavaly ez a szám csak 1342 volt az első negyedévben. A tölthető hibridek darabszáma március végén már majdnem 31 ezer darab volt. Ugye, az 5N és az 5P járműkategóriáról beszélünk, utóbbihoz legalább 25 kilométert meg kell tudnia tennie az autónak tisztán elektromos üzemmódban, az 5N környezetvédelmi osztályhoz pedig legalább 50 kilométer kell - ettől függetlenül mindkettőnek jár a zöld rendszám.

Elektromos autót vennél? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

Meglátszik a benzinárstop vége

Az emelkedő tendenciához minden bizonnyal az is hozzájárulhatott, hogy december elején komoly üzemanyaghiány alakult ki Magyarországon, ami odáig vezetett, hogy a kormány december 6-án éjjel teljesen eltörölte a benzinárstopot, visszatértek a piaci árak a hazai benzinkutakra. Mint a bejelentés után bő két héttel a Használtautó.hu-tól megtudtuk, az ársapka törlése után egy nappal, azaz december 7-én 38 százalékkal többen nézték meg azokat a járműhirdetéseket, amelyek elektromos autókat kínáltak, továbbá 24 százalékkal több megtekintés érkezett a hibrid járművekre.

Ráadásul a szakértők szerint egyre több elektromos autót hirdetnek meg eladásra. Mint Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója március végén kifejtette: a feladott villanyautó hirdetések száma január óta mutat náluk határozott emelkedést, az év eddigi részében az előző negyedévek átlagához képest 70-75 százalékos növekedést regisztráltak.

A teljes piac szintjén ez a növekedési arány valószínűleg alacsonyabb, de a tendencia biztosan az eladási szándékok erősödését jelzi. Ennek egy része lehet a töltés drágulása, de fontos tényező az is, hogy eleve dinamikusan nő a forgalomban lévő villanyautók száma, ami a használtpiacon is automatikusan erősíti a jelenlétüket

- fogalmazott a cégvezető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szeder Attila, a Használtautó.hu értékesítési vezetője pedig arról beszélt, 2022 szeptembere óta látnak élénkülést a hirdetésfeladás piacon az elektromos autók tekintetében. Hozzátette, főként a cégek által feladott hirdetések száma nőtt meg, míg magánszemélyek esetén szinte azonos a hónapról hónapra feladott hirdetések száma. Hozzátette, a leggyakrabban megtekintett elektromos autós hirdetések közül a legnépszerűbb árkategória az 5 és 10 millió forint közötti ársáv, míg a második legnépszerűbb a 10-15 millió forint közötti árkategória.

A hirdetési portál adatai szerint a meghirdetett elektromos autók átlagára 14 millió forint volt március végén, ez nyolc százalékkal alacsonyabb, mint a szeptember-novemberi időszak során meghirdetett autóké.

Hasonlóról számolt be Halász Bertalan is: a JóAutók adatai szerint tavaly augusztus közepéig az átlagárak folyamatosan emelkedtek, 12,7 millió forintról 17 millióig.

Ezután karácsonyig oldalazó mozgást tapasztalhattunk az árakban, Az év végétől kezdve pedig folyamatos a lejtmenet: január eleje óta 17 millióról 15,3 millió forintnál jár a meghirdetett elektromos autók átlagára a portálon

- mondta a szakember.

Sokkoló áremelés jön a magyar kutakon

A magas üzemanyagárak jócskán meglátszanak a kutak forgalmi adataiban is. Mint a Magyar Ásványolaj Szövetség a múlt héten ismertette: az első negyedévben 10,2 százalékkal kevesebb motorbenzin és 22,4 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 18,2 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest. A teljes fogyasztás az első három hónapban 896,2 millió liter volt; 343,5 millió liter motorbenzint és 552,6 millió liter dízel üzemanyagot tankoltak a járművekbe a MÁSZ-tagvállalatok összesített értékesítési adatai alapján. Az üzemanyagokon belül

  • a prémium motorbenzinből 47,8 millió liter fogyott, 18,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.
  • A 95-ös motorbenzinből 295,7 millió litert tankoltak az autósok, 8,7 százalékkal kevesebbet, mint az előző év hasonló időszakában.
  • A prémium dízel fogyasztása 37 millió liter volt az első negyedévben, ami 49,1 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
  • A nem prémium gázolaj eladása 515,6 millió liter volt, ez 19,4 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

A forgalom pedig szinte borítékolhatóan csökkenni fog a következő hónapokban, főképpen, ha bejön a szakértők jóslata, és rövid időn belül akár 50 forintos áremelés is jöhet. Múlt pénteken még csökkentek az üzemanyagárak itthon: bruttó 7 forinttal kellett kevesebbet fizetni a benzinért, és 3 forinttal a gázolajért - de hamarosan jön a bejelentés a most szerdai árváltozásokról. Jelenleg az átlagárak így alakulnak a kutakon, amennyiben a kiskereskedők érvényesítették a pénteki változást:

  • 95-ös benzin 595 Ft/liter,
  • Gázolaj 577 Ft/liter.

Címlapkép: Bodnár Boglárka, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem