2 °C Budapest
Cars parked in row on outdoor parking in London, England

Roham indult ezekért az autókért Magyarországon: elég jól járhat, aki most adná el a sajátját

2022. december 19. 13:05

Egyelőre nem szabadulnának pánikszerűen a magyarok a benzines, dízeles autóiktól - tudta meg a Pénzcentrum a legnagyobb hazai hirdetési portáloktól. Mint kiderült, a benzinárstop eltörlése után viszont rengetegen kerestek elektromos, hibrid, vagy egyéb, alternatív hajtású kocsikat. Összességében egy év alatt 13-14 százalékkal drágultak meg a használt autók Magyarországon.

Bő másfél hete, hogy a kormány ellátásbiztonsági problémákra hivatkozva kivezette a benzinárstopot, visszatértek a piaci árak a magyar kutakra. A holtankoljak szerint így péntek óta a kövekező átlagárakkal lehet találkozni: 95-ös benzin: 638 Ft/liter, gázolaj: 711 Ft/liter - persze, már a verseny is visszatért, így bizonyos kutakon ennél olcsóbban, máshol akár drágábban is adhatják az üzemanyagot.

Ám hiába például az Auchan bombaszerű tankolási akciói, így is nagy érvágás az autósoknak 480-as hatósági ár hirtelen jött eltörlése. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a magyarok a nagy sokkban elkezdtek-e gazdaságosabb autót keresni, vagy szabadulni a nagy étvágyú kocsiktól. Ám, mint Halász Bertalantól, a JóAutók.hu vezérigazgatójától megtudtuk, ők nem tapasztaltak napi szintű sokkhatást az árstop eltörlése óta.

Autót vennél? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

A bejelentést megelőző ellátási problémák azonban rövid távon biztosan hatást gyakoroltak a keresésekre, mivel a december 5-ével kezdődő héten 12,3 százalékkal kevesebb keresést regisztráltunk az előző 5 hét átlagához képest

- magyarázta a szakember, aki szerint vélhetően a bejelentés hatására egy hét alatt 3,2 százalékkal nőtt az elektromos autókra, és 2 százalékkal a hibridekre keresések száma.

A keresések során alkalmazott árszűrők beállításában egyelőre nem látunk elmozdulást. Jelenleg inkább egyfajta kivárás tapasztalható. Október közepe óta megtorpanást tapasztalunk a hirdetett használt járművek átlagárában is, amely egyébként az év eleje óta 13-14 százalékot emelkedett a JóAutók.hu adatbázisában szereplő járművek tekintetében

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- vázolta a vezérigazgató az autóárakat firtató kérdésünkre.

Berobbant a kereslet ezekre a kocsikra

Kérdésünkre a Használtautó.hu elárulta, hogy az ársapka törlése után egy nappal, azaz december 7-én 38 százalékkal többen nézték meg azokat a járműhirdetéseket, amelyek elektromos autókat kínáltak, továbbá 24 százalékkal több megtekintés érkezett a hibrid járművekre és 53 százalékkal többen nézték meg a gázüzemű (CNG, LPG) járműhirdetéseket, mint a bejelentést megelőző két napban.

Benzines vagy dízel meghajtású autók terén nem tapasztaltunk sem visszaesést, sem megnövekedett megtekintésszámot

- vázolták a szakértők, akik szerint a hirdetésmegtekintési számok a bejelentést követő 5. napon valamelyes mérséklődtek, illetve visszaálltak a december eleji szintre, de hibrid és gázüzemű  járművek esetén továbbra is 25 százalékkal több megtekintés érkezett a hirdetésekre. A portál adatai alapján 2022 novemberében feladott hirdetések átlagára 5 millió forint volt, 8 százalékkal magasabb mint 2022 harmadik negyedévében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm