highway exit

Vigyázz, nem minden pályamatrica éri meg 2023-ban: drága döntés előtt a magyar autósok

2023. január 5. 10:03

Annyira megdrágult a 10 napos pályamatrica, hogy már nem minden autósnak éri meg megvenni. A Pénzcentrum most kiszámolta, mikor érdemesebb inkább az éves országos jogosultságot választani, vagy a megyei matricákkal matekozni. Mint kiderült, az eddig jó opciónak tűnő havi tikett mára az egyik legrosszabb lehetőséggé vált. Annyi biztos, hogy az új tarifákkal már sok esetben megérheti az elsőre drágábbnak tűnő opciót választani.

Komoly mértékben drágultak az autópálya-matricák 2023-ban. A tavalyi vignyetták január végéig még érvényesek, úgyhogy a magyar autósoknak pár hete maradt arra, hogy meghozzák az eddigi legsúlyosabb döntést.

Mielőtt belemegyünk abba, hogy melyik matrica mikor éri meg, lássuk az új díjtételeket. Az autósokat, így a közlekedők legnagyobb hányadát érintő D1-es kategória esetében ugyanis már nem biztos, hogy a legolcsóbb, 10 napos matrica az ajánlott választás!

Ugyanis az 3820 forintról 5500-ra drágult, azaz mintegy 44 százalékkal kerül többe, mint tavaly. Így pedig ez már csak azoknak ajánlható, akik fixen tudják, hogy csak alkalmanként vennék igénybe 2023-ban az autópálya-hálózatot. Hasonló a helyzet a havi matricával, ami 5210-ről 8900 forintra drágult, azaz 71 százalékkal kerül többe ma, mint 2022-ben.

Így viszont érdemes matekozni, és nagyjából összeszedni, hogy a következő évben mikor és mennyit szeretnénk használni a sztrádákat.

A havi matricát legfeljebb csak akkor tudjuk ajánlani, ha mondjuk nyáron sokat kell ingázni Budapest és a Balaton között. 3 hónapra 26 700 forintot kell ekkor kifizetni, viszont így már érdemes lehet elgondolkodni az éves matricán, és akkor a váratlan, vagy nem nyári utazásokkor sem kell majd külön jogosultságot vásárolni.

Ha valakinek fix útvonalai vannak, akkor azzal is jól járhat, ha az éves megyei matricákkal (idéntől 5 720 forintba kerülnek 5450 helyett) matekozik. Maradva a Balatonnál: ha tudjuk, hogy fixen Budapest és a déli part között kell közlekedni, akkor Pest, Fejér és Somogy megyére megvehetjük az éves matricát, összességében 17 160 forintért, és akkor 2023-ra meg van oldva a történet. Persze, csak abban az esetben, ha összességében háromnál többször kellene ehhez 10 napos matricát venni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Persze, arra is gondoltak, hogy ne lehessen teljesen meghekkelni a rendszert az éves megyei matricákkal, ugyanis a hazai autópálya-hálózat 14 megyén fut keresztül, úgyhogy az egész országot lefedő matrica-pakk több mint 80 ezer forint lenne - így jobban megéri az éves országos jogosultság.

Jócskán nőttek a pótdíjak is

2023-tól egyébként a pótdíjak is megemelkedtek: egységesen 15,6 százalékkal kell többet fizetnie a bliccelőknek. Azaz

  • az autósoknak 60 napon belüli fizetés esetén 18 750 forint a pótdíj,
  • 60 npon túl pedig 74 970 forint.

Külön érdemes kiemelni, hogy ha valaki elfelejtett matricát venni, vagy véletlenül benézte a megyehatár utáni első kihajtót, akkor sem kell megijedni! Ugyanis ha a felhajtástól számított 60 percen belül megváltjuk a jogosultságot, akkor elkerülhetjük a büntetést!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem