-1 °C Budapest
highway exit

Vigyázz, nem minden pályamatrica éri meg 2023-ban: drága döntés előtt a magyar autósok

2023. január 5. 10:03

Annyira megdrágult a 10 napos pályamatrica, hogy már nem minden autósnak éri meg megvenni. A Pénzcentrum most kiszámolta, mikor érdemesebb inkább az éves országos jogosultságot választani, vagy a megyei matricákkal matekozni. Mint kiderült, az eddig jó opciónak tűnő havi tikett mára az egyik legrosszabb lehetőséggé vált. Annyi biztos, hogy az új tarifákkal már sok esetben megérheti az elsőre drágábbnak tűnő opciót választani.

Komoly mértékben drágultak az autópálya-matricák 2023-ban. A tavalyi vignyetták január végéig még érvényesek, úgyhogy a magyar autósoknak pár hete maradt arra, hogy meghozzák az eddigi legsúlyosabb döntést.

Mielőtt belemegyünk abba, hogy melyik matrica mikor éri meg, lássuk az új díjtételeket. Az autósokat, így a közlekedők legnagyobb hányadát érintő D1-es kategória esetében ugyanis már nem biztos, hogy a legolcsóbb, 10 napos matrica az ajánlott választás!

Ugyanis az 3820 forintról 5500-ra drágult, azaz mintegy 44 százalékkal kerül többe, mint tavaly. Így pedig ez már csak azoknak ajánlható, akik fixen tudják, hogy csak alkalmanként vennék igénybe 2023-ban az autópálya-hálózatot. Hasonló a helyzet a havi matricával, ami 5210-ről 8900 forintra drágult, azaz 71 százalékkal kerül többe ma, mint 2022-ben.

Így viszont érdemes matekozni, és nagyjából összeszedni, hogy a következő évben mikor és mennyit szeretnénk használni a sztrádákat.

A havi matricát legfeljebb csak akkor tudjuk ajánlani, ha mondjuk nyáron sokat kell ingázni Budapest és a Balaton között. 3 hónapra 26 700 forintot kell ekkor kifizetni, viszont így már érdemes lehet elgondolkodni az éves matricán, és akkor a váratlan, vagy nem nyári utazásokkor sem kell majd külön jogosultságot vásárolni.

Ha valakinek fix útvonalai vannak, akkor azzal is jól járhat, ha az éves megyei matricákkal (idéntől 5 720 forintba kerülnek 5450 helyett) matekozik. Maradva a Balatonnál: ha tudjuk, hogy fixen Budapest és a déli part között kell közlekedni, akkor Pest, Fejér és Somogy megyére megvehetjük az éves matricát, összességében 17 160 forintért, és akkor 2023-ra meg van oldva a történet. Persze, csak abban az esetben, ha összességében háromnál többször kellene ehhez 10 napos matricát venni.

Persze, arra is gondoltak, hogy ne lehessen teljesen meghekkelni a rendszert az éves megyei matricákkal, ugyanis a hazai autópálya-hálózat 14 megyén fut keresztül, úgyhogy az egész országot lefedő matrica-pakk több mint 80 ezer forint lenne - így jobban megéri az éves országos jogosultság.

Jócskán nőttek a pótdíjak is

2023-tól egyébként a pótdíjak is megemelkedtek: egységesen 15,6 százalékkal kell többet fizetnie a bliccelőknek. Azaz

  • az autósoknak 60 napon belüli fizetés esetén 18 750 forint a pótdíj,
  • 60 npon túl pedig 74 970 forint.

Külön érdemes kiemelni, hogy ha valaki elfelejtett matricát venni, vagy véletlenül benézte a megyehatár utáni első kihajtót, akkor sem kell megijedni! Ugyanis ha a felhajtástól számított 60 percen belül megváltjuk a jogosultságot, akkor elkerülhetjük a büntetést!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?