-1 °C Budapest
A group of cars parked in marked bays.

Még mindig rengeteg magyar keresi ezeket a kocsikat: nem csitul a roham, hol van még a vége

2022. december 20. 14:29

A hazai használtautó-piacon az elmúlt hónapban mintegy 69 400 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 1 százalékkal felülmúlja a tavaly novemberben regisztrált 68 700-as értéket. Az autópiac egyéb szegmenseitől eltérően a belföldi használtautó-piac eredményei idén is jól alakultak: az adásvételek száma éves szinten 2-3 százalékkal a tavalyi rekordérték felett, 838 ezer darab körül alakul majd.

„2022 sem az új autókat értékesítő márkakereskedők, sem a használtautó-importőrök számára nem lesz gyümölcsöző év: az előbbi piacon 8-9 százalékos, míg az utóbbin 2-3 százalékos visszaesés várható tavalyhoz képest. A belföldi használtautó-piacon ugyanakkor a tavalyit meghaladó forgalmat tapasztalhatunk – hangsúlyozza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Mindez többek között annak köszönhető, hogy ide áramlott át azoknak a vásárlóknak egy része, akik az alkatrészhiány miatt csak hosszú várólistákról jutottak volna új autóhoz, illetve a magasabb európai árak miatt a használtimportról is lemondtak.”

Új időszak küszöbén

Az elmúlt hónapokban új tendenciák jelentek meg a hazai autópiacokon, amelyek várhatóan a használtautó-piacokra is hatást gyakorolnak. Az elmúlt több mint egy évet jellemző chiphiány fokozatosan megszűnőben van, a következő időszakban a vásárlók már újra nagyobb készletekkel és rövidebb várólistákkal találkozhatnak majd.

Bár a gazdasági helyzet romlása, a megélhetési költségek és az energiaárak gyors emelkedése miatt átmenetileg visszaesett a vásárlói kereslet, a piaci szereplők arra számítanak, hogy a visszaépülő kínálat, és az előbb-utóbb újra általánossá váló kedvezményes akciók hatására már tavasztól visszatérhet az élénkülés az újautó-piacra.

Az újautópiac normalizálódása a használt autók árának alakulásában is megmutatkozik: a használt személyautók átlagára az év eleje óta átlagosan 15 százalékot emelkedett, október közepe óta ugyanakkor ez a növekedés teljesen megállt. Az újautópiacon várható élénkülő aktivitás növeli a lecserélt autók számát, ami a használtautó-piacon is gyarapítja majd az elérhető kínálatot. Mindez kedvező hír lehet a vásárlóknak, hiszen a nagyobb választékból ismét kedvezőbb áron és kevesebb kompromisszum vállalásával lehet autóhoz jutni.

Miközben a használtautó-piacon a 2022 első tizenegy hónapban gazdát cserélő 772 400 személyautó mennyisége 2,8 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 751 200-as értéket, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 118 600 darab volt, ami 2,8 százalékkal marad el az egy évvel korábban mért 122 ezres értéktől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?