6 °C Budapest
Automotive Sale Business. Dealership Lot. Brand New Cars For Sale.

Már a szombati teljes nyitvatartás is veszélyben: még idén változtathatnak ezek a magyar üzletek

2022. október 7. 10:31

Az idei első 9 hónapban 9,3 százalékot esett vissza a belföldi autópiac. Ezen felül a rezsiszámlák emelkedését is rendesen megérzik a szalonok, de nem ugyanolyan mértékben, viszont a világítás lentebb tekerésére, illetve nyitvatartási változására számítani lehet – írja az Infostart.

2022-ben az év első 9 hónapjában összesen 85 769 személygépkocsi került forgalomba Magyarországon, ez tavalyhoz képest 9,3 százalékos visszaesés – ismertette a számokat Gablini Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke. A szakember hozzátette, érkeznek ugyan autók, csak korlátozott mennyiségben, nem annyi, mint amennyi megrendelés született az elmúlt időszakban. Érdekesség ugyanakkor, hogy a most beérkező autók egy-másfél évvel ezelőtti rendelésből fakadnak, tehát nem köthető össze a piac valós állapota azzal, hogy jelenleg mennyi szerződés kötődik.

Gablini Gábor beszélt arról is, jó hír, hogy egyre több gyártónak sikerült konszolidálnia az elmúlt fél-háromnegyed év problémáit, így egyre több modellnél rövidül a gyártás, azaz a megrendelési határidő. Olyannyira, hogy sok márkánál már azon is gondolkodni kell, mit csináljanak a hamarabb érkező autókkal, erre ugyanis a vásárlók nem biztos, hogy fel vannak készülve.

A szakember a rezsiválság kapcsán elmondta, az importőröket érintő energiaszámlák rendkívül eltérőek: van ahol kétszeres a gáz árának az emelkedése, van ahol 15-16-szoros és van, ahol még ennél is jelentősebben magasabb. Ráadásul

sok kolléga euró alapú árat kapott, így az árfolyamkockázat-kezelés is rájuk hárul, ami tovább rontja a tervezhetőséget és stabilitást

- emelte ki Gablini Gábor, aki hozzátette, a szalonok így arra kényszerülnek, hogy például ők is lejjebb csavarják a fűtést, vagy éjjelre lekapcsolják a homlokzati világítást. Illetve a márkakereskedők a nyitvatartási időt is az érdeklődéshez igazíthatják, sőt, szombaton pedig szükség lehet majd az előzetes egyeztetésre, hogy nyitva legyenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?