2 °C Budapest
Lots of new cars for sale in a parking

4 milla alatt már rád se néznek: ezek most a legolcsóbb új autók Magyarországon

2022. október 6. 13:01

Elképesztő mértékben drágultak meg itthon a legolcsóbb új autók. A Pénzcentrum friss gyűjtéséből kiderült, hogy 2022 októberében gyakorlatilag nincs új kocsi 4,3 millió forint alatt Magyarországon. Sőt, a legolcsóbb autók toplistájára ma már inkább az ötössel kezdődő vételár a jellemző: van olyan modell, ami egymillióval drágult a legutóbbi összegzésünk óta. Mutatjuk, melyek ma a legkevesebb pénzért megvehető, új autók.

Korábban a GKI kereslet előrejelző modellt készített a háztartások személygépkocsi vásárlásainak becsléséhez, amiből kiderült, hogy a háztartások új autó piaci keresletét - nem meglepő módon - erősen turbulens hatások befolyásolják. Az év elején kapott pénzösszegek (mint az szja-visszatérítés) fogyasztás generáló hatása ellen hat az egyre gyorsuló infláció, a rezsiemelés, valamint az újautó árak számottevő emelkedése. És egyre erősödnek a lakosság magatartásának óvatossági, ezáltal a keresletet is visszafogó elemei.

De miből válogathat az, aki kevés pénzből szeretne új autót vásárolni? A mozgástér már jó ideje szűkül, de most kijelenthető, hogy soha nem voltak még ilyen nehéz helyzetben azok, akik új autót szeretnének venni. Nem elég, hogy az új autók rohamosan drágulnak (és velük együtt a használtak is), de ráadásul ha valaki nem készleten lévő modellt vásárolna, annak fel kell iratkozni a többhónapos (vagy akár egy éven felüli) várólistákra.

2 modell helyett a nagy semmi 3,7 millió alatt

A hazai autódrágulást remekül szemlélteti, hogy mialatt 2021 februárjában még 5+1 olyan modellről tudtunk beszámolni, amelyet 3,7 millió forint alatt meg lehetett újonnan vásárolni. Ez idén januárra 2-re redukálódott,

A legolcsóbb hazai új autó még a Mitsubishi Space Star, ami év elején még 3 millió 560 ezer forint volt, most viszont az importőr weboldala szerint már a legalapabb modellért is 4 millió 330 ezer forintot kérnek el. Azaz 770 ezer forinttal kerül többe, mint januárban. Ezzel a vételárral egyébként akkor csak a negyedik lehetett volna a toplistán.

Autót vennél, de szűkös a keret? Nézz körül a Pénzcentrum autóhitel kalkulátorában!

A második legolcsóbb autó még mindig a Hyundai i10-es, de ma már ez sem fér be 3,7 milla alá. Sőt, ha valaki nem a legfapadosabb verziót szeretné, annak már a 4,7 millió is kevés lehet, ugyanis az árlista szerint most a legolcsóbb i10-esért 4 millió 549 ezer forintot kell fizetni. Azaz a legalapabb verzió év eleje óta 950 ezer forintot drágult.

Harmadik helyen még mindig a KIA Picanto áll, ami most legalapabb verzióban 4 millió 649 ezer forintba kerül. Év elején még pont befért 4 millió alá a legfapadosabb verzió, úgyhogy könnyen ki lehet számolni, hogy 650 ezerrel emelkedett a legolcsóbb változat ára is.

És innen jön a hidegzuhany, ugyanis a toplista további részében csak 5 milliónál drágább autót találunk!

A negyedik helyezett Fiat Panda ugyanis legkevesebb 5 millió 20 ezer forintért vihető a kereskedésből - és eddig nem is szerepelt a toplistáinkon.

Itt múlik el a világ dicsősége: az egy egykoron árbajnok Dacia nemhogy a top 3-ból is kiszorult, de a legolcsóbb Sandero ma már 5 089 000 forintba kerül újonnan. A hivatalos oldalon ráadásul a másik nagy kedvenc Logan jelenleg nem is rendelhető. Legutóbbi összeírásunk óta a Dacia Sandero legolcsóbb változatának ára több mint 1 millió forinttal emelkedet.

Legutóbbi toplistánkon szerepelt még a Suzuki Ignis is, amely akkor 4 millió 510 ezer forintba került. Manapság a legolcsóbb változat 5 millió 390 ezerbe kerül a gyártó oldala szerint. A legolcsóbb Swift egyébként csak 30 ezerrel drágább.

Ennyibe kerül a magyarok kedvenc autója

Annak pedig mélyebben kell a zsebébe nyúlni, aki az eladási listákat vezető Suzuki SX4 S-Crossra vágyik. A gyártó épp szeptember közepén emelte meg újból az Esztergomban készülő modell árát, ami így kedvezménnyel már legkevesebb 7,5 millió forintba kerül. A fullextrás S-Cross pedig kedvezményesen 12,4 millió forintért lehet a miénk.

A Vitara legjobban felszerelt, kéttónusú fényezésű, panorámatetős, hibrid, összkerekes kivitelének a hivatalos listaára 12,82 millió forint (kedvezménnyel 11,77). A fapados, lágy hibrid változat pedig 8,04 millió forintba kerül, hűségprogram kedvezménnyel pedig 6,99 millióba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?