1 °C Budapest
Lots of new cars for sale in a parking

4 milla alatt már rád se néznek: ezek most a legolcsóbb új autók Magyarországon

2022. október 6. 13:01

Elképesztő mértékben drágultak meg itthon a legolcsóbb új autók. A Pénzcentrum friss gyűjtéséből kiderült, hogy 2022 októberében gyakorlatilag nincs új kocsi 4,3 millió forint alatt Magyarországon. Sőt, a legolcsóbb autók toplistájára ma már inkább az ötössel kezdődő vételár a jellemző: van olyan modell, ami egymillióval drágult a legutóbbi összegzésünk óta. Mutatjuk, melyek ma a legkevesebb pénzért megvehető, új autók.

Korábban a GKI kereslet előrejelző modellt készített a háztartások személygépkocsi vásárlásainak becsléséhez, amiből kiderült, hogy a háztartások új autó piaci keresletét - nem meglepő módon - erősen turbulens hatások befolyásolják. Az év elején kapott pénzösszegek (mint az szja-visszatérítés) fogyasztás generáló hatása ellen hat az egyre gyorsuló infláció, a rezsiemelés, valamint az újautó árak számottevő emelkedése. És egyre erősödnek a lakosság magatartásának óvatossági, ezáltal a keresletet is visszafogó elemei.

De miből válogathat az, aki kevés pénzből szeretne új autót vásárolni? A mozgástér már jó ideje szűkül, de most kijelenthető, hogy soha nem voltak még ilyen nehéz helyzetben azok, akik új autót szeretnének venni. Nem elég, hogy az új autók rohamosan drágulnak (és velük együtt a használtak is), de ráadásul ha valaki nem készleten lévő modellt vásárolna, annak fel kell iratkozni a többhónapos (vagy akár egy éven felüli) várólistákra.

2 modell helyett a nagy semmi 3,7 millió alatt

A hazai autódrágulást remekül szemlélteti, hogy mialatt 2021 februárjában még 5+1 olyan modellről tudtunk beszámolni, amelyet 3,7 millió forint alatt meg lehetett újonnan vásárolni. Ez idén januárra 2-re redukálódott,

A legolcsóbb hazai új autó még a Mitsubishi Space Star, ami év elején még 3 millió 560 ezer forint volt, most viszont az importőr weboldala szerint már a legalapabb modellért is 4 millió 330 ezer forintot kérnek el. Azaz 770 ezer forinttal kerül többe, mint januárban. Ezzel a vételárral egyébként akkor csak a negyedik lehetett volna a toplistán.

Autót vennél, de szűkös a keret? Nézz körül a Pénzcentrum autóhitel kalkulátorában!

A második legolcsóbb autó még mindig a Hyundai i10-es, de ma már ez sem fér be 3,7 milla alá. Sőt, ha valaki nem a legfapadosabb verziót szeretné, annak már a 4,7 millió is kevés lehet, ugyanis az árlista szerint most a legolcsóbb i10-esért 4 millió 549 ezer forintot kell fizetni. Azaz a legalapabb verzió év eleje óta 950 ezer forintot drágult.

Harmadik helyen még mindig a KIA Picanto áll, ami most legalapabb verzióban 4 millió 649 ezer forintba kerül. Év elején még pont befért 4 millió alá a legfapadosabb verzió, úgyhogy könnyen ki lehet számolni, hogy 650 ezerrel emelkedett a legolcsóbb változat ára is.

És innen jön a hidegzuhany, ugyanis a toplista további részében csak 5 milliónál drágább autót találunk!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A negyedik helyezett Fiat Panda ugyanis legkevesebb 5 millió 20 ezer forintért vihető a kereskedésből - és eddig nem is szerepelt a toplistáinkon.

Itt múlik el a világ dicsősége: az egy egykoron árbajnok Dacia nemhogy a top 3-ból is kiszorult, de a legolcsóbb Sandero ma már 5 089 000 forintba kerül újonnan. A hivatalos oldalon ráadásul a másik nagy kedvenc Logan jelenleg nem is rendelhető. Legutóbbi összeírásunk óta a Dacia Sandero legolcsóbb változatának ára több mint 1 millió forinttal emelkedet.

Legutóbbi toplistánkon szerepelt még a Suzuki Ignis is, amely akkor 4 millió 510 ezer forintba került. Manapság a legolcsóbb változat 5 millió 390 ezerbe kerül a gyártó oldala szerint. A legolcsóbb Swift egyébként csak 30 ezerrel drágább.

Ennyibe kerül a magyarok kedvenc autója

Annak pedig mélyebben kell a zsebébe nyúlni, aki az eladási listákat vezető Suzuki SX4 S-Crossra vágyik. A gyártó épp szeptember közepén emelte meg újból az Esztergomban készülő modell árát, ami így kedvezménnyel már legkevesebb 7,5 millió forintba kerül. A fullextrás S-Cross pedig kedvezményesen 12,4 millió forintért lehet a miénk.

A Vitara legjobban felszerelt, kéttónusú fényezésű, panorámatetős, hibrid, összkerekes kivitelének a hivatalos listaára 12,82 millió forint (kedvezménnyel 11,77). A fapados, lágy hibrid változat pedig 8,04 millió forintba kerül, hűségprogram kedvezménnyel pedig 6,99 millióba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm