gasoline on refueling a vehicle at a gas station

Roham indulhat az üzemanyagokért: a kis kutak helyzete továbbra is elkeserítő

2022. szeptember 4. 19:04

Szeptember végén roham indulhat a benzinkutakra, amennyiben kivezetik a benzinárstop-szabályokat - mondta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. A szakember szerint az elmúlt napokban sokkal megnyugtatóbb volt a benzinkutak helyzete.

Az elmúlt napokban sokkal megnyugtatóbb volt a benzinkutak helyzete, augusztus elején a hazai fogyasztók viszonylag gyakran találkozhattak hiánnyal, leürülésekkel - mondta a Népszavának Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. A szakember szerint szeptember első napjaiban még mindig a bázishoz képest magasabb a fogyasztás, de már messze nem olyan mértékben, mint pár hete.

Egri Gábor ennek ellenére nem optimista, százra teszi azoknak a hazai egységeknek a számát, amelyek egyik vagy másik hatósági áras üzemanyagfajtából kifogyhatnak. Kifejtette, a jogszabály szerint járó kifizetések elindultak a szövetség által képviselt 600 hazai vállalkozás részére

Mindazonáltal a kis kutak helyzete változatlanul elkeserítő. A pálya meglehetősen a Mol, illetve a „márkás”, vagy „színes” láncok felé lejt

- mondta Egri Gábor. Kifejtette: a piacon a torzítás miatt érthető az a fogyasztói törekvés, hogy amennyiben az ár mindenütt ugyanaz, akkor nem érdemes a fogyasztóknak például az autópálya helyett kisebb és olcsóbb falusi kutaknál tankolni, illetve a fogyasztók eleve jobban bíznak a nagy hálózatok minőségében.

Így egységeink zöme a csőd szélén tántorog. Sose tagadtuk: a 480-as üzemanyagársapka 2021 novemberi meghatározásáig a kis, a település életébe jellemzően szervesen illeszkedő kutak elsősorban kedvezőbb áraikkal vonzották a közlekedőket

- jelentette ki a szakértő. A 480-as hatósági ár miatt az árelőny megszűnt, amivel „a vevők egy része átszokott a kényelmesebben megközelíthető, csillivillibb, színes kutakra. Ez hatalmas és fájdalmas piacvesztés a számunkra.”

Februárban az alapüzemanyagok nagykereskedelmi árát is 480 forintban maximalizálták, így Egri Gábor szerint az importőrök eltűntek a piacról. Abban bízik, hogy a hiány orvosolható lesz, ha visszatér a piacra az OMV baleset miatt tavasz óta álló schwechati finomítója és a Mol százhalombattai karbantartása is befejeződhet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egri Gábor elmesélte, hogy miként zajlik az elszámolás:

Most mindent 480-ért veszek a Moltól, azután pedig, amennyit ebből piaci áron adok el, ott a 480 és a piaci nagykereskedelmi ár különbözetét utólag visszatérítem a Molnak. Itt már képződik némi árrésünk és nyereségünk is, így ezért a vevőkörért meg is indult a verseny

- vázolta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?