18 °C Budapest
Fuel gauge, Focus on display

Kemény világ jön a benzinárstop után: rengeteg magyarnak lehet luxus az autózás

2022. május 12. 13:05

A magyarok jó része meggondolná, hogy mennyit autózik, ha kivezetnék a benzinárstoppot, és újra piaci árakon kellene tankolni - derült ki a Pénzcentrum felméréséből. A válaszadók jelentős hányada már a 480-as hatósági árat is sokallja, viszont a kitöltők ötödének mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, kifizetné - vagy valami miatt úgyis ki kell neki fizetnie.

Komolyan visszafognák a magyarok az autózást, ha vége lenne a benzinárstopnak - derült ki a Pénzcentrum felméréséből, amelyet a hónap elején indítottunk el. Azt kérdeztük olvasóinktól, hogy ha a május 4-i piaci árakon kellene tankolni (benzin 611 ft/l, gázolaj 699 ft/l), letennék-e az autójukat.

Bár azóta voltak kisebb változások az árakban, de lényegesen nem lett kevesebb egyik üzemanyag piaci ára sem. A holtankoljak.hu szerint május 13-tól árstop nélkül 634 forintot kellene fizetni egy liter benzinért, a gázolaj literenkénti ára pedig 687 forint lenne - azaz ennyi is azoknak, akikre nem vonatkozik az ársapka.

A kérdésünkre válaszoló majdnem 10 olvasó kereken 10 százaléka egyértelmű igennel felelt arra a kérdésre, hogy ilyen árak mellett letenné-e az autót. További 22,87 százalék mondta azt, hogy neki már a 480 forintos, korlátozott literár is sok.

A válaszadók majdnem fele pedig bár teljesen nem tenné le a kocsit, de meggondolná, mennyit használja az autóját ilyen árak mellett. 18,34 százaléknak pedig mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, kifizetné - vagy muszáj kifizetnie.

Nem húznák sokáig a kis benzinkutak

A júliusig meghosszabbított benzinárstop egyre nagyobb gondokat okozhat a kisvállalkozásoknak. Korábban Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy ha nem kapnak további kompenzációt az államtól, akkor a kiskutak az árstop végéig sem húznák.

Mivel az állami támogatás 3 hónapra szólt, nekünk május végéig kell fenntartani a szolgáltatást - ehhez a forinteszközöket a kormány már ki is fizette -, de június elsejétől a nem látom értelmét, hogy kinyisson akár egy magánkút is, ha nem oldódik meg a helyzet

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- jelentette ki az elnök.

Sőt, a további hosszabbítás már a multicégeknek is vörös vonal lehet egy idő után. A legnagyobb hazai hálózatokat tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ugyanis a veszteségek az úgynevezett "színes kutaknál" is jelentkeznek csak a mögöttük álló nagy olajvállalatok még tudják azt finanszírozni.

De a végtelenségig még ők sem lesznek hajlandóak veszteségesen működni és eljöhet a pillanat, amikor azt mondják, most lett elég, befejeztük az értelmetlen veszteség finanszírozást. A kicsiknél ez már eljött: hiába kaptak kedvező hitelt, azt már felélték, a normatív támogatás pedig, mint mondtam nem elégséges számukra a működéshez

- húzta alá kérdésünkre Grád Ottó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30