14 °C Budapest
Fuel gauge, Focus on display

Kemény világ jön a benzinárstop után: rengeteg magyarnak lehet luxus az autózás

2022. május 12. 13:05

A magyarok jó része meggondolná, hogy mennyit autózik, ha kivezetnék a benzinárstoppot, és újra piaci árakon kellene tankolni - derült ki a Pénzcentrum felméréséből. A válaszadók jelentős hányada már a 480-as hatósági árat is sokallja, viszont a kitöltők ötödének mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, kifizetné - vagy valami miatt úgyis ki kell neki fizetnie.

Komolyan visszafognák a magyarok az autózást, ha vége lenne a benzinárstopnak - derült ki a Pénzcentrum felméréséből, amelyet a hónap elején indítottunk el. Azt kérdeztük olvasóinktól, hogy ha a május 4-i piaci árakon kellene tankolni (benzin 611 ft/l, gázolaj 699 ft/l), letennék-e az autójukat.

Bár azóta voltak kisebb változások az árakban, de lényegesen nem lett kevesebb egyik üzemanyag piaci ára sem. A holtankoljak.hu szerint május 13-tól árstop nélkül 634 forintot kellene fizetni egy liter benzinért, a gázolaj literenkénti ára pedig 687 forint lenne - azaz ennyi is azoknak, akikre nem vonatkozik az ársapka.

A kérdésünkre válaszoló majdnem 10 olvasó kereken 10 százaléka egyértelmű igennel felelt arra a kérdésre, hogy ilyen árak mellett letenné-e az autót. További 22,87 százalék mondta azt, hogy neki már a 480 forintos, korlátozott literár is sok.

A válaszadók majdnem fele pedig bár teljesen nem tenné le a kocsit, de meggondolná, mennyit használja az autóját ilyen árak mellett. 18,34 százaléknak pedig mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, kifizetné - vagy muszáj kifizetnie.

Nem húznák sokáig a kis benzinkutak

A júliusig meghosszabbított benzinárstop egyre nagyobb gondokat okozhat a kisvállalkozásoknak. Korábban Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy ha nem kapnak további kompenzációt az államtól, akkor a kiskutak az árstop végéig sem húznák.

Mivel az állami támogatás 3 hónapra szólt, nekünk május végéig kell fenntartani a szolgáltatást - ehhez a forinteszközöket a kormány már ki is fizette -, de június elsejétől a nem látom értelmét, hogy kinyisson akár egy magánkút is, ha nem oldódik meg a helyzet

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- jelentette ki az elnök.

Sőt, a további hosszabbítás már a multicégeknek is vörös vonal lehet egy idő után. A legnagyobb hazai hálózatokat tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ugyanis a veszteségek az úgynevezett "színes kutaknál" is jelentkeznek csak a mögöttük álló nagy olajvállalatok még tudják azt finanszírozni.

De a végtelenségig még ők sem lesznek hajlandóak veszteségesen működni és eljöhet a pillanat, amikor azt mondják, most lett elég, befejeztük az értelmetlen veszteség finanszírozást. A kicsiknél ez már eljött: hiába kaptak kedvező hitelt, azt már felélték, a normatív támogatás pedig, mint mondtam nem elégséges számukra a működéshez

- húzta alá kérdésünkre Grád Ottó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm