15 °C Budapest
Itt a lista: ezek a legveszélyesebb városrészek, autózási időpontok Budapesten

Itt a lista: ezek a legveszélyesebb városrészek, autózási időpontok Budapesten

2022. május 11. 22:03

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával - mutatnak rá friss adatok. Ezekből kiderült az is, hogy reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. 

Több mint ötszázhetven autós vezetési stílusát monitorozta a Cristo alkalmazás március hónapban Budapesten, hétköznap és hétvégén 8 és 20 óra között, a vezetéselemzés funkció által, amely a gépjárművezetők műveleteinek intenzitását vizsgálta és pontozta. Az adatokból kiderül, hogy a vizsgált autósok teljesítménye igencsak kevéssé kiegyensúlyozott, az esetek közel felében meglehetősen rángatják az autójukat – azaz hirtelen módon gyorsítanak, fékeznek, vagy veszik be a kanyart. Az adatok szerint tehát az összes gyorsítás, fékezés és kanyarodás 42%-a kifejezetten erőteljesen, hirtelen módon történik.

Ezen műveletekre általában akkor kerül sor, amikor az autó vezetője váratlan helyzetbe kerül, és hirtelen kell cselekednie, például a reggeli dugóban, vagy a délutáni csúcsforgalomban. Ezek pedig gyakran vezetnek akár balesetveszélyes helyzetekhez is, melyek egy kis előzékenységgel és higgadtsággal megelőzhetőek lehetnek.

Egyszerűen nem szabad, hogy a reggeli forgalom váratlanul érjen bennünket. Készüljünk fel és fogadjuk el, hogy dugó lesz az egyes városrészekben

– hívja fel a figyelmet Csörgő László, a drivingcamp Hungary vezetéstechnikai- és rendezvényközpont vezető trénere. „Csak azzal, hogy időben elindulunk, máris megspóroljuk magunknak és a körülöttünk autózóknak az időhiány okozta stressz következményeit. Nagy a csábítás, hogy átsoroljunk ilyenkor a másik sávba, ezzel akár a mögöttünk sorakozókat is veszélyeztetve, de ilyenkor gondoljunk bele, valóban előrébb leszünk majd? Ugyanígy, ha valaki nagyon siet, esetleg agresszív, engedjük be, és kerüljünk a lehető legtávolabb az ilyen helyzetekben gyakori konfliktusoktól. Maradjunk higgadtak, türelmesek, és legyünk segítőkészek másokkal szemben.” – összegzi a szakember, hozzátéve, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ehhez a hozzáálláshoz a dél-budai oldalon, vagy a Petőfi híd környékén nagyon is szükség lehet egy hétköznap reggelen, ugyanis ezeken a területeken nőhet meg leginkább a feszültség az autósok között a vizsgált adatok szerint, például a hirtelen fékezések és gyorsítások aránya 8 és 10 óra között a legmagasabb. 10 óra után már a pesti oldalon válnak különösen feszültté a sofőrök és 11 órától ezek gyakorisága folyamatosan növekszik egészen 16 óráig, amikor már a Duna mindkét oldalán érdemes extrán óvatosan vezetni. A késő délutáni és esti órákban Pesten a Rákóczi út és a Róbert Károly körút között, főként a Váci úton szabadul el a forgalom, Budán pedig a II, III. és a XII. kerületekben.

Hétvégente a legintenzívebb órákban, például reggel, vagy ebédidő előtt, közel feleannyi hirtelen gyorsítás, fékezés, vagy kanyarbevétel történik, mint hét közben. Az események gyakoriságát egyértelműen Pest uralja, a legnagyobb különbséggel délben és késő délután, 17 óra körül. A budai oldalra délelőtt 10 és 11 óra között érdemes figyelni, de a forgalmi helyzetek intenzitása 13 és 16 óra környékén is megközelíti a pesti szintet - írja közleményében a Cristo.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?