Autósok, figyelem! Ezt feltétlenül tudnotok kell, mielőtt felrakjátok a nyári gumikat

Autósok, figyelem! Ezt feltétlenül tudnotok kell, mielőtt felrakjátok a nyári gumikat

2022. február 21. 12:04

Tavasszal, amikor fel kell szerelni a nyári abroncsokat, sokan elgondolkodnak, hogy vajon megéri-e használt gumikkal megoldani a cserét. Egyértelmű, hogy mint szinte mindennek, az új abroncsoknak is emelkedett valamelyest az ára. Az már kevésbé fekete-fehér, hogy megfelelő alternatíva-e a használt abroncs. Megoldás lehet a négyévszakos abroncsok beszerzése, de ez a megoldás is kompromisszum.  

Az a legjobb, és a szakemberek által is javasolt megoldás, hogy új gumiabroncsokkal oldjuk meg a lecserélendő gumik pótlását. Csak az újonnan és számlával együtt vásárolt gumiabroncshoz jár garancia és energiatanúsítvány. Vásárlás előtt járjunk utána autónk gyártói képviseletnél vagy kérjük ki szakértő véleményét, hogy milyen típusú és méretű abroncs lenne a legalkalmasabb.  A választék óriási, jó eséllyel mindenki megtalálja az autózási szokásainak és a pénztárcájának egyaránt megfelelő megoldást.

Ám ha valaki mégis a használt mellett dönt, feltétlenü fogadja meg a Magyar Gumiipari Szövetség szakértői által néhány pontban összefoglalt tanácsokat:

 • Kerüljük a vásárokat, piacokat, ahol kéz alól, „teherautóról leesett” vagy bizonytalan feketeimportból származó gumiabroncsokat árulnak. Az alacsony ár könnyen megbosszulja magát: már a felszerelésnél vagy az első úton kiderülhet, hogy közlekedésre alkalmatlan dolgot sóztak ránk. Ugyanez vonatkozik a bizonytalan eredetű és online beszerezhető gumiabroncsokra is.
 • Vigyázzunk a külföldi online vásárlásokkal is, mert ebben az esetben a számla Magyarországon nem érvényes, és meghibásodás esetén a garanciát nem lehet érvényesíteni.
 • Mindig ott vásároljunk, ahol hivatalos számlát adnak a megfelelően tárolt abroncsról, és fel is szerelik azokat.
 • Nézzük meg, hogy a kiválasztott gumiabroncsot mikor gyártották: erre az abroncs oldalán lévő DOT-szám utal: az első két szám a gyártás hete, míg az utolsó kettő az évet jelöli. Ha például a DOT-szám 5016, akkor ezt az abroncsot 2016 decemberében gyártották, azaz bő ötéves.
 • A kiválasztott gumiabroncson ne legyenek repedések, anyaghiányok, és szakadások. Vizsgáljuk meg az abroncs oldalfalát: ha egy fél pingpong labda méretű kidudorodást látunk, akkor az abroncs szálszakadt. Ez selejt, nem szabad megvenni.
 • Profilmélység: nyári abroncsoknál 3 mm az ajánlott minimális futófelületi bordamélység. Vagyis csak akkor vegyünk meg egy abroncsot, ha ennél mélyebbek a barázdák.
 • Használt gumiabroncsra is érvényes: mindig párban vegyük, illetve szereltessük fel őket. Csak azonos gyártmányú, profilú és egyenletesen kopott futófelületű abroncsokért érdemes pénzt kiadni.
 • A használt gumiabroncs kompromisszum: azoknak lehet megoldás, akik keveset autóznak a megbízható helyről vásárolt gumikkal. Ne felejtsük: az autónk tapadását, fékezhetőségét és irányváltását nagy mértékben befolyásolja az a négy tenyérnyi méretű gumiabroncs felület, amelyen az autónk a talajjal érintkezik. Nem mindegy, hogy mire bízzuk az autónk és a családunk épségét.
 • Sokan nem akarnak a tavaszi abroncsváltáskor négy új abroncsot venni, hanem – mondván, hogy elegendő a hajtott tengelyre nyári mintázatút felszereltetni – hátul érintetlenül hagyják a téli abroncsokat. De ez még annál is rosszabb eredményt szül, mintha egyszerűen fent hagynák a téli szettet.  Ugyanis a nem egységes abroncskészlet használata rontja az autó irányíthatóságát, tapadását és stabilitását - bármely irányváltási helyzetben -, és a fenti módon szerelt autóval megállni sem egyszerű. Amit talán megspórolunk az elhalasztott abroncscserén, annak többszörösét fizethetjük ki, akár már egy kisebb koccanás esetén karosszériajavításra.
 • Ha a téli abroncsokkal szerelt autónkkal defektet kapunk, és a cserét nyári mintázatú abronccsal oldjuk meg, drasztikus mértékben romlik az autó irányíthatósága. Nincs az a menetstabilizáló elektronika, amely képes lenne fékezéskor megfogni az így felszerelt autót: akár már egy enyhe ívű kanyarban is letér az ívről, a kocsi hátulja kicsúszik, és kiszámíthatatlan módon alul- vagy felülkormányozottá válik. (Természetesen ugyanez a helyzet, ha a nyári szett kieső darabját télivel pótoljuk.) A téli és nyári abroncsok anyaga és mintázata nem véletlenül különböző: ezeket egymástól nagyban eltérő körülményekre tervezték. Ezért az az ideális állapot, amikor az autóra felszerelt gumiabroncsok kora, mérete, mintázata és egyéb jellemzői azonosak, ideértve a pótkereket is.
 • A négy évszakos abroncs kompromisszumos megoldás, elsősorban azoknak jelenthet alternatívát, akik csak rövidebb távon, jellemzően városban és olyan utakon használják autójukat, ahol eltakarítják a havat. Ezen típusú abroncsok futófelülete nem elsődlegesen nyári és nem is kifejezetten a téli útviszonyoknak megfelelően kerül kialakításra. A négy évszakos gumiabroncs használata nem feltétlenül csökkenti a nyári, valamint a téli garnitúra megvásárlásával járó anyagi terheket, hiszen egész évben kopik. Azt feltételezve, hogy két garnitúrát nagyjából négy év alatt használ el egy autós, egy négy évszakos gumiabroncs esetében ugyanennyi idő alatt ugyancsak két garnitúrára van szükség. Bár a nyári, valamint a téli gumiabroncsot szezononként át kell cserélni, a négy évszakos abronccsal is célszerű lenne legalább félévente felkeresni a szervizt centrírozás céljából. Hátránya, hogy megvannak a maga határai, emiatt nagyobb fokú igénybevételnél nem képes olyan teljesítmény nyújtani – egyik évszakban sem –, mint egy téli vagy egy nyári gumiabroncs szett. A gumiabroncs gyártók is csak úgy tudnak megfelelni az elvárásoknak a lehető legnagyobb mértékig, ha a hideg és meleg külső hőmérsékletre külön gumiabroncsokat fejleszthetnek.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?