16 °C Budapest
Hand holding fuel nozzle to refuel gasoline for car at the petrol station. cimlapi

Ellephetik a benzinturisták Magyarországot: rengetegen nyerészkedhetnek az árstoppon

2021. november 11. 16:04

Ellephetik az üzemanyagturisták Magyarországot, hiszen hétfőtől jóval olcsóbb lesz nálunk a benzin és a gázolaj, mint a legtöbb szomszédos országban. Úgyhogy a határok mentén élők már most készülhetnek a lélekben a nagyobb sorokra, hiszen a töltőállomásokról nemigen lehet kitiltani a külföldieket.

Hatalmas forgalmat generálhat az országhatárok menti benzinkutakon minden idők legnagyobb árzuhanása. Ugyanis azzal, hogy a magyar kormány hétfőtől 480 forintban maximálja a gázolaj és a benzin literenkénti árát, a 95-ös benzin ára hétfőtől 26 forinttal, vagyis 5,1 százalékkal csökken, míg a gázolaj esetében 32 forintos lesz az árcsökkenés, ami 7,9 százalékos változásnak felel meg. 

Ekkora egyszeri árzuhanás a Portfolio adatai szerint soha nem volt még a magyar kutakon. Hétfőtől a régióban egyedül Romániában és Ukrajnában lesz olcsóbb az üzemanyag, mint hazánkban. A holtankoljak.hu összegzése szerint ellenben nagyon meg fogja érni például Ausztriából átjönni tankolni, hiszen ott egy liter benzin átszámolva 516 forintba kerül átlagosan, mialatt egy liter gázolaj 506-ba.

De Szlovákiából is sok autós, fuvarozó használhatja ki a magyar árstoppot, hiszen ott a benzinért 546 forintot kell fizetni, a gázolaj literje pedig 508-ba kerül. A horvátoknál szintén befagyasztották az árakat a benzin esetében nagyjából 542 forinton, a gázolajét pedig átszámolva kb. 519 forinton - úgyhogy nekik is eléggé megéri majd átjönni a határ túloldalára tankolni.

Úgyhogy a határ mentén élők lélekben már most készülhetnek a nagyobb sorokra a kutaknál, ugyanis elég nehéz lenne kitiltani a külföldieket a magyar töltőállomásokról.

Miért nem az adót csökkentik?

Mint korábban megírtuk, a kormányzat nem csökkenti az üzemanyagok adótartalmát, az árplafont a kiskereskedőknek kell kigazdálkodniuk a saját hasznukból. Bár az EU-s szabályok nem tiltják az egyes államoknak a hatósági árak beveztését, a magyar kormánynak az adók tekintetében meg van kötve a keze.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanis az uniós előírások szerint a benzinnél legalább 359 eurós jövedéki adót kell beszednie az államoknak 1000 literenként, a dízelnél ez 330 euró/1000 liter. A forint pedig gyengélkedik, úgyhogy a kormánynak sok mozgástere nincsen ebben a tekintetben.

Az áfát sem lehetne csak úgy csökkenteni: az EU-s jogszabályok szerint ugyanis az üzemanyagok általános forgalmi adóját nem lehet kedvezményessé tenni - így ez érdemben akkor lehetne kevesebb, ha a kormány általánosságban csökkentené a 27 százalékos áfát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?