Gépjármű lekérdezés 2021: Így tudhatsz meg többet egy járműről pillanatok alatt

Gépjármű lekérdezés 2021: Így tudhatsz meg többet egy járműről pillanatok alatt

2021. szeptember 10. 12:30

Régen a gépjárművek vásárlása esetén a legtöbb vásárló még nem tudott utánanézni a kiszemelt autónak vagy más gépjárműnek, éppen ezért mindig homályos volt azok múltja, megbízhatósága. Erre a problémára keres megoldást az új egységes gépjármű lekérdezés céljából létrehozott rendszer, a JSZP. A gépjármű lekérdezés 2021 évében is egy rendkívül egyszerű feladat: a gépjármű lekérdezés ingyen, online elvégezhető.

Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik az Ügyfélkapu gépjármű lekérdezés egyszerűen (online gepjarmu lekerdezes). Hogyan érhető el az ingyenes gépjármű lekérdezés és milyen adatokat kell tudnunk egy autóról ahhoz, hogy végbe mehessen az ingyenes gépjármű lekérdezés online?

Mi a JSZP?

A JSZP, vagyis a Jármű Szolgáltatási Platform 2019 januárjában kezdte meg működését. A JSZP egy ingyenes gépjármű lekérdezés céljából létrehozott program, ami az interneten keresztül bárki számára hozzáférhető. Az ingyenes gépjármű lekérdezés működtetése a magyar államhoz köthető: a JSZP úgy jött létre, hogy a Belügyminisztérium egyesítette a különböző hivatalok gépjármű lekérdezés nyilvántartását, így hozva létre egy egységes információforrást a magyar állampolgároknak.

Az ingyenes gépjármű lekérdezés 2021 évében már nem számít újdonságnak: a magyar autótulajdonosok körében kezd egyre népszerűbb lenni az ingyenes gépjármű lekérdezés online szolgáltatás használata. A felhasználók a magyarorszag.hu oldalon keresztül megnyithatják a JSZP oldalát, ahol bármikor rápillanthatnak régi autóikra, sőt, a gépjármű lekérdezés segíthet eldönteni azt is, hogy jó döntés-e megvásárolni egy használt autót ismeretlen tulajdonostól.

Honnan származnak a gépjármű lekérdezés adatai?

  • Közúti Közlekedési Nyilvántartás
  • Kötvénynyilvántartás
  • Közúti Járműelőéleti Nyilvántartás
  • Kárnyilvántartás

Mire jó a gépjármű lekérdezés?

A gépjármű lekérdezés során a járművekkel kapcsolatban konkrét műszaki adatokat tudhatunk meg. A legkeresettebb információk közé a kilométeróra állása, a járművek baleseti előélete/kártörténete és az eredetiségvizsgálat során készült fényképek tartoznak, de a gépjármű lekérdezés során az autókról megtudhatunk sok mást is. A gépjármű lekérdezés mindemellett teljesen biztonságos, ugyanis a tulajdonos adatai nem elérhetőek, így nem sérülnek a személyiségjogok.

A JSZP összességében tehát egy olyan gépjármű lekérdező program, ami nyilvántartja a járművek teljes életútját, az adatokat pedig összefoglalja egy olyan egységes szolgáltatásban, ahonnan bármennyi Ügyfélkapu gépjármű lekérdezés ingyenesen megengedett, bárki számára, megbízható, hiteles forrásból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gépjármű lekérdezés hogyan történik?

A felület rendkívül egyszerűen működik: lépjünk be ügyfélkapus fiókunkkal, írjuk be a kívánt magyar rendszámot és a JSZP gépjármű lekérdezés rendszám alapján megmondja, mit kell tudnunk a kívánt gépjárműről.

Milyen adatokat mutat meg egy gépjármű lekérdezés?

  • a járművek (forgalmi engedélyben feltüntetett) műszaki adatai;
  • kilométeróra-állás + annak rögzítési időpontja;
  • a forgalomból kivont állapot ténye, forgalomból való kivonás oka, jellege, a kivonás kezdő időpontja;
  • a járművek érvényes forgalmazási korlátozására vonatkozó adatai;
  • a körözés ténye;
  • a nyilvántartott tulajdonosainak száma a jármű első magyarországi nyilvántartásba vételének időpontjától;
  • a gépjármű származási országa;
  • a származás ellenőrzésének eredménye;
  • az előzetes eredetiségvizsgálat végzésének időpontja;
  • az előzetes eredetiségvizsgálatot lefolytató vizsgálóállomás neve, címe;
  • a jármű alvázszámára, motorszámára, motorkódjára, rendszámára és regisztrációs matricájára tett megállapítások;
  • az eredetiségvizsgálat képi dokumentációja;
  • a gépjármű előzetes eredetiségvizsgálata során megállapított minősítése;
  • a kötvénynyilvántartásból beszerzett biztosításra vonatkozó adatok;
  • a kárnyilvántartásból beszerzett káreseményre vonatkozó adatok és a káresemények dátumai.

Mik a gépjármű lekérdezés korlátai?

Mivel az új gépjármű lekérdezés Ügyfélkapu használatával elérhető program még nagyon fiatal, sajnos nem minden adat kérhető le egy-egy gépjármű lekérdezés során, például a gépjármű kártörténeti adatok csak 2019.01.01. óta vannak dokumentálva a gépjármű lekérdezés rendszerében. A régi, használt autók esetében sokszor szinte lehetetlen megmondani, főleg, ha külföldről hozták be őket, hogy milyen kártörténeti előzményei vannak, vagy, hogy visszatekerték-e a kilométerórájukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem