17 °C Budapest
Concept for car insurance and financial.

Autó lekérdezés ingyen rendszám alapján: Mi mindent tudhatunk meg egy autóról?

2021. szeptember 4. 12:14

Napjainkban bármikor szükségünk lehet arra, hogy az interneten egyszerűen és gyorsan utánanézzünk akár a saját autónknak, akár egy másik járműnek, amit szeretnénk megvásárolni. Ilyenkor kerül a képbe a JSZP, azaz a Jármű Szolgáltatási Platform, az egységes magyar autó lekérdező rendszer, ami számos fontos információt árul el egy gépjárműről.

Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik az autó lekérdezés ingyen rendszám alapján (Ügyfélkapu autó lekérdezés) és milyen fontos adatokat tudhatunk meg egy ingyenes autó lekérdezés eredményeképp. Honnan származnak az autó lekérdezés során kinyert adatok, sérthetik-e azok az autó tulajdonosának a személyiségi jogait? Segítünk, hogy mindent megtudj az autó lekérdezés kapcsán, amit percek alatt bárki elvégezhet!

A Jármű Szolgáltatási Platform

A JSZP, más néven a Jármű Szolgáltatási Platform 2019 januárjában kezdte meg működését. A JSZP egy ingyenes, autó lekérdezés céljából létrehozott online platform, ami az interneten keresztül bárki számára hozzáférhető. Az autó lekérdezés program működtetése a magyar államhoz köthető: a JSZP úgy jött létre, hogy a Belügyminisztérium egyesítette a különböző hivatalok autó lekérdezés nyilvántartását, így hozva létre egy egységes és megbízható információforrást a magyar állampolgároknak.

Az autó lekérdezés ingyen rendszám alapján nem számít újdonságnak: a magyar autótulajdonosok körében kezd egyre elterjedtebb lenni az autó lekérdezés online szolgáltatás használata. A felhasználók az Ügyfélkapu használatával a magyarorszag.hu oldalán megnyithatják a JSZP rendszerét, ahol bármikor ellenőrizhetik jelenlegi vagy régi autójukat. Az autó lekérdezés segíthet eldönteni azt is, hogy jó döntés-e megvásárolni egy használt autót ismeretlen tulajdonostól, vagy érdemes azt az autó lekérdezés eredményei szerint elkerülnünk.

Mire jó az autó lekérdezés?

Az autó lekérdezés során a járművekkel kapcsolatban konkrét műszaki adatokat tudhatunk meg. A legkeresettebb információk közé az autók kilométeróra állása, a járművek baleseti előélete (más néven kártörténete) és az eredetiségvizsgálat során készült fényképek tartoznak, de az autó lekérdezés során más adatokat is kinyerhetünk. Az autó lekérdezés egyébként teljesen biztonságos, ugyanis a tulajdonos adatai nem elérhetőek, így nem sérülnek a személyiségi jogok sem.

A Jármű Szolgáltatási Platform tehát egy magyar autó lekérdező platform, ami nyilvántartja a járművek életútját és az adatokat összefoglalja egy olyan egységes szolgáltatásban, ahonnan bármennyi Ügyfélkapu autó lekérdezés ingyen rendszám alapján megengedett. Az autó lekérdezés ingyen, bárki számára elérhető és megbízható, hiteles forrásból tájékoztat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az autó lekérdezés ingyen rendszám alapján hogyan történik?

A JSZP autó lekérdezés felülete rendkívül egyszerűen működik: lépjünk be ügyfélkapus fiókunkkal (autó lekérdezés szuf), írjuk be a kívánt magyar rendszámot és a JSZP autó lekérdezés rendszám alapján megmondja, mit kell tudnunk a kívánt gépjárműről.

Milyen adatokat mutat meg egy autó lekérdezés?

  • a járművek (forgalmi engedélyben feltüntetett) műszaki adatai;
  • kilométeróra-állás + annak rögzítési időpontja;
  • a járművek érvényes forgalmazási korlátozására vonatkozó adatai;
  • a körözés ténye;
  • a nyilvántartott tulajdonosainak száma a jármű első magyarországi nyilvántartásba vételének időpontjától;
  • a gépjármű származási országa;
  • a származás ellenőrzésének eredménye;
  • a forgalomból kivont állapot ténye, forgalomból való kivonás oka, jellege, a kivonás kezdő időpontja;
  • a jármű alvázszámára, motorszámára, motorkódjára, rendszámára és regisztrációs matricájára tett megállapítások;
  • az eredetiségvizsgálat képi dokumentációja;
  • a gépjármű előzetes eredetiségvizsgálata során megállapított minősítése;
  • az előzetes eredetiségvizsgálat végzésének időpontja;
  • az előzetes eredetiségvizsgálatot lefolytató vizsgálóállomás neve, címe;
  • a kötvénynyilvántartásból beszerzett biztosításra vonatkozó adatok;
  • a kárnyilvántartásból beszerzett káreseményre vonatkozó adatok és a káresemények dátumai.

Honnan származnak az autó lekérdezés adatai?

  • Közúti Közlekedési Nyilvántartás
  • Közúti Járműelőéleti Nyilvántartás
  • Kötvénynyilvántartás
  • Kárnyilvántartás

Mik az Ügyfélkapu autó lekérdezés korlátai?

Mivel az új autó lekérdezés Ügyfélkapu használatával hozzáférhető program még fiatal, sajnos nem minden adat kérhető le egy-egy autó lekérdezés során, például a kártörténeti adatok csak 2019.01.01. óta vannak dokumentálva az autó lekérdezés rendszerében. Az idősebb használt autók esetében sokszor szinte lehetetlen megmondani, hogy milyen kártörténeti előzményeik vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm