17 °C Budapest
Refuelling the car at a gas station fuel pump. Man driver hand refilling and pumping gasoline oil the car with fuel at he refuel station. Car refuelling on petrol station. Fuel pump at station

Mit művelnek a magyar autósok a kutakon? Literszámra veszik ezt az üzemanyagot: tudhatnak valamit

2021. június 17. 11:32

A hazai autósok több mint 50%-a részben, minden hatodik pedig kizárólag prémium üzemanyagot tankol – derült ki egy friss kutatásból. A vásárlók elsősorban az autó motorját védik ezzel a fajta üzemanyaggal, de a kisebb fogyasztás, az alacsonyabb környezetterhelés is ott van a döntési szempontok között. A legtöbben (74%) az üzemanyag minősége alapján választanak töltőállomást.

Főként a motor tisztán tartása (40%), a magasabb teljesítmény (39%) és a jobb minőség (36%) miatt választják a magyar autósok a prémium üzemanyagokat – derült ki a MOL által készített országos felmérés adataiból. A visszatartó tényezők közül az első helyen az ár áll, de az a szempont is sokszor előbukkan a válaszok között, hogy a normál üzemanyag minősége is megfelelő a válaszadók számára.

Azzal az állítással ugyanakkor a megkérdezettek több mint 80%-a egyetért valamilyen mértékben, hogy a prémium üzemanyag használata megnöveli az autó élettartamát. Vagyis az ár/érték arányt tekintve hozzáadott értéket jelent a prémium üzemanyagok használata. Ezt a megközelítést támasztja alá az is miszerint a legtöbben (74%) az üzemanyag minősége alapján választanak töltőállomást, az ár (68%), az elérhető árengedmény (59%) illetve az elhelyezkedés (55%) csak ezután következik a szempontok sorában. A hazai autósok e tekintetben erősen ragaszkodnak a szokásaikhoz, 93% válaszolta azt, hogy legutóbb is a „megszokott” töltőállomáson tankolt. 

A többség tisztában van vele, hogy a motor tisztább üzemű, nagyobb teljesítményű és hosszabb élettartamú lesz a prémium üzemanyagok használata esetén.

Szintén jelentős azoknak az aránya, akik szerint prémium üzemanyag használatával csökkenthető a fenntartási/szervizelési költség, ami szintén fontos szempont lehet az ár/érték alapú döntésben. A női autósok különösen a prémium üzemanyagok megbízható motorműködésben megmutatkozó előnyeit értékelik: körükben az átlagosnál magasabb azok aránya, akik télen (a biztonságos indulás és megérkezés érdekében), vagy hosszabb utak előtt választják a prémium üzemanyagot.  

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kifejezetten örülünk annak, hogy az egyes üzemanyagok kedvező tulajdonságait a magyar autósok egyre nagyobb hányada ismeri, és tudatos döntésként, valós előnyökért választják prémium üzemanyagokat. Töltőállomásainkon ma már minden 4. eladott liter prémium

– fogalmazott Orosz András, a MOL Magyarország kiskereskedelmi vezetője. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem