35 °C Budapest
Csak lassan tér magához az autópiac: az egész régió megbicsaklott

Csak lassan tér magához az autópiac: az egész régió megbicsaklott

2021. május 28. 12:31

2021 első négy hónapjában 3,42 millió új személyautót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, amely érték 24 százalékkal marad el a koronavírus időszakát megelőző év, 2019 hasonló időszakában mért 4,48 milliótól. A magyar újautópiacon az idei első négy hónapban eladott 42 700 jármű ugyanakkor mindössze 9 százalékkal kevesebb, mint a 2019 januártól áprilisig értékesített 46 800 személyautó.

A kelet-közép-európai régióban a magyar autópiac tudott legközelebb kerülni a 2019-es szinthez, ebben a körben Románia elmaradása a legjelentősebb, 38 százalékos. Tavaly óta csaknem minden országban korrigált a piac, kivéve a tovább eső román, illetve az előző évi szinten maradó szlovák autópiacokat. Tavalyhoz képest a legnagyobb növekedést a szerb (+47%) és a horvát piac (+31%) tudta felmutatni.

Európai uniós kitekintésben is kiemelkedően jónak számítanak az első négy hónapra vonatkozó magyar autópiaci adatok.

Ennél kedvezőbb arányban csupán három uniós ország, Svédország (+8%), Finnország (-5%) és Észtország (-7%) autópiaca tudta megközelíteni a két évvel ezelőtti szintet az európai autógyártók szakmai képviselete, az ACEA által közölt adatok szerint. A négy legnagyobb uniós autópiac közül a spanyol van a legnagyobb, 39 százalékos elmaradásban a járvány előtti időszakhoz képest. Az eladások Németországban 26, Franciaországban 21, míg Olaszországban 17 százalékkal vannak elmaradva a 2019 év eleji mértéktől.

A piacok eltérő alakulását számos tényező együttesen befolyásolta a gazdaság általános helyzetétől kezdve a kormányzat konkrét korlátozó intézkedésein keresztül a lakosság és a vállalatok körében kiváltott reakciókig

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 - magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. "Bár mind az első, mind a második-harmadik hullámban a korlátozások bevezetése gyakorlatilag egy időben történt, azok szigorúsága országról országra jelentősen változott. Az adatok tükrében a magyar piac a járvány időszakát relatíve hatékonyan volt képes kezelni: a pandémia kitörését követő teljes zárás során relatíve keveset esett vissza, és a harmadik hullám időszakában is fenn tudott tartani egy viszonylag aktív forgalmat.” A JóAutók.hu becslése szerint

Magyarországon az újonnan forgalomba helyezett személyautók száma a teljes idei évben várhatóan újból meghaladja majd a 140 ezret, ami a 2020-as 128 ezerhez képest 10 százalékos növekedést jelent. A 2019-es 158 ezerhez képest azonban éves szinten továbbra is 10-12 százalékos elmaradás valószínűsíthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 22. 14:06