Hivatalos: alkotmánysértő a kgfb bonus-malus rendelete

Hivatalos: alkotmánysértő a kgfb bonus-malus rendelete

MTI
2020. szeptember 16. 13:01

Alkotmánysértő a gépjármű-felelősségbiztosítás bonus-malus rendelete - állapítottam meg az Ombudsman.

Pénzre van szükséged? A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást.

Dr. Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke 2019 novemberében fordult az Alapvető Jogok Biztosához a 21/2011. (VI.10.) NGM rendelet - közismert nevén bonus-malus rendelet - által lehetővé tett, és összegszerűségében felfelé elszabadult ún. károkozói pótdíjak miatt.

Az eljárás előzménye az volt, hogy egyre több autós panaszolta, hogy akár egy csekély összegű károkozást követően is hiába volt hosszú időn keresztül kármentes, illetve a biztosító helyett maga megtérítette a károsult kárát, a díja a korábbihoz képest a többszörösére ugrott.

Az Alapvető Jogok Biztosa a végső állásfoglalása előtt kikérte a Pénzügyminisztérium, az MNB elnöke és a MABISZ véleményét is. A 2020.09.15-én megszületett, a kezdeményezéssel gyakorlatilag teljes körűen egybevágó biztosi jelentés mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést állapított meg, amelyre tekintettel az Alapvető Jogok Biztosa az alkotmánysértés kiküszöbölése érdekében felkérte a rendelet módosításának megfontolására a pénzügyminisztert, valamint a terület fokozott ellenőrzésére az MNB elnökét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18