15 °C Budapest
Hivatalos: alkotmánysértő a kgfb bonus-malus rendelete

Hivatalos: alkotmánysértő a kgfb bonus-malus rendelete

MTI
2020. szeptember 16. 13:01

Alkotmánysértő a gépjármű-felelősségbiztosítás bonus-malus rendelete - állapítottam meg az Ombudsman.

Pénzre van szükséged? A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást.

Dr. Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke 2019 novemberében fordult az Alapvető Jogok Biztosához a 21/2011. (VI.10.) NGM rendelet - közismert nevén bonus-malus rendelet - által lehetővé tett, és összegszerűségében felfelé elszabadult ún. károkozói pótdíjak miatt.

Az eljárás előzménye az volt, hogy egyre több autós panaszolta, hogy akár egy csekély összegű károkozást követően is hiába volt hosszú időn keresztül kármentes, illetve a biztosító helyett maga megtérítette a károsult kárát, a díja a korábbihoz képest a többszörösére ugrott.

Az Alapvető Jogok Biztosa a végső állásfoglalása előtt kikérte a Pénzügyminisztérium, az MNB elnöke és a MABISZ véleményét is. A 2020.09.15-én megszületett, a kezdeményezéssel gyakorlatilag teljes körűen egybevágó biztosi jelentés mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést állapított meg, amelyre tekintettel az Alapvető Jogok Biztosa az alkotmánysértés kiküszöbölése érdekében felkérte a rendelet módosításának megfontolására a pénzügyminisztert, valamint a terület fokozott ellenőrzésére az MNB elnökét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06