13 °C Budapest

Ezek a legmegbízhatóbb használt autók a piacon: 113 modell a listán

2020. május 4. 13:01

Ezúttal is összesítette a német autóklub a partnerszervizeinek adatait, hogy kiderüljön, melyik gépkocsik a legmegbízhatóbbak. A listán az utóbbi 10 évben gyártott autók szerpelnek, kategóriákra lebontva.

Ahogy minden évben, az ADAC idén is összesítette a német gépkocsik meghibásodásainak statisztikáit a tavaly összegyűjtött adatok alapján: mint kiderült, 2019-ben 3 756 226 javítást végeztek különféle kocsikon a német autóklub partnerei. Az összesítésben 25 gyártó 113 modellje szerepel. Ezek közül csak 13 típus az, amelyet teljesen megbízhatatlannak könyveltek el, de a másik oldal sem áll sokkal jobban, a 113-ból csak 37 modellre modták azt, hogy megbízható. Fontos megjegyezni, hogy nem új kocsikat vettek górcső alá, 2010 és 2017 közötti járművek vannak fent a listán.

A miniautók között a Toyota Aygo vezet, ami bár nem hibátlan, de elég meggyőző pontszámokat hozott: a 2017-ben gyártott modell edetében például tavaly csak 2,5 javítás jutott 1000 autóra - de az egyel korábbi évjáratra is csak 3,5. Viszonylag keveset jártak szervizve a Volkswagen UP!-ok is, de a VW konszern többi miniautója (Skoda Citigo, Seat Mii) is hasonló megbízhatóságot mutatott a 2017-es modellévben. Ellenben a Smart Forfourokat viszonylag sokszor kellett javítani, különösen a 2015-ös és 2016-os gyártmányok mentek gallyra - a legjellemzőbb probléma az önindító vagy az akksi hibája volt. A Fiat 500-as 2014-es és 2015-ös évjáratával is sok volt a baj, jellemzően a váltómű adta meg magát, de a szériákban az akkuval is gondok voltak.

BRÉKING! Visszatértek az autóhitelek! Ha vennél egy megbízható autót, de szűkös a keret, nézz szét a Pénzcentrum kalkulátorában!

A kisautók kategóriájában nem lehet panasz, rengeteg megbízható járművet találni. Az Audi A1, a Citroen C3, a Fiat Punto, a Honda Jazz, a Mazda CX-3, a Mini, a Mitsubishi Space Star, a Peugeot 2008, a Renault Captur, a Suzuki Vitara és a Toyota Yaris is zöld, tehát megbízható minősítést kapott az ADAC-tól. Problémásnak minősítették a Hyundai i20 2010 sé 2014 közötti modelljeit, amelyekre a gyújtásproblémák voltak a jellemzőek. A 2017-es Opel Meriva is rossz minősítést kapott, ebben a hűtőrendszernek akadtak gyakran gondjai.

Az alsó középkatégóriában az Audi A3 és Q3, az 1-es és 2-es sorozatú BMW és a BMW X1 is kiemelkedően pozitív eredményt mutatott. A Mercedesnél az A- és B-osztály, valamint a CLA és GLA modellek is elég jó pontszámot értek el. A Hyundai Tucson, a Mitsubishi ASX, a Skoda Rapid és a VW Beetle szintén a megbízható kategóriába tartozik a 1019-es ADAC-listán. Az előző évekhez hasonlóan a Nissan Qashqai nem szerepelt túl fényesen, az összes vizsgált modellévben az akksi és az elektromos rendszer okozott problémát. A Kia Ceed a 2011-es kiadása 2019-ben mindközül a legtöbbet járt szervízben - 1000 kocsira 70 szerelés jutott. Itt azonban nem lehet külön kiemelni egy hibaforrást sem, eléggé színes a paletta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Év végéig kedvezményes THM-el vehetsz fel autóhitelt: nézz szét az ajánlatok között!

A középkategóriát is a német autók uralják: megbízható minősítést kapott az Audi A4 , A5 , Q5, valamint a BMW 3 , 4 és X3 szinte teljes egészében védve vannak. Azonban az idősebb Mercedes C-osztályok már problémásabbak, legalábbis a 2010-es modelleknél 30 javítás jutott ezer autóra. A hazánkban is elég népszerű családi egyterűek, mint a Ford S-Max, a Seat Alhambra és a VW Sharan elég gyakran hibásodtak meg. A Ford S-Max esetében nemcsak az akkumulátor megy tönkre gyakran, hanem a részecskeszűrő, az üzemanyag-szivattyú vagy a generátor is. A Seat Alhambra és a VW Sharan rossz eredménye elsősorban a kipufogógáz-visszavezetési problémáinak tudható be.

A felső-középben az Audi A6 és az 5-ös BMW is a lista elején végzett, utóbbiból a 2017-es évjárat esetében egyetlen szerelés jutott 1000 gépkocsira. Annak viszont rossz hírünk van, aki Mercedes E-osztályra vágyik, legalábbis a 2010 és 2013 közötti modellek esetében regisztráltak elég sok szervizelést tavaly: a 2010-esekre 59 szervizelés jutott 1000 kocsira, míg a 2011-es modellek esetében ez 49 per 1000 gépkocsi. Ellenben 2016 után (7 szervizelés / 100 kocsi) már egész más képet mutat az E-osztály, 2017-es modellek esetében pedi az arány (1,7) vetekszik a toplistás járgányokéval. Viszonylag kevés hibával fut még a GLE Mercedes, illetve a 2014-től gyártott Skoda Superbek sem produkáltak olyan sok hibát.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem