28 °C Budapest
Ez a 40 leggazdaságosabb kocsi most a piacon: itt a friss toplista

Ez a 40 leggazdaságosabb kocsi most a piacon: itt a friss toplista

2019. április 18. 14:02

Egekben a benzin ára, így most duplán körültekintőnek kell lennie annak, aki kocsit szeretne venni. Hiszen már azt is fontos nézni, hogy mennyit fogyaszt az autó 100 kilométeren. A német autóklub most összeszedte kategóriánként a leggazdaságosabb autókat, mutatjuk a 40-es listát!

A héten átléptük a lélektani határt: 400 forint felett van a benzin és a dízel ára is. Súlyos ezrekkel költhetnek többget az autósok. Aki autóvásárlás előtt áll, jobb, ha kétszer is meggondolja, melyik típust választja. Hiszen egy jó kocsival súlyos ezreket lehet spórolni, hiszen nem mindegy: 6,1 litert, vagy 8-at eszik a verda 100 kilométeren.

Hogy ne kelljen böngészni egyesével a katalógusokat, az ADAC rendre összegzi az adott időszak leggazdaságosabb autóit. A listát kategóriánként is szétszedték, hogy még átláthatóbb legyen az összegzés.

A kisautóknál a Volkswagen UP! a nyerő, az 1.0 TSI OPF move up! modell ugyanis 5 litert eszik 100 kilométeren, miközben 113 gramm szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként. A második a Skoda Citygo 1.0 Green tec Active, ami csak egy decivel eszik többet 100-on, és ez a legolcsóbb kocsi a kisautók listáján. Harmadik a SEAT Mii 1.0 Start & Stop Style 5,2 literrel.

Az alsó-középkategóriában a SEAT a király: a Leon 1.0 TSI Reference 5,3 litert eszik 100-on. De a legolcsóbb ebben a 10-es listában a Skoda Rapid 1.0 TSI Active, aminek az ára újonnan 5,2 millió forintról indul, és a modell 5,4 litert eszik 100-on. A harmadik a VW Gilf, szintén egy literes TSI motorral szerelve, ez 5,6 litert fogyaszt.

A középkategóriában is a VW-csoport egyliteres TSI-je viszi a prímet: az ezzel szerelt Skoda Octavia 5,4 literes fogyasztással került az élre. A második a Volkswagen Passat egy 1,5-ös TSI motorral, amely 6 liter benzint eszik meg 100 kilométeren. A hatmadik, jócskán lemaradva a Mercedes C180-as, a maga 6,5 literjével. Az ADAC szerint a top10-es listán a "legéhesebb" kocsi a Skoda Kodiaq, ami a teszt alatt 7,3 litert fogyasztott - mondjuk, ez egy kisebb SUV, úgyhogy bocsánatos bűne.

A két legfelsőbb kategóriát összesítő listában is a Skoda veri magasan a mezőnyt az 1,5-ös TSI motorjával: a Superb 6,1 litert fogyasztott 100 kilométeren, amivel jócskán megelőzte a második VW Arteont (amiben szintén a 1,5 literes TSI van). A harmadik helyezett Audi A6-os is eltávolodott már az első kettőtől: 7,4 literes fogyasztásával egyébként csak azért tudta megelőzni a BMW 520i-t, mert annak egyetlen grammal volt több a szén-dioxid kibocsátása. Ugyanennyit evett mág az Audi A7-es is egyébként. A legtöbbet az összekerékhajtású, automataváltós Volvo V90-es fogyasztotta, 8,7 litert. De csak 2 decivel teljesített jobban a Porsche 718 Cayman is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A németek egyébként kielemték, hogy az adatokat 15 ezer kilométer megtétele után nyerték ki.

Nincs megállás a drágulásban

Aki gazdaságos autót vesz, az a jövőre is gondol, hiszen napjainkban eléggé kiszámíthatatlan, mikor szállnak el a benzinárak. A mostani árnövekedés annak a tükrében még súlyosabb, hogy a benzin több mint 50 forintos emelkedésnél tart 2019-ben, miközben a dízel körülbelül feleekkora mértékben drágult. A drágulás mögött három fő okot érdemes kiemelni, ezek:

  • az olajárak mozgása,
  • a dollár/forint árfolyam változásai,
  • az üzemanyagok iránti kereslet és kínálat eltérő alakulása.

A drágulás folyamata tehát meglehetősen összetett, az autósokat azonban valószínűleg jobban érdekli, hogy a legmagasabb benzinár 2012-ben realizálódott, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került, ez a szint pedig már nincs messze. Sőt, egyre inkább hasítunk errefelé!

Sőt, a Pénzcentrum legútóbb körbenézett, mi a helyzet a kornyező országokban. Kiderült, hogy az osztákoknál például olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk. Ezzel szemben Szlovákiában, Szlovéniában és főleg Horvátországban nagyobb a drágaság, mint nálunk. A 95-ös benzinárunkhoz egyébként Szerbia van a leginkább közel, nálunk azonban a Dízel nagyon drága, a legdrágább az általunk vizsgált országok közül. Literéért átszámítva ugyanis 446 forintot kell kiperkálni déli szomszédunknál.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43