2019. június 19. szerda Gyárfás

Foghatják a fejüket a magyar autósok: még az osztrákoknál is olcsóbb a benzin


Őrülten folytatódik a hét közepe a magyar autósok részére, ugyanis ha ez eddigi benzinár növekedés nem lett volna elég, szerdától újabb áremelkedés jön. De mennyire sarcolják meg a hazai autósokat a környező országokhoz képest, ennek jártunk utána.

A Mol bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, a benzin ára tavaly októberben járt hasonló szinteken, míg a gázolaj tavaly novemberben járt utoljára a 400 forintos szint felett - adta hírül az MTI.

Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 395 forintra, a gázolajé 401 forintra nő.

Az üzemanyagok ára legutóbb egyébként pénteken változott, akkor a benzin ára bruttó 6 forinttal, a gázolajé pedig 4 forinttal nőtt. Az autósok ráadásul 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A mostani benzinárnövekedés annak a tükrében még súlyosabba, hogy a benzin 50 forintos emelkedésnél tart 2019-ben, miközben a dízel körülbelül feleekkora mértékben drágult. A drágulás mögött három fő okot érdemes kiemelni, ezek:

  • az olajárak mozgása,
  • a dollár/forint árfolyam változásai,
  • az üzemanyagok iránti kereslet és kínálat eltérő alakulása.

A drágulás folyamata tehát meglehetősen összetett, az autósokat azonban valószínűleg jobban érdekli, hogy a legmagasabb benzinár 2012-ben realizálódott, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került, ez a szint pedig már nincs messze. Sőt, egyre inkább hasítunk errefelé!

Na de mi a helyzet a velünk szomszédos országokban benzin téren, vajon ott is gigászi, és hosszú évek óta nem látott drágulás figyelhető meg. Vagy csak a magyar autósokra jár ennyire keményen rá a rúd?

A szomszéd fűje mindig zöldebb

Azért, hogy összehasonlíthassuk a Magyarországon tapasztalható árakat a környező országokéval, a Magyar Autóklub hivatalos adatait hívtuk segítségül. Ezek megmutatják, hogy az egyes országokban mekkora a 95-ös ólommentes benzin, illetve a Dízel literenkénti átlagára, ami már csak fel kellett szoroznunk az éppen aktuális forint-valuta középárfolyamoknak megfelelően. 

A statisztikára leolvasható, hogy Magyarországon a környező országokkal összevetve, nem különösebben drága a benzin. Sőt hazánk leginkább középen helyezkedik el. Igaz, azért vannak igencsak szembetűnő különbségek

Ausztriában például a 95-ös benzin és a Dízel is jóval olcsóbb mint nálunk, előbbi 7, utóbbi viszont már 13 forinttal.

Ezzel szemben Szlovákiában, Szlovéniában és főleg Horvátországban nagyobb a drágaság, mint nálunk. A 95-ös benzinárunkhoz egyébként Szerbia van a leginkább közel, nálunk azonban a Dízel nagyon drága, a legdrágább az általunk vizsgált országok közül. Literéért átszámítva ugyanis 446 forintot kell kiperkálni déli szomszédunknál. Az összehasonlításoknál ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az Autóklub adatai március 28-i keltezésűek, míg a magyar adat a két nap múlva esedékes változásokat tükrözi. Azóta tehát az aktuális különbségek változhattak.

(Címlapkép - MTI Fotó: Balázs Attila)

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Tesco

06.20-06.26
Országos

Auchan

06.20-06.26
Országos

Aldi

06.20-06.26
Országos

Lidl

06.20-06.26
Országos

Interspar

06.13-06.19
Országos

Spar

06.13-06.19
Országos

Aldi

06.13-06.19
Országos

Lidl

06.13-06.19
Országos

  Ajánlatunk