11 °C Budapest

Foghatják a fejüket a magyar autósok: még az osztrákoknál is olcsóbb a benzin

2019. április 8. 14:45

Őrülten folytatódik a hét közepe a magyar autósok részére, ugyanis ha ez eddigi benzinár növekedés nem lett volna elég, szerdától újabb áremelkedés jön. De mennyire sarcolják meg a hazai autósokat a környező országokhoz képest, ennek jártunk utána.

A Mol bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, a benzin ára tavaly októberben járt hasonló szinteken, míg a gázolaj tavaly novemberben járt utoljára a 400 forintos szint felett - adta hírül az MTI.

Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 395 forintra, a gázolajé 401 forintra nő.

Az üzemanyagok ára legutóbb egyébként pénteken változott, akkor a benzin ára bruttó 6 forinttal, a gázolajé pedig 4 forinttal nőtt. Az autósok ráadásul 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A mostani benzinárnövekedés annak a tükrében még súlyosabba, hogy a benzin 50 forintos emelkedésnél tart 2019-ben, miközben a dízel körülbelül feleekkora mértékben drágult. A drágulás mögött három fő okot érdemes kiemelni, ezek:

  • az olajárak mozgása,
  • a dollár/forint árfolyam változásai,
  • az üzemanyagok iránti kereslet és kínálat eltérő alakulása.

A drágulás folyamata tehát meglehetősen összetett, az autósokat azonban valószínűleg jobban érdekli, hogy a legmagasabb benzinár 2012-ben realizálódott, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került, ez a szint pedig már nincs messze. Sőt, egyre inkább hasítunk errefelé!

Na de mi a helyzet a velünk szomszédos országokban benzin téren, vajon ott is gigászi, és hosszú évek óta nem látott drágulás figyelhető meg. Vagy csak a magyar autósokra jár ennyire keményen rá a rúd?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szomszéd fűje mindig zöldebb

Azért, hogy összehasonlíthassuk a Magyarországon tapasztalható árakat a környező országokéval, a Magyar Autóklub hivatalos adatait hívtuk segítségül. Ezek megmutatják, hogy az egyes országokban mekkora a 95-ös ólommentes benzin, illetve a Dízel literenkénti átlagára, ami már csak fel kellett szoroznunk az éppen aktuális forint-valuta középárfolyamoknak megfelelően. 

A statisztikára leolvasható, hogy Magyarországon a környező országokkal összevetve, nem különösebben drága a benzin. Sőt hazánk leginkább középen helyezkedik el. Igaz, azért vannak igencsak szembetűnő különbségek

Ausztriában például a 95-ös benzin és a Dízel is jóval olcsóbb mint nálunk, előbbi 7, utóbbi viszont már 13 forinttal.

Ezzel szemben Szlovákiában, Szlovéniában és főleg Horvátországban nagyobb a drágaság, mint nálunk. A 95-ös benzinárunkhoz egyébként Szerbia van a leginkább közel, nálunk azonban a Dízel nagyon drága, a legdrágább az általunk vizsgált országok közül. Literéért átszámítva ugyanis 446 forintot kell kiperkálni déli szomszédunknál. Az összehasonlításoknál ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az Autóklub adatai március 28-i keltezésűek, míg a magyar adat a két nap múlva esedékes változásokat tükrözi. Azóta tehát az aktuális különbségek változhattak.

(Címlapkép - MTI Fotó: Balázs Attila)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem