Foghatják a fejüket a magyar autósok: még az osztrákoknál is olcsóbb a benzin

Foghatják a fejüket a magyar autósok: még az osztrákoknál is olcsóbb a benzin

2019. április 8. 14:45

Őrülten folytatódik a hét közepe a magyar autósok részére, ugyanis ha ez eddigi benzinár növekedés nem lett volna elég, szerdától újabb áremelkedés jön. De mennyire sarcolják meg a hazai autósokat a környező országokhoz képest, ennek jártunk utána.

A Mol bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, a benzin ára tavaly októberben járt hasonló szinteken, míg a gázolaj tavaly novemberben járt utoljára a 400 forintos szint felett - adta hírül az MTI.

Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 395 forintra, a gázolajé 401 forintra nő.

Az üzemanyagok ára legutóbb egyébként pénteken változott, akkor a benzin ára bruttó 6 forinttal, a gázolajé pedig 4 forinttal nőtt. Az autósok ráadásul 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A mostani benzinárnövekedés annak a tükrében még súlyosabba, hogy a benzin 50 forintos emelkedésnél tart 2019-ben, miközben a dízel körülbelül feleekkora mértékben drágult. A drágulás mögött három fő okot érdemes kiemelni, ezek:

  • az olajárak mozgása,
  • a dollár/forint árfolyam változásai,
  • az üzemanyagok iránti kereslet és kínálat eltérő alakulása.

A drágulás folyamata tehát meglehetősen összetett, az autósokat azonban valószínűleg jobban érdekli, hogy a legmagasabb benzinár 2012-ben realizálódott, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került, ez a szint pedig már nincs messze. Sőt, egyre inkább hasítunk errefelé!

Na de mi a helyzet a velünk szomszédos országokban benzin téren, vajon ott is gigászi, és hosszú évek óta nem látott drágulás figyelhető meg. Vagy csak a magyar autósokra jár ennyire keményen rá a rúd?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szomszéd fűje mindig zöldebb

Azért, hogy összehasonlíthassuk a Magyarországon tapasztalható árakat a környező országokéval, a Magyar Autóklub hivatalos adatait hívtuk segítségül. Ezek megmutatják, hogy az egyes országokban mekkora a 95-ös ólommentes benzin, illetve a Dízel literenkénti átlagára, ami már csak fel kellett szoroznunk az éppen aktuális forint-valuta középárfolyamoknak megfelelően. 

A statisztikára leolvasható, hogy Magyarországon a környező országokkal összevetve, nem különösebben drága a benzin. Sőt hazánk leginkább középen helyezkedik el. Igaz, azért vannak igencsak szembetűnő különbségek

Ausztriában például a 95-ös benzin és a Dízel is jóval olcsóbb mint nálunk, előbbi 7, utóbbi viszont már 13 forinttal.

Ezzel szemben Szlovákiában, Szlovéniában és főleg Horvátországban nagyobb a drágaság, mint nálunk. A 95-ös benzinárunkhoz egyébként Szerbia van a leginkább közel, nálunk azonban a Dízel nagyon drága, a legdrágább az általunk vizsgált országok közül. Literéért átszámítva ugyanis 446 forintot kell kiperkálni déli szomszédunknál. Az összehasonlításoknál ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az Autóklub adatai március 28-i keltezésűek, míg a magyar adat a két nap múlva esedékes változásokat tükrözi. Azóta tehát az aktuális különbségek változhattak.

(Címlapkép - MTI Fotó: Balázs Attila)

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?