Ennyivel dobhatja meg a támogatott új autók árát Orbánék családbarát matricája

Ennyivel dobhatja meg a támogatott új autók árát Orbánék családbarát matricája

2019. március 13. 16:50

Végső soron a vásárlókon csattanhat annak a matricának az ára, amelyet kötelező lesz feltenni az állami támogatásból vásárolt 7 személyes autókra. Egyelőre nem tudni, hogy a kötelező logó mennyibe fog kerülni, de ha valaki letakarja, leszedi a "Családbarát Magyarország" matricát, akkor kamatokkal együtt kell visszafizetni a felvett pénzt. Arról nincs még rendelkezés, hogy ki fogja ellenőrizni, végig az autón marad-e a logó.

A forgalomba helyezés költségeibe építhetik be a nagycsaládosok kedvezményesen vásárolt 7 személyes kocsijainak matricázását a Pénzcentrum iparági információi szerint. Ismert, ma jött ki a Magyar Közlönyben a törvény, amely szerint a maximum 2,5 millió forintos állami támogatásból megvett kocsikra rá kell ragasztani a "Családbarát Magyarország" logót.

Azt a kormányrendelet nem részletezi, hogy mekkora lesz ez a matrica, és hová kell tenni az autón, de azt kikötik, hogy ennek költsége a kereskedőt terheli. De forrásunk szinte kizártnak tartja, hogy a cégek "csak úgy benyelnék" ezt a pénzt,

így végső soron a vásárlókon csattanhat a matrica ára.

Tehát részleteket még nem tudni a logóról (sőt, még azt sem, hogy hogyan fog kinézni), de annyi biztos, hogy pluszköltséggel jár. Egy ilyen kocsimatricázást pedig mérettől függően 20 és 200 ezer forint között csinálnak meg a piacon. Az nem opció, hogy nem kéred a matricát az autóra, kötelezően fel kell tenni. A törvény ugyanis úgy szól:

  • Az autókereskedő az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés megkötésekor a megszerzett megfelelő befogadóképességű személygépkocsit az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján közzétett "Családbarát Magyarország" logóval ellátja.
  • A "Családbarát Magyarország" logó megfelelő befogadóképességű személygépkocsin történő elhelyezésének költsége az autókereskedőt terheli.
  • Az  igénylő a "Családbarát Magyarország" logót három évig köteles a személygépkocsin feltüntetni.

Sőt, amennyiben valaki leszedi a a logót a kocsiról, vagy letakarja, lefóliázza azt a 3 éves tilalmi idő alatt, akkor vélhetően egyösszegben, kamatokkal együtt kell visszafizetnie a támogatást. Legalábbis a rendelet 12. paragrafusának hetedik bekezdése szerint

a fizetési kedvezmény érvényét veszti és a tartozás - annak járulékaival együtt - egy összegben esedékessé válik, ha a fizetésre kötelezett a kedvezményes fizetési feltételeknek nem tesz eleget.

Arról ugyanakkor nem rendelkeznek, hogy ki fogja ellenőrizni a matrica meglétét, épségét. Az elképzelhető, hogy mondjuk a műszaki vizsgán kell bemutatni a matricát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Luxusverdákon is ott viríthat a logó

Korábban a Portfolio összeállított egy listát azokról a 7 személyes kocsikról, amelyekre fel lehet használni az állami ingyenmilliárdokat. Ez alapján igen vicces belegondolni, hogy

akár egy 25 milliós BMW-n, vagy egy hasonlóan drága Mercedesen, Audin, vagy egy 50-60 milliós Tesla Model X-en in ott fog virítani, hogy "Családbarát Magyarország", ha a tulaj felvette a 2,5 milliós támogatást.

Hiszen értékhatár továbbra sincs az autókon. Egyedüli feltétel, hogy legalább 7 személynek el kell bennük férnie - és a támogatás összege maximum a vételár felét fedezheti. Ugyanakkor sokkal valószínűbb, hogy az általunk összeállított, kimaxolt Dacia Lodgyhoz hasonló népautókat fogja díszíteni az Emmi-matrica.

Hiszen a magyar piacon jelenleg legolcsóbbnak számító Dacia Lodgy Ambiance esetében - amelynek listaára, egyéb kedvezmények nélkül 3 millió 529 ezer forint - "csak" 1764500 forintot lehet érvényesíteni az ajándékpénzből vásárláskor. Ennél a típusnál sem lehetetlen ugyanakkor kimaxolni az állami kedvezményt, a márka hivatalos weboldalán található tervezőben könnyedén össze lehet rakni egy bő 5 millió forintos modellt.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?