12 °C Budapest
Többet költünk az autónkra, mint a saját életünkre

Többet költünk az autónkra, mint a saját életünkre

2018. június 29. 12:00

Nagyobb értékben kötnek biztosítást az autójukra Magyarországon az emberek, mint az életükre. A családfenntartók részéről ez komoly mulasztás: egy tragédia akár teljes anyagi csődbe viheti a család tagjait. Pedig havi néhány ezer forintból bebiztosíthatnánk magunkat.


Az autó sokaknál családtag, aki teheti, biztosítást köt rá. Haláleseti életbiztosítást azonban már nehezebben kötnek meg magukra az emberek. Érthető, hogy valaki cascót fizet az autójára, hiszen egy néhány milliós vagyontárgyról van szó, de ennél azért az élet védelme fontosabb lenne. Ennek ellenére a magyarok többet költenek az autójukra: több és drágább casco-biztosítás van itthon, mint ahány életbiztosítás.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból kiszámolható, hogy akinek casco-biztosítása van, az havonta átlagosan 7100 forintot költ emiatt az autójára. A kötelező biztosítással (kgfb) együtt ez havi 9300 forint kiadást jelent, vagyis nekik éves szinten több mint 110 ezer forintba kerül az autójuk biztosítása.

Haláleseti életbiztosításra ezzel szemben átlagosan havi 6200 forintot költöttek az emberek. Az autók biztosítására tehát másfélszer annyi pénz jutott az országban, mint az életvédelemre. Ráadásul 200 ezerrel kevesebb haláleseti életbiztosítási szerződés volt 2016-ban, mint ahány casco-biztosítás.
Magyarországon évente több mint 500-an halnak meg közlekedési balesetben, így az életbiztosítás hiánya súlyos felelőtlenség, főleg a családfenntartók részéről.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A térítési összeg nem mindegy: érdemes olyan életbiztosítást kötni, amelynél halál esetén az elhunyt 12 havi bérének megfelelő összeget térít a biztosító"

- mondta el Sipos Csaba, a GRANTIS pénzügyi tanácsadója. Még biztosabb legalább 10 millió forintra szerződni: az egyik családfenntartó bérének kiesése nagyon megterhelő. Sőt ez a veszteség egyenesen katasztrofális lehet a család számára, főleg ha fennálló hiteltartozás is van: közel 650 ezer lakáshitel van az országban - tartós nemfizetés.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?