20 °C Budapest
Te is ilyen használt autót vezetsz? Veszélyes lehet

Te is ilyen használt autót vezetsz? Veszélyes lehet

2018. április 18. 10:30

Egyes járműtípusok esetében a rozsdásodás miatt 20 százalékkal is csökkenhet az esély egy baleset túlélésére - írja a HVG.

Egy svéd cég töréstesztre vitt két népszerű autót, hogy kiderüljön mennyire biztonságosak úgy, hogy a kasztnijuk rozsdás. A kísérletben egy 2004 és 2008 között gyártott Volskwagen Golfot, valamint egy 2003 és 2008 között gyártott Mazda 6-ost használtak.
A lap felhívja a figyelmet, hogy a töréstesztet végző cég különösen figyelt a pontozásra, ezért azt a szempontrendszert használták, amit a kocsik gyártási idejében hatályban volt. A teszteken jól látszik, hogy a

rozsdás autók már nem tudják úgy megvédeni a benne utazókat, mint ahogy az elvárható lenne.

Frontális ütközésnél például a Mazda 6 vezetőülésének rögzítése úgy megroppant, hogy a törésteszthez használt bábu beverte a fejét a B-oszlopba. A japán modell egykoron egyébként 26 pontot kapott (gyenge négyes) az EuroNCAP töréstesztjén, most a rozsdás változat azonban csak 18 pontot ért el (gyenge hármas). Ez éles helyzetben azt jelenti, hogy

a rozsdásodás miatt 20 százalékkal csökken az esély egy baleset túlélésére.

A Golf ennél valamivel jobban szerepelt a rozsdás teszten, hiszen a korábbi 33 pontjához képest, most 32-t kapott. A kutatók a teszteken követően megjegyzik, a rozsdásodás következményének mértéke modellenként eltérhet, de az biztos, hogy az idő előrehaladtával kevésbé lesz biztonságos a kocsi.

A lap egyébként arra is figyelmeztet, hogy Magyarországon különösen érdemes odafigyelni a régi autók megfelelő karbantartására, hiszen 2018-as februári adatok szerint a hazai utakon futó autók átlagéletkora 14,5 év.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?