15 °C Budapest

Neked is ilyen autód van? A gatyád is rámegy majd a szélvédőre

2018. január 28. 11:30

Forradalmi változások előtt áll az autóüveg-piac, miután a technológia fejlődésével már a kis- és középkategóriás gépjárművekben is megjelennek a fejlett vezetéstámogató rendszerek (ADAS). A modern felszereltség azonban drágább is, így a javítási költségek is magasabbra rúgnak, mint a hagyományos esetekben. 

A felmérések szerint 2020-ra a gépjárművek 60 százaléka rendelkezik vezetést támogató, úgynevezett ADAS-technológiával (Advanced Driver Assistance System). Mindez azt is jelenti, hogy a szélvédőcserék 40 százalékánál a szélvédőre szerelt kamerákat a járműgyártói előírásoknak megfelelően újra kell kalibrálni - hangzott el a Carglass Magyarország által szervezett autós és biztosításszakmai konferencián.

Ez évi 5 millió olyan autót jelenthet a világban, amelyek a nem megfelelő kalibrálás esetén rossz mérésadatokat továbbítanak a számítógépnek, ami komoly veszélyt jelenthet a közlekedésbiztonságra

- mondta el Czeglédi András, a Carglass Magyarország ügyvezető igazgatója a társaság szakmai konferenciáján.

Korábban a gyártóknál a másodlagos biztonság volt fontos a fejlesztéseknél: a baleset bekövetkeztekor igyekeztek védeni az utasokat és a többi közlekedőt (például a biztonsági öv vagy megerősített karosszéria segítségével). Az új fejlesztések ugyanakkor az elsődleges biztonságra, azaz a balesetek elkerülésére helyezik a hangsúlyt. 

Ez persze nem új keletű dolog, hiszen ilyen rendszerek már évtizedek óta működnek, ilyenek például az adaptív tempomatok, a követő- és parkoló radarok, majd elterjedtek a lézeres mérőeszközök. A biztonsági fejlesztések eredménye persze a statisztikákban is megjelenik, világszerte egyre kevesebb az ütközések száma. A következő években 

az EuroNCAP szabvány lesz a legkomolyabb katalizátora az iparági fejlesztéseknek, amelyek a balesetekben leginkább ludas hibafaktort, az emberi hibát igyekeznek kiiktatni vagy legalábbis lecsökkenteni.

Mindent megfigyelnek

A szélvédőkamerás autók száma drasztikusan nő - ma már több mint 400 olyan modell van a piacon, amelynél beépített kamera üzemel. Ma az Európában forgalmazott gépjárművek több mint 90 százalékánál a Carglass végez kalibrálást, biztosít garanciát és ad ki tanúsítványt a beavatkozásról. Magyarországon tavaly például 700 kicserélt szélvédőnél végeztek kalibrálást. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A modern vezetéstámogató rendszerek, de még az olyan extrák is, mint az egyre nagyobb üvegfelületek vagy például a fűthető szélvédők egyre elterjedtebb alkalmazása drágábbá teszi az iparágat. A szakértő szerint az ADAS rendszerrel bíró szélvédők cseréje 

átlagosan 60 ezer forinttal, 200 euróval többe kerül a bonyolultabb technika és a kalibrálási költségek miatt.

Szélvédő statisztikák szerint egyébként 10-15 évente minden autósnak elreped a szélvédője, betörik a gépkocsijának ablaka, úgyhogy adott esetben bizony érdemes számolni ezekkel a számokkal. Főleg a jövőben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem