26 °C Budapest
Vége az áresésnek: idén kevés autós nyer majd

Vége az áresésnek: idén kevés autós nyer majd

Pénzcentrum
2014. október 23. 19:01

Legkésőbb a jövő héten meghirdetik a január 1-jei fordulónapon érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjaikat a magyar biztosítók. E tarifák most már csak az autósok mintegy fele számára lesznek mérvadóak, az elmúlt öt évben autót vásárlók ugyanis nem most, hanem év közben válthatnak. Az előjelek alapján egyértelműnek tűnik: a biztosítók döntő többsége már az év végi kampányban is díjemeléssel próbálja elfogadhatóbbá tenni a kgfb-üzletág megtérülését. A szokásos kampány több okból is fékezett habzásúnak ígérkezik.

Évek óta hallani, hogy fenntarthatatlanul alacsony szintre került a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díja. A 2008-tól 2013-ig tartó 39 százalékos díjbevétel-csökkenésnek számos oka volt:

 • Az év végi kampány őrült árversenyt generált éveken keresztül a biztosítók között.
 • Ezt csak fokozta a kényelmes árösszehasonlítást lehetővé tevő online alkuszok megjelenése.
 • Mivel standardizált termékről van szó, az ár egyébként is a legfontosabb tényező volt az autósok számára a biztosítók közötti választásban.
 • A válság hatására csökkent a gépjármű-forgalom és a balesetek kárösszege.
 • A közlekedési szabályok és a közúti ellenőrzés szigorítása szintén csökkentette a károkat.

Ennek azonban vége: tavaly már stagnált a biztosítók kgfb-díjbevétele, idén pedig a 2014 közepi állománydíj-statisztika alapján némileg növekedni fog.

A fordulatot több tényező együttállása hozta meg:

 • Négy év után tavaly először ismét nőtt a gépjármű-felelősségbiztosítási károk értéke, a kgfb-üzlet pedig inkább értékesítési kopogtatótermék, mint rentábilis vállalkozás maradt a biztosítók számára.
 • 2013-ban oda jutott a hazai kgfb-piac, hogy a kárkifizetések összege meghaladta a díjbevételek 80 százalékát, és akkor az üzletág működési költségeiről (pontos adat nincs erről) még nem is beszéltünk.
 • Szükségszerűen visszaesett az a korábbi gyakorlat, amelyben a biztosítók korábban megképzett tartalékaik rovására bocsátkoztak árversenybe.
 • Az autósok egyre nagyobb hányadánál az évközi díjak a mérvadók: a 2010-es jogszabályi változás után vásárolt autóknál már a szerződéskötés időpontja határozza még az éves fordulónapot, így az intenzív árverseny jelentősége csökken.

Az átlagdíj emelkedése a tavalyi egész éves adatokban még kevésbé volt tetten érhető. Az első féléves állománydíj-adatokon alapuló 2014-es becsléseink alapján azonban idén már némileg nőni fog a piaci átlagdíj, de még mindig csak 20 ezer forint körül lesz a teljes kötelező biztosítási piacon (az év végi kampányban ennél alacsonyabb átlagdíj jellemző.)

A tavalyi kampány a biztosítási alkuszok nagy részének (év eleji) beszámolója alapján már átlagdíj-növekedést hozott, ami az idei díjbevétel-adatokon éreztette is hatását.

Miközben örvendetes módon gyarapszik a gépjármű-állomány (igaz, jórészt a reexportnak köszönhetően), a casco továbbra sem népszerű az autósok körében. Az autók kevesebb mint egyötödére kötöttek cascót, és a darabszámuk a kgfb-vel ellentétben továbbra is csökken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha nem is fullad teljes érdektelenségbe, könnyen megeshet, hogy az autósok elenyésző hányada fog biztosítót váltani az idei kampányban, hasonlóan egyébként a tavalyi évhez. Ennek okai lehetnek:

 • Csökken az év végi fordulónappal rendelkezők aránya (most valahol 50% körül lehet).
 • Mivel alacsonyak a díjak, kevesen érzik majd úgy, hogy érdemes lenne biztosítót váltaniuk.
 • A váltással eleve kis összeg (maximum néhány ezer forint) takarítható meg a többség számára.
 • A várható (igaz, mérsékelt) tömeges díjemelkedés miatt amúgy is kicsi lehet az érdeklődés a biztosítóváltás iránt.

A tavalyi kampányt az Allianz, a Posta Biztosító és a K&H nyerte az alkuszok beszámolói szerint, a kampánynak azonban összességében már csak korlátozott hatása van arra, melyik biztosító mekkora kgfb-portfólióval és díjbevétel-reményekkel indítja a 2015-ös évet.

 

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?