6 °C Budapest

Folytatódik az országos havazás

MTI
2013. március 26. 23:09

Kedden országszerte nehezítette a közlekedést a havazás, illetve a hófúvás, emiatt sok útszakaszon, határátkelőhelyen korlátozták a kamionok forgalmát, a csúszós utakon több baleset is történt, de egy település sem vált megközelíthetetlenné. Estig országszerte csaknem 200 műszaki mentésnél segítettek a tűzoltók. Az előrejelzések szerint erős hófúvás már nem várható, de a havazás még többfelé folytatódik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hajnalban Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint a főváros területére másodfokú, Komárom-Esztergom és Békés megye kivételével az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki havazás, illetve hófúvás miatt.

A fővárosban hajnalban minden BKV-járat rendben elindult. A reggeli órákban még több megyében teljes, néhol részleges kamionstop volt érvényben. Délelőtt a magyar hatóságok is elrendelték a magyar-szlovén határszakaszokon a Romániából, Ukrajnából, Szerbiából és Horvátországból érkező, a 7,5 tonna össztömegűnél nagyobb tehergépjárművek közlekedésének részleges korlátozását.

A télies útviszonyok miatt országszerte több jármű árokba csúszott, keresztbe fordult az úton. Pest megyében is több balesethez riasztották a hatóságokat, az M0-s autóúton is egymást érték a balesetek.

Fejér megyében úgy döntöttek: korábban hazaengedik a gyerekeket az iskolákból, hogy hazajutásuk biztonságos legyen.

Az idő javulásával a meteorológiai szolgálat mindenhol elsőfokúra mérsékelte a kiadott figyelmeztetéseket. Kedd délutánra a megyei szintű kamionstopot, valamint a határátkelőhelyeken elrendelt részleges forgalomkorlátozást is feloldották.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság esti közleménye szerint a rendkívüli havazás ideje alatt, kedden kora délutánig Magyarország területén összesen 1400-1500 tehergépjármű kényszerült várakozni. Nem sokkal három óra előtt azonban mindenhol megindult a forgalom. A határátkelőhelyeken nem kell várakozni, a főutak döntő többsége jól járható, kisebb fennakadások egyes mellékutakon fordulhatnak elő - tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: folytatódik az országos havazás. Szerda reggelig az országban még 3-10 centiméternyi hó hullhat. Szerdán az éjszakai órákig már csak az ország északkeleti felében valószínű számottevő, megmaradó hó. Ebből általában legfeljebb 5, az északkeleti határ közelében 5-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki - tették hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szerdára már csak három megyére és csak havazás miatt - hófúvás miatt már nem - adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat. Az ország többi részén nem várható veszélyes időjárási jelenség.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. kedd esti közleményében azt írta: Budapesten nem sokkal 18 óra után sok helyen ismét intenzív havazás kezdődött. Munkagépeiket ezért a mellékutakról visszairányították a fő- és közösségi közlekedési utakra. A fővárosban éjszakára hómunkásokat vesznek fel.

Hardy Mihálynak, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint a Liszt Ferenc-repülőtéren nincs fennakadás, de az intenzív havazás miatt ismét teljes készültségben dolgoznak.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem