Mekka, 2024. június 17.Muzulmán zarándokok a Kába-szentélyt körbejárva imádkoznak a szaúd-arábiai Mekka Nagy Mecsetjében 2024. június 17-én, a mekkai zarándoklat, a háddzs alatt.MTI/AP/Rafik Makbúl

Sokkoló tragédia a mekkai zarándoklaton: Szaúd-Arábia mossa kezeit, szerintük az ország nem hibázott

MTI
2024. június 22. 15:01

Szaúd-Arábia "nem hibázott" a mekkai zarándoklat lebonyolításában - jelentette ki pénteken egy magas rangú szaúdi tisztségviselő, miután becslések szerint több mint 1100 ember halhatott meg a háddzs alatt a perzselő hőség miatt.

"Az állam nem követett el mulasztást, azok az emberek hibáztak, akik nem mérték fel megfelelően a veszélyeket" - jelentette ki a tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek. Közölte: a hatóságok megerősítették, hogy 577 ember halt meg a zarándoklat két legzsúfoltabb napján, szombaton, amikor a hívek tűző napon imádkoztak az Arafat-hegyen, illetve vasárnap, amikor Mínában jelképesen "megkövezték az ördögöt". A nyilatkozó a halálesetekkel kapcsolatban "a rendkívül magas hőmérsékletre" hivatkozott, és egyúttal elismerte, hogy az 577 csak részleges adat, a zarándoklat teljes idejére vonatkozóan a végleges ennél több lehet.

Ez volt az első eset, hogy a szaúdi hatóságok részéről kommentálták a napok óta érkező tragikus híreket, miszerint több száz, túlnyomó többségében külföldi zarándok vesztette életét a zarándoklaton a kánikulában. Az AFP diplomáciai forrásokra támaszkodó összesítése szerint 1119-re tehető a halálos áldozatok száma.

A hét elején 51,8 Celsius-fokot is elérő kánikula volt az iszlám legszentebb városában és környékén. Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldről érkezett. Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a háddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján.

Az AFP-nek nyilatkozó szaúdi tisztségviselő hozzátette: a szaúdi hatóságok becslése szerint idén nagyjából 400 ezren érkezhettek a zarándoklatra regisztráció nélkül, "túlnyomó többségük ugyanabból az országból". Arab diplomaták a hét elején jelezték, hogy 658 egyiptomi halt meg a zarándoklaton, és közülük 630-nak nem volt regisztrációja az eseményre. Egyiptom konzulátusa útján mekkai, illetve egyéb szent helyek közelében levő kórházakban igyekszik információkat szerezni állampolgárairól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A halálos áldozatok száma pénteken is emelkedett. A jordániai külügyminisztérium és a tunéziai vallásügyi minisztérium is jelezte, hogy több állampolgára hőgutát kapott a zarándoklaton. A tunéziai elnöki hivatal bejelentette: menesztik a vallásügyi minisztert, miután bírálatok érték a tárcát a zarándokok halála miatt.

címlapi kép: Rafik Makbúl, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem