Retteghet az ENSZ, baljós szövetség köttetett: ezzel a párossal jobb nem ujjat húzni

Retteghet az ENSZ, baljós szövetség köttetett: ezzel a párossal jobb nem ujjat húzni

2024. június 20. 13:46

Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin aláírta a szerződést, ezzel megköttetett az új stratégiai partnerségi megállapodás Észak-Korea és Oroszország között. Az felek ezzel kétoldalú kapcsolatukat szövetségszerű szintre emelik. A szerződés előírja egymás kölcsönös védelmét, a nemzetközi jogi elveken alapuló együttműködést és a harmadik országokkal szembeni közös fellépést - közölte a Reuters.

Észak-Korea és Oroszország stratégiai partnerségi szerződése, amelyet Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin írt alá, a két ország kapcsolatát szövetségszerűvé emeli. A szerződés a ratifikációt követően lép életbe, kivéve abban az esetben, ha valamelyik fél felfüggeszti azt. Mint írják:

A megállapodás célja egy állandó partnerségi kapcsolat kialakítása, amely a nemzeti szuverenitás kölcsönös tiszteletén, az agressziómentességen, az egymás belügyeibe való be nem avatkozáson és az egyenlőségen alapul, továbbá törekszik a globális stratégiai stabilitásra és az igazságos nemzetközi rend kialakítására.

A szerződés legfontosabb pontjai

A szerződés előírja a kommunikációs csatornák azonnali aktiválását közvetlen fenyegetés esetén, valamint a katonai és egyéb természetű segítségnyújtást a hadiállapotban lévő fél részére az ENSZ Alapokmány 51. cikkével összhangban.

A szerződés megtiltja, hogy a felek harmadik országokkal olyan szerződéseket írjanak alá, amelyek sértik a másik fél érdekeit vagy biztonságát.

A szerződés hangsúlyozza a „békeszerető politikák támogatását”, az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben való együttműködést, a védelmi képességek megerősítését célzó intézkedéseket, valamint a stratégiai jelentőségű területeken való együttműködést is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiemeli továbbá a gazdasági, tudományos és technológiai együttműködést, beleértve az űrkutatást és az atomenergia békés célokra történő felhasználását.

A megállapodás támogatja a regionális együttműködést, a mezőgazdasági, oktatási, egészségügyi és kulturális termékek cseréjét, illetve előmozdítja a termékszabványok kölcsönös elismerését és a jogi segítségnyújtást is. A megállapodás ellenez minden olyan egyoldalú intézkedést, ami sérti az ENSZ Alapokmányát vagy a nemzetközi jogot.

Végül, de nem utolsósorban a szerződés koordinált fellépést ír elő a terrorizmus, a szervezett bűnözés és más globális fenyegetések ellen. Elősegíti az információbiztonság erősítését és küzd a hamis információk terjesztése ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem