22 °C Budapest
Háborúban elpusztult lakóház Borsodjanka (Borodjanka), Ukrajna

Kemény ütést kapott Oroszország: ez lesz a Nyugaton befagyasztott dollármilliárdjai sorsa

2024. június 14. 12:15

Az Egyesült Államok és szövetségesei, a G7 csoport tagjai döntöttek arról, hogy az orosz állami vagyonból származó nyereséget Ukrajna támogatására fordítják, hangsúlyozva, hogy Oroszországnak jóvátételt kell fizetnie az általa okozott károkért - írta meg a CNBC.

Az Egyesült Államok és szövetségesei egy vitatott döntést hoztak, mely szerint az orosz állami vagyonból származó nyereséget Ukrajna támogatására fordítják. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel hangsúlyozta, hogy Oroszországnak jóvátételt kell nyújtania. A G7 csoport, mely az USA-t, Kanadát, Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot és Japánt foglalja magában, elvben megállapodott egy 50 milliárd dolláros hitelről Ukrajnának. Ez a hitel a Nyugat által befagyasztott orosz központi banki eszközök nyereségéből kerül finanszírozásra.

Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá. Biden kiemelte a G7-ek által aláírt tervet, amely Ukrajna javát szolgálja. Moszkva azonban drámai következményekkel fenyegetőzött e lépés kapcsán.

A G7-ek döntése nem új keletű, hasonló intézkedésre került sor 1992-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsa által. Michel szerint a nemzetközi jog durva megsértése miatt Oroszországnak fizetnie kell. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint további hitelek is érkezhetnek a befagyasztott orosz vagyontárgyak kamataiból.

A Világbank becslése szerint Ukrajna újjáépítése és helyreállítása a következő évtizedben 486 milliárd dollárba kerülhet. Michel hangsúlyozta az ukrán légvédelem fontosságát és több katonai támogatás biztosítását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A G7-ek hivatalos nyilatkozata egy olaszországi csúcstalálkozón várható, amelyen több EU vezető és nemzetközi szervezet vezetője is részt vesz. A találkozó időszakában több G7 vezető belpolitikai kihívásokkal néz szembe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm