Flag of Germany and Euro coins

Kiderült az igazság: tényleg a foci Európa-bajnokság húzza ki a gödörből a német gazdaságot?

2024. május 20. 18:02

A 2006-os világbajnokság gazdasági és sportbeli sikereinek ismétlésére többen reménykednek Németországban, ahol az idei Európa-bajnokság nemcsak a hazai válogatott esetleges győzelmétől, hanem jelentős gazdasági hatásoktól is várt, bár szakértők szerint a gazdasági élénkülés mértéke korlátozott maradhat.

A 2006-os labdarúgó-világbajnokság emléke Németországban egyfajta tündérmese, amely nem csak a válogatott bronzérmét, hanem jelentős gazdasági hatásokat is magával hozott. Az idei nyár folyamán sokan hasonló pozitív fordulatra számítanak, de több tényezőtől függ, hogy ez a remény valósággá válik-e.

Az Infostart által közölt elemzés szerint, ha a német válogatott elhódítja az Európa-bajnoki címet a hazai rendezésű tornán, az országban hosszú évtizedekig emlegetni fogják ezt a sikert. A gazdasági hatások tekintetében azonban kérdéses, hogy milyen maradandó nyomot hagy majd az esemény.

Az UEFA által várható 2,4 milliárd eurós bevétel kiemelve látható, hogy az Európa-bajnokság jelentős üzleti lehetőség. A tíz rendező városba érkező szurkolótömegek jelentős imázsnövelő lehetőséget kínálnak a helyszíneknek. München például arra törekszik, hogy fenntartsa és bővítse sportvárosi hírnevét, ehhez mintegy 21 millió eurót tervez költeni. A tartományok átvállalják a rendőrség költségeit is, amelyek mértékét még nem lehet tudni.

A kereskedelmi szövetség szóvivője szerint nagy sportesemények pozitív hatást gyakorolhatnak a kiskereskedelmi vásárlásokra, különös tekintettel az élelmiszer-kereskedelemre. A sikerhez kellemes nyári időjárás és egy eredményes német válogatott is szükséges. A Német Sörgyártó Szövetség vezérigazgatója szerint ezek a tényezők együttesen hozhatják meg a "nyári tündérmesét".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azonban a német gazdaság egészét tekintve az Európa-bajnokság nem várhatóan hoz jelentős fellendülést. Michael Grömling és Marcel Fratzscher szerint bár néhány terület ideiglenesen profitálhat az eseményből, átfogó gazdasági élénkülésre nem kell számítani. Így Németországnak leginkább Toni Kroos és társainak teljesítményétől várhatja azt a tündérmesét, amelyre sokan reménykednek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem