2017. augusztus 20. vasárnap István

Zacher Gábor parancsolata: életet menthet, ha megfogadod

Nyáron könnyebben lecsúszik egy kis alkohol annál is, aki egyébként egyáltalán nem iszik. A mérték viszont mindennél fontos, ugyanis nagy dózisban olyan hétköznapi, és egyébként egészséges ételek és italok is halálos mérgezést okozhatnak, amiről sokan nem is gondolnánk.

Nagyon igaz a mondás, miszerint jóból is megárt a sok. Vannak olyan ételek és italok, amik ugyan nagyon egészségesek, rövid idő alatt extrém nagy dózisban viszont bele is lehet halni. Ahhoz például, hogy valaki C-vitamin túladagolást kapjon, 1100 narancsot kell megennie. Valószínű, hogy erre senki sem képes, de bőven akadnak olyanok is a listán, amiből ennél jóval kevesebb is elég az olyan mértékű mérgezéshez, ami már halált okoz.

Például gyakran halljuk, hogy mennyire fontos a folyadékpótlás, az viszont kevésbé ismert tény, hogy a túl sok vízfogyasztás is halálhoz vezethet. Aki rövid időn belül megiszik 6 liter vizet, annak annyira felhígul a vére, hogy valószínűleg belehal. Tavaly az egyik magyar fesztiválon történt is ebből tragédia: egy fiatal lány azért vesztette életét, mert drog hatására olthatatlan szomjat érzett, és megivott 7 liter vizet. Hiába próbálták megmenteni az életét az orvosok, nem sikerült.

Hétköznapi ételek és italok, amelyek ekkora dózisban halálos mérgezést okoznak:

 • 70 csésze kávé
 • 480 banántól kálium túladagolás miatt lehet meghalni
 • 13 feles (alkohol)
 • 29 teáskanál paprika
 • 1100 narancs
 • 25 zöld burgonya
 • 6 liter víz

A szerecsendióban például olyan erős pszichoaktív anyag van, amely görcsöket, heves szívdobogást, és akár halált is okozhat. Ehhez elég két kanállal fogyasztani belőle.

Az emberek többsége tudja, hogy nem szabad megenni a burgonyát, amikor zöld, ennek okát viszont csak kevesen ismerik. A zöld szín nem csak a klorofil jelenlétét mutatja, hanem a szolaninét is, ami az előzővel ellentétben erősen mérgező. Ha ebből nagyobb mennyiséget eszik az ember, visszafordíthatatlan károsodást szenved, és elegendő 25 zöld burgonya is ahhoz, hogy belehaljon valaki a mérgezésbe.

Zacher az alkoholról

A nyári fesztiválszezon és a ma kezdődő Sziget miatt érdemes az alkoholra részletesebben kitérni. Zacher Gábor toxikológus szerint nem probléma, ha valaki alkoholt fogyaszt, a hangsúly a mértéken van. A szakember többször azt nyilatkozta, hogy egyetlen szabályt elég betartani, ha alkoholt iszik:

harmadik ne legyen!

Tehát Zacher szerint két pohár sört, vagy bort meg lehet inni, azttól még nem lesz baja az embernek, tudatánál marad, és a másnaposság sem kínozza majd. Sokan úgy gondolják, hogy az alkohol egy viszonylag egészséges, biztonságos szokás, amíg azt mértékkel műveli az ember. Sőt, még tanulmányok is utalnak arra, hogy egy kevés vörösbornak jótékony hatása van. Egy korábbi nemzetközi tudományos gyűjtés szerint az alábbi kockázatokat jelenti valójában az alkohol egy tipikus, nem-függő ivóra. Ne feledd, egyetlen tanulmány se megcáfolhatatlan, de amikor nagy csoportot vizsgálnak összehangoltan, érdemes komolyan venni az eredményeket.

 • Még a mérsékelt alkoholfogyasztás is rossz hatással van az alvási ciklusodra, ennek pedig az egészségügyi következménye lehet a fáradtság és kimerültség.
 • Az ivás negatívan befolyásolja az étvágyat és az anyagcserét, aminek súlygyarapodás és elhízás lehet a következménye.
 • Még a könnyebb italok fogyasztásánál is növekszik a végbél-, emlő- és garatrák kockázata. 
 • Bizonyítottan van kapcsolat az alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás, valamint a májzsugorodás és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás között.
 • Biztos hallottad már, hogy a vörösbor jó a szívnek. A legújabb kutatások viszont kétkedve fogadják ezeket az állításokat, mert rámutattak, hogy számos zavaró tényező volt a vizsgálatok során. A kutatók szerint a kockázatok meghaladják az esetleges előnyöket.
 • A jó élethez jó ital kell? Nos, a kutatók ezt is kétségbe vonták, mivel azt látták, hogy elégedetlenebbek az életükkel az ivó emberek, mint nem ivó társaik. A férfiaknál társadalmi elégedetlenség is megfigyelhető.

Címlapkép: MTI

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Trükköző magyar szállodák: ezek az idei nyár legdurvább átverései
Mutatjuk, mit kell tenni, ha már megtörtént a baj.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Na ez most fájhat Orbán Viktornak: ítéletet mondtak kormányáról a magyarok

Nem bíznak a fiatalok és az idősek az Orbán-kormányban, de nagyon nem. Az OECD által közölt adatsor alapján a tagországok közül egyedül Libanonban, Görögországban, Chilében és Dél-Koreában alacsonyabb...
 

Itt a megoldás, hogyan űzd ki a vakondot a kertedből

Minden kertész szereti a kertjét rendben tartani, van azonban egy kis állat, amely a kertek 99 százalékban időről időre felbukkan. Bizony, ez a vakond! Összegyűjtöttünk három tippet, hogyan vehetjük...
NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

08.17-08.23
Országos

Interspar

08.17-08.23
Országos

Spar, Interspar

Iskolakezdés
08.17-09.07
Országos

Aldi

08.17-08.23
Országos

Lidl

08.17-08.23
Budapest

Auchan

08.17-08.23
Országos

Tesco

08.17-08.23
Országos

Auchan

Iskolakezdés
08.10-09.06
Országos

  Ajánlatunk