11 °C Budapest

Tucatnyi bankkártyát csapoltak meg: ez volt a nagy trükk

2015. január 21. 06:03

Két tucatnyi hamis, klónozott bankkártyát találtak Magyarországon. A kártyákkal több alkalommal is sikeresen fizettek, mielőtt a rendőrség elkapta volna a külföldi tetteseket. Mutatjuk, hogy működik, működhetett a bűnözők rendszere.

Az egyik bank biztonsági szolgálata jelezte a Bács-Kiskun Megyei rendőrségnek, hogy január 18-án a késő esti órákban több magyarországi benzinkúton is hamis, klónozott bankkártyával vásároltak ismeretlenek.

Tatán és Lajosmizsén sikerrel jártak. A petőfiszállási benzinkúton is próbálkoztak, de addigra a bank már letiltotta a kártyát.

A rendőrök a nagylaki határátkelőhelyen fogták el a gyanúsítottakat - két brit állampolgárt. A rendőrök átvizsgálták a járművet, amiben 23 bankkártyát foglaltak le, és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

Fotó: Police.hu


Így védekezhetünk

A bűnelkövetés módja és a lefoglalt eszköz arra utal, hogy a csalók úgynevezett klónozásos technikával dolgozhattak, azaz az adatokat bankjegykiadó automaták használatakor, egy illegális adatszerző eszközzel szerezhették meg, a klónozott kártyákat pedig vásárláskor használták fel.

A klón annyit jelent, hogy az egyszer létező kártyát valamiféleképpen megtöbbszörözik, és az eredeti és a klónja - annak felderítéséig - egyszerre létezik. És természetesen, amíg le nem bukik, más is fizet a mi kártyánkkal, pontosabban annak egy másával. A visszaélés különleges veszélye, hogy a visszaélés során a kártyabirtokos zsebében végig ott az eredeti kártyája és mit sem sejt arról, hogy közben mások a számláját használják.

A bankok alapvetően sokat tesznek annak érdekében, hogy olyan ellenlépéseket alakítsanak ki, hogy az ilyen csalásokat nagyban megnehezítsék, illetve ellehetetlenítsék. A bankok monitor rendszere és az ügyfeleknek küldött SMS ugyanakkor általában nagyon rövid idő alatt kiszűrik ezeket a tranzakciókat.

Fotó: Police.hu

A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a kártya birtokosa kezdeményezett. A napi limit beállításánál javasolt egy alacsonyabb összeget megadni, és csak nagyobb vásárlások/készpénzfelvétel idején (akár mobilbankunk segítségével) ideiglenesen megemelni a limitet. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát, és érdeklődjünk arról is, szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Készpénzfelvétel előtt ellenőrizzük, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nincs-e ragasztásra, átalakításra utaló nyom, illetve nem találunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálás nyomait az automatán. Ha a tranzakció során kártyánk megsérül, vagy az ATM nem adja ki, hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát, és azonnal blokkoltassuk bankkártyánkat.

Miért pont Visa?

Feltűnő, hogy a rendőrségi fotókon szereplő 23 bankkártyából 18 kártya Visa. Megkérdeztük a kártyatársaságot, mi lehet ennek az oka.

Mint azt a Pénzcentrumnak elmondták, biztonsági szempontból nincs összefüggés. Az Egyesült Királyságban (ahonnan a bűnözők érkeztek) a Visa Europe dominál a piacon, és a forgalomban lévő betéti kártyák elsöprő hányada, körülbelül 95 százaléka Visa.

A visszaélések arány Európában még mindig alacsonyabb mint 5 euró cent 100 euró költésenként. A Visa Europe erős, többszintű védelmi biztosítékai teszik lehetővé, hogy a csalási szintet sikeresen, ilyen alacsonyan tarthassuk. Különböző szinteken, különböző akadályok segítik kiszűrni a csalásokat.

Hozzátették, hogy amennyiben a kártyabirtokos csalás ártatlan áldozata lesz, a Visa fogyasztóvédelmi irányelvének értelmében lehetősége van visszaigényelni az adott Visa kártyáról csalással leemelt összeget.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm