17 °C Budapest

TOP 10: ezek a magyar éttermek legnagyobb átverései

2015. február 18. 11:03

Holnap jön a Torkos Csütörtök: az 50 százalékos kedvezmény tíz éve mozgatja meg a magyarokat. Sok étterem persze ilyenkor sem spórol a trükkökkel: mutatjuk a klasszikusokat és a legújabbakat is. 

Csütörtökön lesz a 10. Torkos Csütörtök, az a nap, amikor országszerte féláron ebédelhetünk, vacsorázhatunk a résztvevő éttermekben. Mint azzal már foglalkoztunk, több első osztályú hely is várja az akciós árakat kereső vendégeket, de a Torkos Csütörtök elmúlt tíz évében sokan találkoztak átverésekkel, lehúzásokkal is. Nem annyit kaptak, nem azt kapták, kifejezetten erre a napra készített étlappal várták őket, sokan voltak, úszott a konyha... hosszasan sorolhatnánk a negatív kommenteket.

Így húzhatnak le az éttermek ma, Torkos Csütörtökön - KATTINTS!

Ennek apropóján a Pénzcentrum összeszedett tíz olyan "klasszikus" átverést, trükköt, stiklit, ami még mindig, a látványos fejlődés ellenére is jellemzi a magyar éttermeket.

1. Hihetetlenül hosszú étlap
Persze, sokak számára fontos, hogy tudjanak választani, de biztos, hogy egy száz tételes étlapból mindent magas minőségben tud elkészíteni a szakács?

2. Mangalica helyett...
A mangalica az elmúlt évek sikersztorija az élelmiszer-alapanyagoknál: éttermi források szerint sok helyen hétköznapi sertésből készítik - és jóval drágábban adják el.

3. Alapanyag konzervből

Mondták, hogy akkor most nekiállunk töltött káposztát készíteni, háziasan. Elővettük a hipermarketes konzervet, kiborítottuk a tányérra, megbolondítottuk vízzel hígított tejföllel, és eladtuk ezernyolcszáz forintért.

4. Nem annyira frissen sültek

Frissensültek? Ne bolondozzunk már, annyi frissesség volt azokban, mint egy száradt rigóban. Még valamikor időszámításunk előtt készültek, hetekig kallódtak a fagyasztóban, mire a vendég tányérjára kerültek. A rántott ételeket kicsit visszadobtuk a fritőzbe, hadd süljenek meg újra, attól frissebbnek tűnnek.

5. Halászlé pangasiusból
A magyaros konyha sarkalatos pontja a halászlé: alig néhány helyen tudnak értékelhetőt készíteni, sok vendéglő a fagyasztottat olvasztja fel, konzervből, sűrítményből készíti, halászlékockával bőven megfűszerezve. Állítólag vannak helyek, ahol a harcsahalászlé a jóval olcsóbb, tömegtermeléssel előállított pangasiusból készül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

6. "Olajozás"
Egyes éttermekben, büfékben rutinművelet: az agyonhasznált, habzó olajat leszűrik, majd visszaöntik, és addig forrósítják újra, ameddig maradt benne egy kis "élet".

7. A legnagyobb kasza: az ásványvíz
Ásványvizes üvegekbe töltött szóda/csapvíz: érdemes gyanakodni, ha a pincér menet közben, vagy még a bárpulton nyitja ki az üveget. Gyanakordjunk, ha minden italt tálcán hoznak ki, kivéve az ásványvizet, amit kézben.

8. Mi a helyzet az alkohollal?

A vodka-naranccsal, a gin-tonikkal, a viszki-kólával és más kevert italokkal bármit meg lehet tenni. Végy egy szívószálat, nyomd bele a töményesüvegbe, majd gyorsan tedd át az üdítőbe. Pár csepp a szívószálban marad, és mivel más az alkohol sűrűsége, mint a szénsavas italoké, benne is reked. Amikor a vendég beleszív a szívószálba, elsőként a töményet érzi meg, méghozzá olyan elementáris erővel, hogy az kiüti az ízlelőbimbóit. Voltaképpen csak két csepp alkoholt kapott, mégis elégedetten csap a pultra.

9. Desszert után egy kis kávét?
Jobb helyeken a kávégépet is megbütykölik, hogy a szokványos hat gramm helyett csak hármat daráljon bele a feketébe. Néhány szakértő kivételével senki sem teszi szóvá, hogy a kávé nem üt eléggé.

10. A blokk
Nyomtatott, tételes számla helyett összefirkált pincérblokkot kapunk, amin mindössze egy végösszeg szerepel? Valószínűleg nem ez az egyetlen probláma a hellyel.

Cikkünkben szereplő idézetek: Kordos SzabolcsEszem-iszom Hungary - Merülj alá a vendéglátás világába (XXI. Század Kiadó Kft., 2014)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem