2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Súlyos szabálysértések az iskolákban: ezt nem fizettethetik meg a szülőkkel

  • MTI
  • 2019. augusztus 29. csütörtök 19:01

Illegális tanévnyitó ünnepélyek szünidőben. Jogszabálysértést követ el az iskola, ha a tanév megkezdése előtt már augusztusban berendeli tanulóit az iskolába. Gyermekeikkel együtt hazarángatják a szülőket a nyaralásból augusztus végén az úgynevezett tanévnyitó ünnepély miatt, pedig a nyár végén sokkal alacsonyabbak az árak az üdülőhelyeken, olcsóbban lehet nyaralni a Balatonon is.

A tanév rendjéről szóló 11/2019. EMMI rendelet értelmében a 2019/2020. tanévben az első tanítási nap 2019. szeptember 2. (hétfő), de sok iskola valamilyen okból már augusztus 29-én, 30-án, 31-én vagy szeptember elsején (vasárnap) berendeli tanulóit tanévnyitó ünnepségre vagy tankönyvosztásra. Megrövidítik a nyári szünetet! - írja közleményében a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) szervezet. (A pedagógusok számára az iskolai szünetek "tanítás nélküli munkanapok", számukra szombaton és vasárnap is elrendelhető a munkavégzés.)

Azt a tanulót, aki nem jelenik meg "ünnepi ruhában" illegális tanévnyitón, nem engedik be az "ünnepségre", ráadásul igazolatlan órát vagy osztályfőnöki intőt kap. 

Az egyesület szerint, ha a Házirend előírja milyen ruházatot, tornafelszerelést, váltócipőt stb. kell viselnie a tanulóknak az iskolában, akkor azok költségeit - ruhapénz formájában - az iskolafenntartónak kell biztosítania minden tanuló számára. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a tanítási év első napján (hétfőn) sem nem lehet tanévnyitó ünnepséget tartani. A tanítási órákon tanítani kell, nem ünnepelni! - írták.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.