14 °C Budapest

Rengeteg magyar már így étkezik: brutális összegekbe fáj nekik az urizálás

2020. január 2. 14:31

A magyarok teljes kiadásaikhoz viszonyítva meglepően sokat fordítanak vendéglátói szolgáltatásokra. 2018-ban az éttermi étkezések, kávézókban kávézgatás 7,6 százalékot hasított ki az itthon háztartások összes kiadásaiból. Mindezt úgy, hogy az EU-átlag mindössze 7 százalékos volt. Az is kiderült továbbá, hogy 10 év távlatában hazánkban van volt a 3. legnagyobb a növekedés a vendéglátói szolgáltatásokra szánt kiadások terén.

2018-ban az EU lakosai több mint 600 milliárd eurót költöttek el vendéglátási szolgáltatásokra, azaz éttermekben, kávézókban, kifőzdékben és így tovább - derült ki az Eurostat gyorskiadványából. Ez egyébként a háztartások összes fogyasztási kiadásának 7 százalékát jelentette tavaly előtt. Érdemes azonban megemlíteni azt is, hogy az egyes országok lakosai között óriási eltérések mutatkoztak a vendéglátási szolgáltatások igénybevételét illetően (már ami a kiadások mértékét illeti). 

Az ír háztartások például az összes fogyasztási kiadásuk 14,4 százalékát valamilyen vendéglátóhelyen hagyták 2018-ban, de a spanyolok, illetve a máltai lakosok is igazán odatették magukat. Előbbiek kiadásaiból összesen 13, utóbbiakéból 12,6 százalék jutott éttermekre, kifőzdékre, kávézókra. Ezzel szemben a lista végén kullogó románok kiadásaikból mindösszesen 1,9 százalékot hagytak ott vendéglátóhelyeken. Ez 7,5-szer kevesebb, mint amennyit a listavezető írek. 

Ahogy az a statisztikából kiolvasható Magyarországon az átlagos vendéglátási szolgáltatásokra szánt kiadások mértéke (arányosítva) meghaladja az EU-s átlagot. Tehát a legtöbb uniós ország lakóinál a magyarok jóval többet szánnak éttermi étkezésre, kávézóban elfogyasztott kávéra vagy akár egy jó sarki kantinra.

Az is sokatmondó a magyarok esetében, hogy 10 év alatt nálunk nőtt az egyik legjobban az egész EU-ban az vendéglátásra szánt keret mértéke. Ugyanis míg 2008-ban a hazai háztartások teljes kiadásából mindössze 5,1 százalékot hasított ki a vendéglátás, addig 2018-ra már 7,6-ot. Ez pedig 2,5 százalékpontos növekedés, ami a 3. legmagasabb növekedés volt 10 év alatt az egész unióban. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Eurostat jelentéséből az is kiolvasható továbbá, hogy tavaly értékben mindez 5 milliárd eurós kiadást jelentett Magyarországon, ami forintosítva 1 600 milliárdos összeget jelentett 2018-ban. 2008-ban ez 2 milliárd euróval egyébként kevesebb összeg volt, azaz forintban a növekmény több mint 660 milliárdos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm