2020. október 20. kedd Vendel

Pofátlan csalók támadták meg Szinetár Dórát: te is így járhatsz


A NAV logójával ellátott látszólag hivatalos levelet kapott internetes csalóktól Szinetár Dóra, a színésznő azonban nem dőlt be, és közösségi oldalán figyelmeztet a trükközőkre. Az adóvisszatérítést ígérő levél nem új jelenség, a színésznő esetét látva azonban úgy tűnik, még mindig terjed a csalás. Ha te is kapsz ilyen levelet, még véletlenül se kattints a benne szereplő linkre!

Manapság meglehetősen gyakoriak az adatlopásra irányuló netes csalások. A magukat a NAV munkatársainak kiadó csalók ezúttal Szinetár Dórát találták meg, írja a Blikk. A színésznő azoban résen volt, és Instagram profiljában figyelmeztet a csalásra.

Instagram on

Hasonló esetről már korábban mi is beszámoltunk. A csalók adóvisszatérítést ígérnek, ezért viszont adategyeztetést kérnek, amelyet a linkelt weboldalon el lehet végezni. Aki rákattint, és megadja az adatait, az beesett a csapdába, ezért még csak véletlenül se kattints rá! A NAV hivatalos honlapján is figyelmeztet a csalókra. 

A szervezet korábbi közleményében felhívja a figyelmet, hogy a NAV nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra. A hivatal továbbá közli, hogy soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot, értesítési gyakorlata merőben eltér a csalók módszerétől! A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van. 

Mutatjuk, hogy bukhatnak le a csalók

Vannak egyértelmű jelek, amelyek elárulják, hogy csalókkal van dolgunk. Szinetár Dóra például azt emelte ki, hogy a levélben a NAV hangneme túl személyes volt.

Korunk betöréses lopásai... vigyázat! Ne válaszoljatok, ha kaptok ilyen e-mail-t! Természetesen nem a NAV küldi. A NAV nem tegez!" - írja a színésznő.

A meglátás nagyon helyes volt, a hangnemből és stílusból azonnal leszűrhető, ha nem hivatalos szervvel van dolgunk. A fenti eset megelehetősen amatőr csalókra vall, nem minden esetben ennyire könnyű azonban a helyzet. Ha a fogalmazási stílus nem ad okot gyanakvásra, vegyünk elő egy korábbi levelet, amelyet az adott szervtől kaptunk, és hasonlítsuk össze azzal. 

Persze árulkodó lehet maga a feladó e-mail címe. Bármely szervezet logóját könnyen oda lehet biggyeszteni a levélbe, de a levél feladójának e-mail címe sokat elárulhat. Így például a kormányzati szervek munkatársai legtöbbször a .gov (mint government, azaz kormányzat) megjelölést használják. A korábbi esetben azonban az e-mail cím is látszólag hivatalos volt, ezért amennyiben a feladó hivali alkalmazottnak tűnik, de a fogalmazási stílus nem hivatalos, akkor szinte biztosan csalás áll a háttérben.

Vannak azonban olyan profi csalók, akik esetén a trükközést nem könnyű kiszúrni. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben bankkártyára, bankszámlára vonatkozó adatokat kérnek tőlünk e-mailben, fennáll az ok a gyanakvásra. Mi ezért azt javasoljuk, hogy kétes esetekben keressük meg telefonon az adott hivatalt, és informálódjunk ott a levélben szereplő állításokról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó